top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Fogak az újszülött szájában – sámánok vagy táltosok?

Úgy tűnik, hogy már azzal is be lehet kerülni a világsajtóba, ha valakinek új jön világra a babája, hogy már a megszületéskor van egy-két fogacska a szájában. Most egy brit anyáról szólnak a hírek, akit szinte sokkolt a látvány, mikor belenézett újszülött kislánya szájába és ott olyat látott, amit szerinte nem kellett volna.


De tényleg annyira ritka, hogy a baba foggal születik? És mit gondoltak erről őseink?

 

A 18 éves anya, Bethany Green nem akart hinni a szemének, amikor újszülött kislánya, Avery először kinyitotta a száját. De nem ő volt az első, aki észrevette a furcsaságot, hiszen már a kórházi szülésznők is észrevették, hogy valami nagyon szokatlan: egy picike metszőfog kandikált ki ugyanis az újszülött alsó ínyéből már abban a pillanatban, hogy meglátta a napvilágot.

Bár normális körülmények között a fogzás csak 4- és 7 hónapos kor között indul meg, vannak esetek, amikor már a megszületéskor jelen vagy egy vagy több fog. A jelenség nem túl gyakori, de extrém ritkának sem mondhatnánk, hiszen minden 2000 szülés közül egynél fordul elő. A szüléskor már meglévő fogacskát az angol nyelvű szakirodalom „natal tooth”-ként emlegeti és élesen elkülöníti az úgynevezett „neonatal tooth”-tól, utóbbi ugyanis bár a normálisnál jóval korábban, már az első hónapban előbújik, ám megszületéskor még nincs jelen, míg az előbbi – ahogyan a téma apropójául szolgáló esetben is – már megszületéskor ott kukucskál a baba szájában. Ezek a fogak sok esetben kihullanak, hiszen gyökerük sem fejlődik ki normálisan, ezért csak lazán tartja a fogat. Más esetekben viszont a már a megszületéskor meglévő fogacska hosszabb távon is biztosan áll a helyén.

Ezekkel a korán jött fogakkal az a baj, hogy a természet nem véletlenül teremtette a dolgokat úgy, ahogy, tehát nyilván nem véletlen az sem, hogy a babának nincs foga abban az életkorban, amikor normálisan az anyatej a fő tápláléka.


Milyen problémákat okozhat a korai fogacska?

  • Megnehezítheti, sőt akár lehetetlenné is teheti a szopást, mivel felsérti az anya mellét, fájdalmat és kisebesedést okozva

  • Ahogyan már említettem is, az ilyen fog gyakran laza, könnyen kiesik, ami akár a baba légutaiba is bekerülhet és ott fulladást okozhat

Éppen ezért nem kétséges a teendő, ha a fog laza vagy akadályozza a szopást: el kell távolítani. Minden más esetben egyéni döntés kérdése, hogy sor kerüljön-e az eltávolítására, ebben mindig ki kell térni fogorvos és gyermekgyógyász tanácsát. Annál is inkább, mert egyes adatok szerint az ilyen fog eltávolítása a későbbi fogak torlódását okozhatja.


Táltosok és sámánok

Végül érdekességként megemlítem, hogy az újszülöttek fogának már őseink is nagy jelentőséget tulajdonítottak. Ahogyan a szám feletti ujjakat, úgy a korán jött fogacskákat is valami rendkívüli varázserővel ruházták fel – éppen azért, mert ilyen újszülöttek ritkán jöttek a világra, ezért különlegesnek, a nagy átlagtól eltérőnek számítottak. Az ilyen személyeket sámánoknak tartották, akik olyan dolgokra is képesek, amivel más közönséges földi halandó nem. Erre utal az is, hogy az ilyen fogakat – a szám feletti „sámánujj” analógiájára – sámánfogként vagy táltosfogként is emlegeti a magyar köznyelv.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page