top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

25 dolog, amit eddig nem tudtál a babádról

Frissítve: 2023. nov. 26.

Összeszedtünk 25 olyan dolgot, ami az újszülöttekre és a kisbabákra nagyon jellemző, de talán nem sok ember által ismert. Tudtad például, hogy a babádnak majdnem százzal több csontja van, mint neked felnőttként? Vagy azt, hogy a babáknak nincs térdkalácsuk? Vagy azt, hogy könnyek nélkül sírnak?

Hányat ismertél eddig?

 

1. A testükben 300 darab csont van.

A felnőttek testében körülbelül 206 csont található, míg a csecsemők körülbelül 300 csonttal jönnek a világra. Ezek közül több csont, amelyeket kezdetben egyfajta hártya köt össze, az élet első néhány éve alatt összeolvad. A baba képlékeny csontváza megkönnyíti a szülést.


2. A gyomruk aprócska.

Egy nappal a születés után a baba gyomra akkora, mint egy cseresznye. Aztán gyorsan kitágul, és egy hét múlva eléri a tojás méretét. Nem meglepő tehát, hogy a babák gyakran felébrednek, hogy egyenek vagy szopizzanak.


3. Térdkalács nélkül születnek.

A térdkalács helyén a babáknál porc van, amelyből később csont lesz. A rugalmas porc segít elkerülni a térdsérüléseket a születés során.


4. Az újszülöttek rosszul látnak.

Születéskor a csecsemők nagyon korlátozottan látnak: nem látnak 20 cm-nél messzebbre, csak bizonyos színeket érzékelnek, és nem tudják jól megítélni a távolságot. Látásuk azonban nagyon gyorsan fejlődik, és egyéves korukra már a felnőttekéhez hasonló.


5. Az újszülöttek nem könnyeznek sírás közben.

Életük első néhány hónapjában a csecsemők nem könnyekkel sírnak. Valójában képesek könnyezni, de a könnycsatornáik még nem alakultak ki teljesen, és a könnyek mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy ténylegesen kifolyjon a szemükből. A könnyek csak két-három hónapos kor után jelennek meg.


6. Ők a „legkövérebb” újszülöttek az állatvilágban.

Születéskor az emberi csecsemők testzsírja 15%, így ők a „legkövérebbek” az egész állatvilágban. Csak a tengerimalacok (11%) és a fókák (10%) születnek a miénket megközelítő zsírszázalékkal.


7. A babák születhetnek foggal.

Egyes gyerekek egy foggal, úgynevezett „táltosfoggal” születnek. A jelenség okai egyelőre tisztázatlanok, de egyes hipotézisek szerint a terhesség alatt mérgező anyagoknak való kitettségre utalnak.


8. Ízlelőbimbójuk van a torkukban.

Gondolkodtál már azon, hogy a babák érzékelik-e a különböző ízeket? A válasz az, hogy igen. Valójában a csecsemőknek több ízlelőbimbójuk van, mint a felnőtteknek. Még a torkukban is vannak ízlelőbimbóik.


9. A szemük képes megváltoztatni a színét.

Bár a legtöbb baba kékesszürke szemmel születik, ez a szín nem mindig végleges. Az ember szemszínét a genetika határozza meg, és hat-nyolc hónapig is eltarthat, mire kiderül, hogy a baba szeme kék, barna, szürke vagy zöld lesz-e.


10. Gesztusaik hasonlítanak a csimpánzokéra.

Egy nemrég készült tanulmány szerint az emberi babák és a csimpánzok gesztusainak 89%-a megegyezik. A kutatók azután jutottak erre a következtetésre, hogy megfigyelték a két fajt természetes környezetükben és jelentős hasonlóságokat tapasztaltak közöttük.


11. Az első évük alatt megháromszorozódik a súlyuk.

Egy teljesen kifejlett csecsemő súlya átlagosan 2,6 kg és 3,8 kg között van. A babák ezután veszítenek néhány grammot, mielőtt két-három hetes korukban visszanyernék azt. Négy-öt hónapos korukra a legtöbb gyermek súlya megduplázódik, egyéves korára pedig a születéskori súlyának háromszorosa lesz.


12. Háromszor több szót értenek, mint amennyit ki tudnak mondani.

Légy óvatos azzal, hogy mit mondasz a babád körül, még néhány hónapos korában is. Csak azért, mert még nem tud beszélni, nem jelenti azt, hogy a gyermeked nem érthet téged. Valójában a babák hat hónapos korukban kezdik megérteni a szavakat. A nyelv később fejlődik ki, de addig a csecsemőknek könnyebb megérteniük a szavakat, mint kimondani őket.


13. Az újszülöttek felismerik az anyjuk hangját.

Kutatók elemezték az újszülöttek agyát, hogy kiderítsék, megkülönböztetik-e az anyjuk hangját egy ismeretlen nőétől. Vizsgálataik azt mutatják, hogy a csecsemők egyértelműen másképp reagálnak, amikor az anyjuk hangját hallják.


