Anyás-Apás · 2018.11.25 15:34 · 5 perc

Túl sokat alszik az újszülött?

A baba megszületése után egy csomó izgulni és aggódni valója van az újdonsült szülőknek – különösen akkor, az első gyermek érkezik a családba. Összeszedtem, amit a témában érdemes tudni, mennyit alszik normálisan egy újszülött, mi befolyásolja az alvás rendjét, illetve mikor kezdjünk aggódni.

Alvási kisokos újdonsült szülőknek – hogy eggyel kevesebb bizonytalansági faktor legyen az életükben.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Amikor a nagyobbik lányunk újszülött volt, egy kimerítő nap végén – amiben egy kórházi vizit is benne foglaltatott – hazaérkezve azonnal elaludt. Teltek az órák, már rég elmúlt az etetési idő, lassan közeledett a következő, de ő csak aludt és aludt. Én meg a kezemet tördeltem: felébresszem, ne ébresszem? Mivel teszek jót? Ha felébresztem, nem alussza ki magát. Ha nem ébresztem fel, éhen hal. (Utólag már vicces, de akkor és ott ez az opció is komolyan felmerült.) De a vércukra biztosan leesik. Kétségbeesésemben felhívtam jó ismerősömet – négygyerekes anyát, hivatására nézve gyermekgyógyászt −, aki mosolyogva megnyugtatott: hagyd, majd felébred, gyerek még nem halt éhen azért, mert túl sokat aludt.

Nos akkor lássuk, mikor normális és mikor nem, ha egy újszülött sokat alszik.

De mennyit is alszik egy „normális” újszülött?

Gyakori aggodalma az anyáknak, hogy a baba túl sokat alszik. Vagy túl keveset. De mennyi is az annyi, azaz mennyit alszik egy átlagos újszülött?

Az ajánlások szerint egy újszülöttnek körülbelül 14−17 órát kell aludnia egy nap. A szükséges alvás mennyisége az életkor előrehaladtával csökken: óvodáskorban 10−13 óra, tinédzserkorban már csak 8−10 óra, míg egy idős ember már napi 7-8 óra alvással is beéri.

Azt nem is kell mondani, ugye, hogy a 14−17 óra egy átlag, ettől mindkét irányban lehetnek eltérések, ami még nem jelent kóros állapotot: vannak újszülöttek, akik csak 11 órát alszanak egy nap, míg mások akár 19 órát is. Eltérhet a szokásostól az újszülött alvásideje, ha beteg, vagy ha valami megzavarja az éppen kialakulóban lévő napi ritmusát.

Abban még nagyobb egyéni eltérések vannak, hogy ez a napi alvásidő hány és milyen hosszúságú alvási periódusokból tevődik össze: egy-egy alvási periódus időtartama lehet 30−45 perc, de akár 3−4 óra is.

Ahogyan az újszülött fejlődik, úgy alakul ki alvási ritmusa, illetve napirendje. Elkezd hozzászokni ahhoz, hogy este elaludjon, bár éjszaka még többször felébred és enni kér. Az alvási rend kialakulását körülbelül 6 hónapos korra lehet várni – és persze ebben is nagy egyéni különbségek lehetnek.

Azt kell még tudni, hogy egy újszülött ritkán van ébren egy huzamban 3 óránál hosszabb ideig.

Túl sokat alszik?

Előfordulhat, hogy egy-egy alvás a szokásosnál kicsit hosszabbra nyúlik, ám ez semmi aggodalomra nem ad okot, ha semmilyen más aggasztó jel vagy tünet nem társul hozzá.

Néhány ok, amikor a baba többet alszik a megszokottnál:

  • a gyors fejlődéssel járó életszakaszokban
  • ha valami kisebb, banális betegsége van, például náthás
  • előtte védőoltást kapott
  • légúti fertőzés zajlik nála, ami a légzés nehezítése révén megzavarja a nyugodt alvást, így jobban kimerül
  • aluszékonyabb lehet az újszülötteknél gyakran észlelhető, átmeneti sárgaság idején
  • nem kap eleget enni, vagy folyadékhiány áll fenn nála

Aggodalomra ad okot, ha a sokat alvó baba ébren is levert, nehezen táplálható és/vagy ingerlékeny, irritált. Ilyenkor mindenképpen lássa orvos, illetve minden olyan esetben is, amikor bizonytalanok vagyunk, hogy ez még belefér a normálisba vagy már kóros.

Felébresszem, ne ébresszem?

A szakértők szerint egy újszülött napjában 8−12 alkalommal eszik, ami azt jelenti, hogy körülbelül 3 óránként esedékes az újabb etetés. Ez a szoptatott babákra vonatkozik, a tápszeres babák napi 5−8 etetéssel is „beérik”. A rendszeres etetésnek azért van nagy jelentősége, mert az újszülött folyadékháztartása még nagyon labilis, folyadékhoz pedig értelemszerűen csak az etetések alkalmával jut. Ezért általában azt szokták tanácsolni, hogy ha már nagyon hosszúra nyúlna a két etetés közötti idő, akkor inkább ébresszük fel és etessük meg a babát. Aztán idővel úgyis kialakul a napi ritmus.

Ilyen értelemben tehát nem biztos, hogy annak idején jó tanácsot kaptam.

Forrás: National Sleep Foundation, American Academy of Pediatrics

#alvás #csecsemő

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük