Anyás-Apás · 2019.01.13 07:29 · 4 perc

Az engedékeny nagyik felelősek a gyermekkori elhízásért

A nagyszülők sokszor nincsenek azonos gyermeknevelési platformon a szülőkkel. Ők úgy gondolják, hogy a nagyik feladata, hogy elkényeztessék az unokákat. A szülők viszont csapdában vannak, hiszen bár a nagyszülők nevelési elvei gyakran aláaknázzák a szülői következetességet, mégsem tudnak mit tenni, mert rá vannak szorulva az ingyen gyermekfelügyeletre.

Egy most közzétett felmérés szerint a gyermekkori elhízásért is a vajszívű nagyik a felelősek.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Ez így persze erősen sarkítva van, de úgy tűnik, hogy egyre inkább erősödik az a trend, mely a gyerekfelügyeletbe besegítő nagyszülőkben véli megtalálni a bűnbakot a gyermekkori elhízás szinte „járványszerű” terjedéséért. Azzal vádolják őket, hogy elavult gyereknevelési elveik és túlzott engedékenységük miatt híznak el az unokák. A nagyszülők pedig rendszerint azzal vágnak vissza, hogy nekik „munkaköri leírásukban” szerepel az unokák elkényeztetése. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha a jelenlegi irányzat folytatódik, azaz a nagyszülők mind nagyobb részt vállalnak az unokák nevelésében és felügyeletében, ezzel együtt még a mostaninál is több lesz a kövér gyerek – pedig a gyermekkori elhízást már ma is mind többször „járványként” aposztrofálják.

A felmérések igazolni látszanak a vádakat

Nemrégiben felmérést végeztek birminghami és edinburgh-i családok körében. Ebből az derült ki, hogy a gyerekek nagyobb eséllyel kapnak csokoládét és egyéb édességeket a nagyszülőknél, mint otthon a szülői házban, ugyanakkor a nagyszülők kevésbé mozdulnak ki otthonról az unokákkal, így pedig a gyerekek túlságosan keveset mozognak. A nagyszülők sokkal inkább engednek az unokák kéréseinek, például engedik őket tableten játszani vagy tévét nézni, akár túl sokáig is.

A szülők megkérdezése során nyilvánvalóvá vált, hogy a szülők többsége nem ért egyet azzal, hogy a nagyszülők szinte minden, a szülők által a gyerekek felé megfogalmazott szabályt áthágnak, ám úgy érzik, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy kritizálják a túlzott nagyszülői engedékenységet, ugyanis rá vannak szorulva az ingyen gyermekfelügyeletre, amit a nagyszülők nyújtanak.

A vizsgálatot vezető dr. Bai Li, a birminghami egyetem kutatója szerint a dolgozó szülők egynegyede van kiszolgáltatva a nagyszülők ilyen irányú segítségének. „A nagyszülők abban a hitben teszik, amit tesznek, hogy a legjobbat akarják nyújtani az unokáiknak. Az adatok azonban azt mutatják, hogy azok a gyerekek, akikre főként a nagyszülők vigyáznak, nagyobb eséllyel híznak el és többet is nassolnak” – mondja.

Ami a gyermekintézményekbe – bölcsődébe, óvodába – adott gyerekeket illeti, ezek a szülők állandó nyomást éreznek magukon arra, hogy korán elválasszák a babát. Korábban ez bevett gyakorlat volt, ma már azonban tudjuk, hogy a korán elválasztott, illetve a tápszerrel etetett babák közül többen lesznek később elhízottak.

A National Obesity Forum (Országos Elhízás Fórum) elnöke, Tam Fry arra figyelmeztet, hogy a nagyszülőket oktatni kell arra, milyen ételekkel javasolt kínálni kis szemükfényét – és melyek azok, melyeket inkább kerülniük kellene. Erre annál is inkább sürgős szükség lenne, mert a gyermekkori elhízás tulajdonképpen egy időzített bomba, mely a jövőben egy csomó egészségi probléma forrása lehet.

Forrás: BMC Public Health

#nagyszülők #nagymama #táplálkozás #elhízás

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük