top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Komposztba a kakis pelenkákkal!

Úgy tűnik, hogy az eldobható pelenkák virágkora leáldozóban van. Legalábbis a környezettudatos szülők körében. Előkerültek tehát újra a mosható pelenkák, a mosószerek és a mosógép. Ám a textil pelenkák használatába is bele tud kötni bárki, aki a környezet tudatosság – vagy fennköltebb megfogalmazással bolygónk jövője – szempontjából szemléli a kakis pelenkák kérdését.



Erre talált most egy cég új megoldást. Aki akar, persze ebben is találhat kivetnivalót környezetkárosítás szempontjából. De miben nem?

 

Ha egy kismamafórumon vitát akarsz generálni, akkor dobd be az eldobható pelenka kontra mosható pelenka kérdéskörét, és öt percen belül garantáltan ádáz viták kellős középen találod magad. Jellemzően mindkét oldal hívei fújják a magukét, mindenki az általa választott opció előnyeit hangsúlyozva. Zárójelben megjegyzem, hogy tapasztalataim szerint az ilyen környezettudatos döntések ć és nem csak a pelenkák – esetében többnyire minden opciónak vannak előnyei és hátrányai. Kétségtelenül az egyiknek előnyből több és hátrányból kevesebb, tehát lehet úgy is érvelni, hogy például az általam választott lehetőség előnyei és hátrányait mérlegelve számomra az előnyök nyomnak nagyobb súllyal a latban. Ám az egymást a saját döntésünk mellett győzködő meddő viták általában csak az előnyök kimazsolázásáról szólnak az érvek felsorakoztatásakor.


Itt van például a pelenkák kérdése. Kétségtelen, hogy az eldobható pelenkát hatalmas környezeti terhelést jelentenek, hiszen például egy olyan megdöbbentő statisztikát olvastam miszerint évente nem kevesebb mint 20 milliárd(!) eldobható pelenka kerül a szemétbe, aztán ki tudja, mi lesz a sorsa. A mosható pelenka mellett érvelők azonban a viták során elegánsan elsiklanak azon érvek mellett vagy relativizálni igyekeznek azokat, miszerint az eldobható pelenkákat is elő kell állítani valamikor valahol (ne feledjük, hogy a textilipar az egyik legnagyobb környezeti terhelést okozó iparág!), a szennyes pelenkákat tárolni kell valamiben (azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha feltételezem, hogy a legtöbb családban valamilyen műanyag tároló alkalmatosság szolgál erre a célra), aztán kimosni, amihez mosószer és mosógép is szükségeltetik (amit ugyancsak elő kell állítani, szállítani, a mosószerek környezetbe kerül, a mosógép áramot fogyaszt, és a készülékből is hulladék lesz valamikor). Amivel természetesen nem azt akarom mondani, hogy vitatkoznék azzal, hogy a mosható pelenka környezetbarátabb megoldás lehet. Egyszerűen csak felsoroltam azokat a szempontokat, melyek rendben nem hangzanak el a pártolók részéről a vitákban.


Odaviszik, visszaviszik, feldolgozzák

Az biztos viszont, hogy érdemes továbbgondolni a lehetséges megoldások listáját. Erre vállalkozott egy amerikai cég, aki azoknak a dolgát igyekszik megkönnyíteni és a kakis pelenkák sorsát környezetbarátabbá tenni, akik azt mondják, hogy nekik bizony nincs idejük pelenkát mosni, szárítani.


A REDYPER egy előfizetéses rendszerben indult szolgáltatás, mely komposztálható anyagból készült pelenkákat kínál. Ám nemcsak árusítja ezeket a pelenkákat, hanem havonta az előfizetők lakására szállítja a szükséges mennyiséget egy speciális, külön erre a célra tervezett tárolódobozzal együtt. Amikor a doboz megtelt használt pelenkákkal, akkor egy futárszolgálat útján vissza lehet juttatni azokat a céghez, mely komposztálóba juttatja azokat. Ez utóbbi lépésre akár nincs is szükség, hiszen a pelenkák otthoni körülmények között is komposztálhatók, tehát az igazi feketeöves környezettudatos szülők ezt saját maguk is megtehetik. A cég azonban gondol azokra is, akiknek erre nincs ideje, helye vagy lehetősége.


A szolgáltatás árát úgy választották meg, hogy viszonylag sokak számára elérhető legyen. A szolgáltatás havidíja 39 dollár, tehát valahol tízezer forint körüli összeg.

Bele lehet persze kötni ebbe a megoldásba is például amiatt, hogy a szállítás, ennek költségei és környezeti terhei itt sem küszöbölhetők ki. De végül is szállítási költség minden termék esetében van, válasszuk akár bármelyik megoldást. A REDYPER ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a szállítást és a lehető legkörnyezetbarátabb módon igyekszik megoldani, és külön befizetések formájában is hozzájárul a környezettudatosság terjedéséhez.

Neked tetszik? Nekem igen. Most már csak ki kell várnunk, hogy egy hazai vállalkozó is fantáziát lásson a komposztálható pelusokban.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page