top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Régi gyereknevelési tanácsok, melyeket inkább ne kövess!

Többször volt már szó itt arról (például itt és itt), hogy bár az idősebb generáció tagjai már egy vagy több gyereket felneveltek, az ő idejükben jónak és érvényesnek tartott gyereknevelési és gyerekgondozási szabályok mára már nem feltétlenül állták ki az idő próbáját.

Amikor legutóbb erről írtam az Anyás-Apáson, eszembe jutott, hogy összeszedek pár olyan régi szokást, szabályt, ami ma már inkább ki kellene törölni a tudatunkból szülőként.

 

Ha a baba vagy a gyerek lázas, minél előbb csillapítani kell a lázát – ezt tanácsolták régen a gyereknevelési útmutatók, melyre számos módszert is ajánlottak rögtön, a lázcsillapító gyógyszertől kezdve a hűtőfürdőn át a bőr alkohollal történő bedörzsöléséig.


Ma már azonban azt tanácsolják a gyermekorvosok, hogy nem szükséges a lázat csillapítani akkor, ha a gyerek közérzete jó, nem elesett állapotú, hiszen a láz valamifajta öngyógyító mechanizmusként is szerepet játszik a betegségek legyőzésében. De ha már lázcsillapító, az semmiképpen ne legyen aszpirin 18 éves kor előtt, ez ugyanis úgynevezett Reye-szindrómát okozhat mellékhatásként, ami akár életveszélyes állapothoz is vezethet.

Erről az Anyás-Apáson is olvashattál részletesebben, itt.


A babát minden nap meg kell fürdetni – állt a régi babagondozási könyvekben.

Manapság ez már nem abszolút szabály, elegendőnek tartják heti 2-3 alkalommal a teljes testre terjedő fürdetést, két fürdetés között az arc, a kezek és a popsi alapos tisztításával.


Természetesen nem tilos a napi fürdetés sem, hiszen a fürdetésnek nem egyetlen funkciója a tisztálkodás, hanem az alvás előtti ellazulás is. Ráadásul élvezet forrása is lehet, hiszen sok babát kifejezetten örömmel tölt el a kellemesen meleg vízben való pancsolás.

Erről az Anyás-Apáson is olvashattál részletesebben, itt.


Ha a baba alszik, teljes csendnek kell körülötte lennie – tartották régen és tartják sokan még ma is, ezért sok családban melyik manapság is suttogva beszélnek és lábujjhegyen járnak, ha a baba alszik.


Az a jó, ha a babát nem zavarják az alvásban a mindennapi zajok, mint a mosógép zúgása, a tévé hangja vagy a nagyobb testvérek beszélgetése. Az az igazság, hogy az anyaméhben sincs teljes csend, ezért a babának kilenc hónap alatt volt ideje hozzászokni, hogy zajban is tudjon nyugodtan aludni. Mindenesetre segítheti az elalvását úgynevezett fehérzaj alkalmazása az alvásidő környékén.

A baba alvásáról az Anyás-Apáson is olvashattál részletesebben, például itt.


A babát hason fekvő helyzetben kell letenni aludni – javasolták korábban a gyermekorvosok abból a megfontolásból, hogy ha bukik vagy hány, akkor így azt nem fogja a légutaiba belélegezni, fulladást okozva.


Az újabb tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy ebből a szempontból a háton fekvő helyzet sem jelent fokozott kockázatot, ugyanakkor háton fekvő helyzetben a kiságyba tett babáknál ritkábban észlelték bölcsőhalál (hirtelen csecsemőhalál, SIDS) előfordulását. Egyelőre nem tisztázott annak pontos oka, hogy hason alvó babáknál miért gyakoribb a SIDS, de feltételezik, hogy szerepet játszhat benne a rekeszizomra háruló fokozott nyomás mellett az is, hogy hason fekve a baba a kilélegzett, oxigénben szegényebb levegőt lélegzi vissza.

A SIDS-ről több cikket is olvashattál korábban, kattints ide!


A babák feje alá ugyanúgy párnát kell tenni elalváshoz, mint a felnőtteknek, hiszen így kényelmesebb testhelyzetben alszanak – vélték korábban.


A jelenlegi ajánlások szerint az a legbiztonságosabb, ha a baba viszonylag kemény matracon alszik, és a kiságyban nincs párna, felesleges takaró, plüss játék, rácsvédő és egyéb ezmegaz. Ezek ugyanis szintén kockázatosak SIDS kialakulására.

A biztonságos alvási körülményekről is olvashattál korábban az Anyás-Apáson, itt.


A tápszer ugyanolyan előnyös a babáknak, mint az anyatej, hiszen a korszerű tápszerekben minden optimális mennyiségben van meg, amire a babának szüksége van – szólt korábban a modern anyák szoptatási ars poeticája.


A gyermekorvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a baba optimális tápláléka az anyatej, ami nemcsak táplálja a babát, hanem az első időkben védi azokkal a betegségekkel szemben is, melyeket az anya már átvészelt. Éppen ezért legalább 6 – az újabb ajánlások szerint 12 – hónapig a kizárólagos szoptatást javasolják a babák számára.

A szoptatás és anyatej előnyeiről az Anyás-Apáson is sok cikk van, kattints ide!


A bébikomp remek találmány, hiszen ebben állva a baba gyorsabban és biztonságosan megtanul járni – ajánlgatták és sokan még mindig ajánlgatják a bébikompot.


Kiderült azonban, hogy a bébikompok egyrészt nem biztonságosak, másrészt akár hátráltathatják is a járástanulást. A babák ebben állva ugyanis könnyen, szinte erőfeszítés nélkül képesek helyet változtatni, így nem motiváltak a járásra, amikor el szeretnének érni vagy meg szeretnének kaparintani valamit. Súlyos, akár halálos balesetet okozhat az is, ha a baba a bébikompba rögzítve eléri a lépcsőt és azon lezuhan.

Erről az Anyás-Apáson is olvashattál részletesebben, itt.


Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page