top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Újszülött kislányt találtak a szeméttelepen

A neten terjedő egyik videón látható az a megdöbbentő pillanat, amikor egy szeméttelepen hagyott zsákban élő újszülöttet találtak. A pici lányt kórházba vitték, jól van. A Borneó sziget Indonéziához tartozó régiójában történt eset kapcsán az UNICEF arra figyelmeztet, hogy az utóbbi években hatalmas erőfeszítéseket tettek az indonéz hatóságok, hogy minden születést regisztráljanak, ezzel is hozzájárulva a csecsemőhalandóság csökkentéséhez, nagyon sok még a tennivaló.

Az eddigi előrelépések ellenére az indonéz gyermekek körülbelül 90 százaléka élete folyamán valamilyen formában megtapasztalja a szegénységet.

 

Az újszülött babát egy szemétkupac tetejére dobott szemeteszsákban hagyták. A kislányt egy asszony találta meg a rizsföldekről hazafelé tartva a Kubu Raya tartománybeli Sungai Raya faluban, amikor megütötte a fülét a szemétdomb felől hallatszó sírás. Azonnal értesítette a hatóságokat, ők vették ki a zsákból és szállították kórházba a még mindig vérrel és méhlepényfoszlányokkal borított babát. A becslések szerint a baba még fél napos is alig volt, amikor megtalálták, és kevesebb mint 12 órát tölthetett a szemét között.


Ade felügyelő, a Kubu Rayai rendőrség sajtófelelőse elmondta:

„A csecsemőt élve találták meg az itt lakók. Egy fekete műanyag zacskóba volt csomagolva, így dobták a szemétbe. Még életben volt, ezért kórházba szállították, ahol orvosok és ápolók gondoskodnak róla, majd állami gondozásba kerül. Nagyon szerencsés a kislány abból a szempontból, hogy valószínűleg nem élte volna túl, ha ez az asszony nem talál rá.”

A rendőr hozzátette, hogy az utóbbi hónapokban ez volt a hatodik eldobott baba csak az ő körzetében.

„Nyomozunk, hogy ki dobhatta a szemétre a babát. A helyiek segítségét kértük, hiszen talán láttak valakit a környéken aznap reggel.”

A világ különböző pontjain sajnos nem számítanak ritkaságnak a hasonló esetek, és amikor kislány újszülöttet találnak, felmerül a tett motívumaként az is, hogy a család így igyekszik megszabadulni az értéktelennek tartott lányutódoktól. Bár ez Indonéziában kevésbé gyakori, mint más ázsiai országokban, az indonéz hatóságok keményen dolgozik a csecsemőhalandóság csökkentésén, legyen annak oka bármi, újszülöttgyilkosság vagy más.


Az UNICEF 2020-as jelentése feltárta az indonéz állam által az elmúlt évtizedekben tett erőfeszítéseket a születések regisztrációjának pontosítása érdekében, enélkül ugyanis a gyerekek jelentős részének esélye sincs arra, hogy hozzájusson a szociális és egészségügyi ellátásokhoz. Ennek ellenére a gyermekek mintegy 90 százaléka, különösen a lányok és a nők, életük során valamilyen formában szegénységben él – állapította meg a jelentés.

Az OECD dokumentuma úgy fogalmaz, hogy „a nők egész életükben szegényebbek, és hátrányokkal szembesülnek az oktatásban és a munkaerőpiacon”.


Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page