top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Gyakori konfliktushelyzetek az anyóssal és apóssal: hogyan oldjuk meg?

Egy gyerek − vagy a nagyszülők szemszögéből nézve − unoka érkezése mindig átrendezi a családon belüli erőviszonyokat. Ez egyrészt új konfliktusokat szülhet, másrészt a már meglévő konfliktusokat átalakíthatja.


Egy korábbi posztban már foglalkoztam azzal, milyen vitás helyzetek alakulhatnak ki a szülők és a nagyszülők között az unoka körül. Most néhány gyakori konkrét konfliktushelyzet veszek sorra.

 

Az újszülött világra jövetele szükségképpen átrendezi a családi dinamikát és nemegyszer olyan ellentéteket hoz felszínre, melyek enélkül talán örökre rejtve maradnának. Vannak tipikus vitapontok, melyek szükségképpen az unoka körül csoportosulnak.

Lássunk néhány tipikus helyzetet, illetve azok megoldási javaslatait annak érdekében, hogy ne mérgesedjen el a szülők és a nagyszülők közötti viszony.


A nagyszülők bejelentés nélkül érkeznek

A nagyszülők jelentős része úgy gondolkodik, hogy nincs szükségük külön meghívásra ahhoz, hogy meglátogassák az unokájukat. Elvégre egy család vagyunk − gondolják. Látni akarják az unokát, tehát látni is fogják, punktum.

Annak hangsúlyozása mellett, hogy örülünk a látogatásuknak, emlékeztetni kell őket arra, hogy nekünk és a babának is szüksége van alvásra és pihenésre, ami nem valósítható meg, ha teljesen kiszámíthatatlanok a nagyszülői látogatások. A megoldás igen egyszerű: udvariasan kérjük meg őket, hogy ne állítsanak be váratlanul, hanem előzetesen egyeztessük a látogatások időpontját.


Kötélhúzás kezdődik a nagyszülők között

Nem szükségképpen, de nagyon gyakran elérkezik az a pont, amikor valamelyik nagyszülőpár − okkal vagy ok nélkül − azt érzi, hogy a másik nagymama és nagypapa többet tölthet az unokával.

Nyilvánvalóan lehetetlen pontosan kidekázni, hogy mindkét nagypapa és nagymama azonos időt lehessen az unokával. A nagyszülői féltékenység elaltatására jó módszer, hogy mindannyiszor biztosítjuk őket arról, hogy nagyszerű nagyszülők − függetlenül attól, hogy éppen rövidebb vagy hosszabb időt töltenek e az unokával.


A nagyszülők megkérdőjelezik a szülők döntéseit

Tipikus és nagyon gyakori konfliktusforrás. A jó szándékú tanácsok és javaslatok már rögtön a szülés után megkezdődnek azzal, hogyan szoptasson a kismama, hogyan altassa a babát, illetve mi a megfelelő hőmérséklete a babaszobának vagy éppen a fürdővíznek. Ennek minősített esete, amikor a nagyszülők a gyerek előtt mondanak ellent a szülői nevelési elveknek.

Ezzel kapcsolatban a legjobb tanács, hogy udvariasan és türelmesen meghallgatunk mindenkit, aztán úgy csináljuk, ahogy a legjobbnak látjuk. Ha nagyon kiéleződik a helyzet, megkérhetjük a nagyszülőket, hogy az ellenvéleményüket ne a gyerek előtt, hanem négyszemközt osszák meg velünk.


A nagyszülők ottfeledkeznek az unokalátogatáskor

A túl hosszúra nyúló nagyszülői látogatások akkor is terhesek lehetnek, ha egyébként szívesen vagyunk együtt a nagyszülőkkel. Ha még nem is kellemes az együttlét, na akkor különösen nyűg a dolog. A megoldás itt is a tervezés: egyeztessük előre, mikor és kb. mennyi ideig maradnak a nagyszülők.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page