top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Búcsú az újszülött-intenzív osztály nagypapájától

Frissítve: 2020. dec. 18.

David Deutchman sikeres üzletemberként ment nyugdíjba, majd onnantól az atlantai gyermekkórház intenzív osztályán lett nagyon sok beteg baba nagypapája. Nem tett mást, „csak” ölében tartotta, ringatta őket, énekelt nekik, hogy könnyebbé tegye számukra az intenzív osztályon töltött nehéz napokat. Az intenzív osztály babáinak nagypapája néhány héttel ezelőtt örökre elment. Nyolcvanhat éves volt.

Több baba már nem talál megnyugvást a karjaiban. Pedig az ölelés, a szeretet gyógyít.

 

David Deutchman szép karriert tudhatott maga mögött az üzleti életben, amikor nyugdíjba vonult. Ennek már csaknem másfél évtizede. Azóta annak szentelte az életét, hogy hetente két napot az atlantai gyermekkórház újszülött-intenzív osztályán a NICU-n töltött, ahol ölbe vette, ringatta a beteg babákat, énekelt és dúdolt nekik. Egy videó nyomán vált népszerűvé, mely három évvel ezelőtt vírusként terjedt az interneten, és eztán Davidet csak a NICU nagypapájaként emlegették.

„A beteg babák között végzett önkénteskedés teljesen kitöltötte az életét. Világ életében sikeres üzletember volt, de soha nem hallottam a 41 éven át az életét jelentő üzleti dolgokról olyan odaadással és szeretettel beszélni, mint azokról az emberekről, akikkel a kórházban együtt dolgozott”

– emlékszik rá a lánya, Lilly, aki azt is elárulta, hogy bár az édesapja hetente két napot töltött a babák közt az intenzív osztályon, de bármikor hajlandó volt bemenni, ha tudta, hogy valamelyik babára különösen komoly vagy fájdalmas beavatkozás vár. Ilyenkor ment, ölbe vette őket, fogta a kezüket, vigasztalta őket.

„A barátaim mindig kérdezgetik, mit csinálok én a kórházban. Nos, mindig az a válaszom, hogy dajkálom a babákat, akik néha lebüfiznek, néha lepisilnek. Az ismerőseim ekkor még kevésbé értik a dolgot. „De miért csinálod?” Vannak, akik el sem tudják képzelni, mekkora öröm és ajándék az élettől, hogy az ölembe vehetem ezeket a babákat”

– nyilatkozta egyszer korábban David.


A covid okozta pandémia idején a NICU nagypapája is kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét. Bár úgy tűnt, hogy a babáknak csak átmenetileg kell nélkülözniük őt, David Deutchman néhány héttel ezelőtt, 86 éves korában meghalt, alig pár héttel az után, hogy áttétes hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála az orvosok.


Halála után egy több mint harminc autóból álló karaván tett tiszteletkört David családjának házánál. A menetet az intenzív osztály betegszállító autója vezette, az autókban pedig a kórházi dolgozókon kívül csupa olyan szülők és gyerekek ültek, akik sokat köszönhetnek David szeretetének. Végül egy mentőhelikopter is tett egy tiszteletkört az égen, ezzel is búcsúzva David Deutchmantől, akik 15 éven át volt minden beteg baba nagypapája az intenzív osztályon.


Az újszülött baba is érez fájdalmat

Bár a címben szereplő állítás sokunk számára evidenciának tűnhet, mégis szinte hihetetlen, hogy egészen a közelmúltig még sok orvos is úgy vélte, hogy az újszülöttek nem éreznek fájdalmat. Az újszülöttkori fájdalomcsillapítás valójában inkább a XXI., mint a XX. század vívmánya.


Az újszülöttek a kórházban gyakran vannak kitéve fájdalmaknak, különösen azok, akik megszületésük után intenzív osztályos ellátásra szorulnak, vagy valamilyen betegséggel születnek, mely azonnali beavatkozásokat tesz szükségessé. Egy felmérés szerint például egy, a 30. hét előtt világra jött koraszülött baba naponta átlagosan 10-15 fájdalmas beavatkozáson vagy egyéb ténykedésen esik át, és ezek az ismétlődő fájdalmas események igazoltan károsan befolyásolják az idegrendszer fejlődését.


Így aztán egyre szaporodik azoknak a gyógyszereknek a száma, melyeket ilyenkor bevethetnek az orvosok, de számtalan módszer van, melyekkel gyógyszer nélkül is csillapíthatják a babák fájdalmát.


Az első lépés értelemszerűen a baba körüli ténykedések minimálisra csökkentése, a felesleges beavatkozások elkerülése. Ezen kívül igazolt fájdalomcsillapító hatása van a babákra a szoptatásnak, sőt még a sokat átkozott cumi használatának is. A pólyázás is biztonságot nyújt a babának, így könnyebben viseli a fájdalmat, de természetes fájdalomcsillapítás céljára gyakran használják a NICU-n a kenguruzást is. a felsoroltakon kívül cukros vizet is gyakran használnak fájdalomcsillapításra, elsősorban szukróz formájában. Az édes íz fájdalomcsillapító hatásának magyarázataként feltételezik, hogy ilyenkor a szervezet maga szabadít fel természetes fájdalomcsillapító szereket, úgynevezett endogén opioidokat. További érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy már minimális mennyiségű, akár 1 milliliternyi édes oldattal kiváltható a fájdalomcsillapító hatás, ami már 2 perc múlva jelentkezik és akár 5–8 percig is tart.


A babák tehát nem igénylik a tudomány legújabb vívmányait ahhoz, hogy könnyebben viseljék a fájdalmat. Elég nekik egy kis kényeztetés, ölelés, testi kontaktus... vagy egy nagypapa, aki mindannyiukat egyformán szereti.

Mert az ölelésnek gyógyító hatalma van.



Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

bottom of page