14. Agyuk a teljes testsúly 10%-át teszi ki.

Bár a csecsemők agya nagyjából negyedannyit nyom, mint egy felnőtté, arányaiban mégis nagyobb. Egy újszülött agya, amely körülbelül 400 grammot nyom, súlyának nagyjából 10%-át teszi ki. Összehasonlításképpen, egy felnőtt agya, amely körülbelül 1,5 kg, a teljes súlyának körülbelül 2%-ának felel meg.


15. Nem félnek a magasságtól.

Mindig is azt hitted, hogy a szédülés veleszületett? Nem így van! Azoknak a csecsemőknek, akik még nem elég idősek ahhoz, hogy egyik helyről a másikra mozogjanak, egyszerűen még nem alakult ki ez a félelem. Hogy ezt kiderítsék, egy kutatócsoport üvegfelületre helyezte a csecsemőket és megfigyelte a reakcióikat. A legkisebbek egyáltalán nem reagáltak, míg a valamivel idősebb babák inkább elkerülték az üvegfelületet.


16. A szemük növekedése még nem fejeződött be.

Sokan azt hiszik, hogy mindenki felnőtt méretű szemmel születik, de ez téves. A valóságban születéskor a szemünk nagysága 75%-a a felnőttkorinak.


17. A hallás a magzat legélesebb érzéke.

A magzat hallása a terhesség 18. hete körül alakul ki. Bár a hallás a negyedik érzékszerv, ami kifejlődik, ez a legélesebb. A 24. héten a magzatok már hallják anyjuk szívverését és emésztőrendszerének hangját, és az ötödik-hatodik hónap körül már külső hangokat is hallanak.


18. Hat hónapos korban a csecsemők egyharmad annyi kalóriát fogyasztanak, mint egy felnőtt.

Míg egy átlagos felnőttnek körülbelül 2000 kalóriára van szüksége naponta, addig egy hat hónapos csecsemőnek körülbelül 600 kalóriára, vagyis a felnőttek által elfogyasztott energiabevitel egyharmadára. Arányaiban tehát egy csecsemőnek sokkal több kalóriára van szüksége, mint egy felnőttnek.


19. A köldökzsinórvér csak a csecsemőé.

A baba köldökzsinórja és az édesanyja keringési rendszere között nem történik vércsere. Ha a magzatnak vérátömlesztésre van szüksége, és nem kompatibilis az anya vércsoportjával, a transzfúziót közvetlenül a babának lehet adni.


20. Az első évük közel felét alvással töltik.

Születésüktől három hónapos korukig az újszülöttek napi 14-18 órát alszanak. Négy és tizenegy hónapos koruk között napi 12 és 15 óra a napi alvásidejük.


21. Képesek megtanulni a jelbeszédet.

Ha rendszeresen gyakorolják, a csecsemők számos jelet megtanulhatnak, például azt, hogy "tej", "kész", "több" stb. A babák még azelőtt is megtanulhatnak jelelni, mielőtt megtanulnának beszélni, ami egy kicsit megkönnyíti a kommunikációt.


22. Jelentős mennyiségű pelenkát használnak.

Feltételezve, hogy egy baba naponta 5-10 pelenkát használ el az élet első 30 hónapjában, a szülőknek összesen körülbelül 6370 darab eldobható pelenkát kell vásárolniuk. A környezetvédelem iránti aggodalomból sok szülő ma már a szövetpelenkákat választja.


23. A magzatok már méhen belül is sírhatnak.

Tanulmányok kimutatták, hogy a babák már a terhesség 28. hetétől képesek sírni az anyaméhben. A kutatók a harmadik trimeszterben végzett ultrahangvizsgálatok megfigyelése és a babák mozgásának részletes elemzése után jutottak erre a következtetésre.


24. Egyes babák elveszíthetik eszméletüket, amikor sírnak.

Ezt a jelenséget lélegzetvisszatartási rohamnak nevezik, és egészséges gyermekeknél hat hónapos és ötéves kor között fordulhat elő. Egy érzelmileg felzaklató eseményt követően a gyermek addig sír, hogy elakad a lélegzete, cianotikus lesz, és végül eszméletét veszti. Bár ijesztő, a legtöbb esetben a légzésvisszatartási rohamok nem veszélyesek, és nincsenek hosszú távú következményeik. Ha azonban gyermekednél ezek a tünetek jelentkeznek, a nagyobb biztonság érdekében fordulj orvoshoz.


25. Az ölelés elengedhetetlen.

Az ölelések fontossága tagadhatatlan, és számos előnyük van, többek között a kapcsolatfejlesztés, a jobb egészség és a jobb alvás, hogy csak néhányat említsünk. Az ölelések még az idegsejtjeinkre is hatással lehetnek. George Tarabulsy, az Université Laval pszichológiai karának professzora szerint "(...) több kapcsolat alakul ki azon gyerekek neuronjai között, akik sok szeretetet és gondoskodást kapnak".


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page