top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nagyszülői puszi – csak engedéllyel

Fontos, hogy a gyerekeink megtanulják védeni saját testi autonómiájukat. Ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ők mondhassák meg, ki és hogyan érhet hozzá testükhöz Az ausztrál tévé reggeli műsorában elhangzottak szerint szerint pedig ebbe a nagymama puszija is beletartozik.


Abban nincs vita, hogy meg kell tanítanunk a gyerekeinknek, hogy kivel hogyan kommunikáljanak, ki érhet hozzájuk, vagy például kinek az autójába szállhatnak be.

 

Ennek a szemléletnek azonban lehetnek túlkapásai is, erre a példa egy ausztrál reggeli műsorba meghívott gyermeknevelési szakértő véleménye. A szakértőt eredetileg azért hívták be a stúdióba, hogy ismertesse az új ausztrál irányelveket azzal kapcsolatban, hogy ki kell kérni a gyerek engedélyét, mielőtt bárki is hozzájuk, a testükhöz érne. Szerinte az irányelvek valójában nagyon egyszerűek: lehetőséget kell adnunk a gyerekeinknek arra, hogy maguk dönthessék el, ki nyúlhat és nem nyúlhat a testükhöz − mikor, hogyan, hol és miért, éppen a saját érdekükben. Azt is megerősítette, hogy ezek az irányelvek nemcsak az idegenekre vagy a gyermekorvosra vonatkoznak, hanem például a nagyszülőkre is. Nekik is engedélyt kell kérniük – mondta, hozzátéve, hogy a gyerekek nem tudnak mérlegelni vagy különbséget tenni, egyértelmű üzeneteket kell közvetíteni számunkra, melyek mindenkire vonatkoznak. Már a tévéműsorban felháborodást keltett ez a vélemény. Az egyik meghívott kétgyerekes anya egyenesen nonszensznek nevezte az elképzelést. „Ha elkezdünk ilyen határokat húzni a gyerekeinknek, akkor ezzel nem csinálunk mást, mint hideg, érzelem nélküli embereket nevelünk belőlük” − mondta.

Úgy tűnik, hogy ezzel a véleménnyel ért egyet a közösségi oldalakon kommentelők többsége is. A Twitteren például valaki ezt írta: „Ha ebbe a körbe belevesszük a szülőktől és a nagyszülőktől kapott puszikat is, akkor valamit nagyon elrontottunk.”

„Ez megint annak a jele, hogy a világ és ezen belül Ausztrália a teljes őrület felé halad. A gyerekeknek beleegyezésüket kell adni ahhoz, hogy a nagyszüleiktől ölelést vagy puszit kaphassanak? Egy olyan jövő felé haladunk, ahol az emberek senki felé nem mutatják majd még a legkisebb érzelmeket sem” − írta valaki más.

„Ez a legidiótább dolog, amit valaha hallottam. Ha meg akarom puszilni a gyerekemet, akkor meg fogom puszilni! És nem látok semmi rosszat abban sem, ha a kislányom puszit kap a nagy szüleitől kommentelt egy másik szülő.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page