top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Bébikomp? Jaj, csak azt ne!

A mai poszt a szülők körében méltatlan népszerűségnek örvendő bébikompokról szól. A bébikompbalesetek következtében meglepően sok kisgyerek kerül sürgősségi osztályra, leginkább annak következtében, hogy a bébikompban magát ide-oda tologató gyerek lelavírozza magát a lépcső tejéről.


Hitek és mítoszok a bébikompról.


 


A bébikompot mindenki ismeri: elmés kis szerkezet, mellyel a járni még nem tudó baba úgy változtathat helyet, mintha járna. Sok szülő azért szereti ezeket e kerekeken guruló szerkentyűket, mert abban a hiedelemben teszik bele a gyereket, hogy ott biztonságban jól eljátszik magában. Hát ez óriási tévedés, melyre a legjobb bizonyítékot a baleseti statisztikák szolgáltatják.

A Pediatrics című lapban megjelent adatok szerint például az USA-ba 1990 és 2014 között több mint 230 ezer, 15 hónaposnál fiatalabb gyerek szenvedett balesetet bébikomppal. Ebből 6539 kisgyerek kopnyasérülést szenvedett, többségében úgy, hogy a bébikompban ülve (állva?) lezúgott a lépcső tetejéről. Nem csoda, hogy a kanadaiak be is tiltották a bébikompokat, és az amerikai gyermekgyógyász társaság (American Academy of Pediatrics, AAP) régóta azt javasolja, hogy az Egyesült Államok is kövesse a szomszédai példáját.

1994-ben némi javulás mutatkozott a bébikompos baleseti statisztikákban, amikor a piacra kerültek a bébikompok kerék nélküli változatai, és ugyancsak átmeneti javulást hozott az is, amikor 2010-ben szövetségi törvény kötelezte a gyártókat termékeik biztonságosabbá tételére.

A Pediatrics cikke kapcsán megszólaló gyermekbiztonsági szakember szerint a bébikompoknak az égvilágon semmi előnyük nincsen, csak egy felesleges baleseti forrást jelentenek a kisgyermekes háztartásokban. A maga részéről ezért azt javasolja, hogy a szülők ne vásároljanak és ne használjanak ilyeneket.


Tévhitek és mítoszok a bébikompokról


A bébikomp biztonságos módszer arra, hogy a babát rövid időre biztonságban tudjuk.

Az igazság az, hogy egy babát bébikompba rakni olyan, mint egy kamaszgyerek feneke alá Ferrarit tolni. A bébikompban a baba viszonylag nagy sebességgel tud helyet változtatni, ugyanakkor magasabbra is kerül benne, így olyan dolgokhoz is hozzá tud férni, melyekhez máskülönben nem. A bébikomp nem alkalmas arra, hogy akár csak néhány percre is magára hagyjuk benne a babát, mivel valójában nem kevesebb, hanem több odafigyelést igényel akkor, amikor a bébikompot használja. A brit állami egészségügyi ellátást biztosító NHS adatai szerint a bébikompot használó babák 40 százaléka – azaz minden 10 baba körül négy – szenved el valamikor balesetet bébikompozás közben. Egy walesi égésközpont adatai szerint az égési sérülést szenvedett 6 és 12 hónapos kor közötti babák egynegyedét bébikompban állva érte forrázás vagy égés.


A bébikomp segíti a babát abban, hogy megtanuljon járni.

A valóság az, hogy a bébikomphoz a babának még jóformán ülni vagy állni sem kell tudnia, így belátható, hogy a bébikomp – több fejlődési lépést is átugorva – nem segíti a járástanulást sem. Ennek éppen az ellenkezője igaz, azoknál a gyerekeknél, akiket sokat tesznek bébikompba, gyakori a megkésett mozgásfejlődés. Okos emberek kiszámolták, hogy 24 órányi bébikompozás (ami persze több alkalomból tevődik össze) 3 nappal késlelteti a járás és 4 nappal az állás elsajátítását. És mivel a bébikomp függőleges helyzetben tartja a baba törzsét, nem alakul ki benne a járáshoz elengedhetetlen egyensúlytartás sem.


A bébikomp elősegíti a baba fejlődését.

Az előző pontban már cáfoltam a mozgásfejlődésre gyakorolt kedvező hatásokat, de ezen túlmenően az értelmi fejlődése is lassabb azoknak a babáknak, akik sokat használnak bébikompot. Azt gondolják, hogy ebben annak van szerepe, hogy a természetellenesen hosszú és mesterségesen létrehozott függőleges testhelyzet lassítja az agy természetes fejlődését, ez pedig elengedhetetlen a végtagok összehangolt működéséhez. A bébikompban a baba nem tanul meg olyan alapvető dolgokat sem, mint a távolság és a mélység érzékelése, a benn és kinn, illetve az alatt és felett megkülönböztetése.


A bébikomp erősíti a baba lábait.

A bébikomp megzavarja az egészséges testtartást, és a baba azt szokja meg, hogy a bébikomp által rákényszerített rendellenes térd- és csípőpozícióban tartsa meg a testsúlyát – ami aztán hosszabb távon károsan hat a járásmintázatára. Ennek eredményeként egészen más izmok vannak használatban és más izmok kevésbé terhelve, mint ahogyan arra a normális járáshoz szükség lenne. Végső soron zavart szenved az egyensúlytartás, az izmok és ízületek fejlődése, és maradandó láb- és bokaproblémák alakulhatnak ki.

Nos, elég érvet sorakoztattam fel a bébikompokkal szemben?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page