top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Miért bal oldalukra ölelik az anyák gyermekeiket?

Ha jól megfigyeljük, az anyák többsége bal karjára emeli gyermekét. A jelenségre több magyarázat is létezik. Most itt egy újabb, mely az ősi anyai mozdulatot egyszerű biológiai tényekkel hozza összefüggésbe. Azért a bal oldal, mert az agy jobb féltekéje irányítja érzelmeinket és arcfelismerő képességeinket. Első hallásra nem tűnik logikusnak? Mindjárt elmagyarázom.


Egy kis tudomány következik.

 

Az anyák általában bal karjukra veszik csecsemőjüket. A statisztikák szerint az anyák 70−85 százaléka testének bal oldalán hordozza a gyermekét. Ennek már többféle magyarázatát hallottam. A leginkább elterjedt vélekedés, hogy mivel a csecsemő így van legközelebb az anya szívéhez, az anya bal karjában könnyebben megnyugszik, hiszen jól hallja azt a megnyugtató szívdobogást, mely már a megszületés előtt az anyaméhben is állandó zene volt a füleinek.

A kutatók most egy merőben új magyarázattal álltak elő, észrevették ugyanis, hogy az a szokás, hogy az anyák bal karjukra veszik csecsemőjüket, nem kizárólag az emberi faj sajátja, hiszen az állatoknál, például az indiai repülőkutyáknál és a csendes-óceáni rozmároknál is megfigyelhető. A Biology Letters című szaklapban megjelent közleményük kapcsán az egyik szerző, dr. Andrej Giljov azt magyarázza, hogy testünk bal oldalának működését a jobb agyfélteke szabályozza, mely egyben egy sor olyan tényező kontrolljának a helye is, mely szociális viselkedésünkkel függ össze, például az arcfelismeréssel vagy az érzelmek feldolgozásának folyamatával. A kutatócsoport szerint ez a magyarázata annak az ősi anyai ösztönnek, hogy az anyák túlnyomó többsége teste bal oldalán hordozza gyermekét.

Vizsgálatukban 73 rozmáranyát és 266 indiai repülőkutya-anyát figyeltek meg kölykükkel. Azt vették észre, hogy az anyaállatok és a kölykök azokat a pozíciókat részesítették előnyben, amikor bal látóterükben érzékelték egymást – csakúgy, mint embereknél és a főemlősöknél. Ennél is érdekesebb volt azonban, hogy mind a rozmárok, mind az indiai repülőkutyák esetében a kölykök is a bal oldalt preferálták. Ennek azért van jelentősége, mert míg az embergyerek nem képes befolyásolni, hogy az anya melyik oldalára emeli őt, addig az állatkölykök képesek érvényre juttatni ilyen irányú preferenciákat – hiszen egyszerűen az anyjuk bal oldalára helyezkednek a jobb oldal helyett.

„Ebben a pozícióban anya ér gyermeke egyaránt a bal látómezejét használja, ami a másik személy optimális érzékelésére nyújt módot azáltal, hogy az információk feldolgozása a jobb agyféltekében megy végbe – írják cikkükben a szerzők. – Ily módon eredményeink azt mutatják, hogy anya és gyermeke igyekszik olyan testhelyzetet felvenni, mely mindkettőjüknél lehetőséget teremt a másik személy optimális érzékelésére.”

És ha még ez sem elég, akkor az is kiderült, hogy arcunk bal fele érzékenyebben képes kifejezni érzéseinket, mint az arc jobb oldala, így a bal oldalon hordozott gyerek pontosabban képes feltérképezni anyja érzéseit.


Nemcsak az anyák, hanem az apák is

A fent leírt jelenség nem kizárólag a nők sajátja, hanem férfiaknál is megfigyelhető ilyenfajta preferencia. Ehhez azonban az kell, hogy a férfi apává váljon, hiszen gyermektelen férfiaknál nem észlelhető, hogy a gyerekeket inkább a bal oldalukra ölelnék, mint a jobbra. Ezzel szemben a nőkkel együtt születik ez az ősi ösztön, gyerekeseknél éppúgy megfigyelhető, mint gyermekteleneknél.


Az sem baj, ha jobb oldalon hordozod

Egy jó régi, 22 évvel ezelőtti vizsgálat arra is rávilágított ugyanakkor, hogy a csecsemőnek akkor sem származik semmi hátránya, ha édesanyja rendszeresen nem a bal, hanem a jobb karjára emeli. Azt mondják viszont, hogy az anyai népességnek az az egynegyede, aki jobb oldalon hordozza gyermekét, gyakrabban szorongó személyiség, aki folyton-folyvást aggódik terhessége, szülése és gyermeke egészsége miatt.

Jobb vagy bal? Te melyik karodra veszed gyermeked?

Forrás: Nature


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page