top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kell-e naponta fürdetni a babát?

Miután a babát hazavittük a kórházból, az élet nagy kérdései közé hamarosan bekerül a „kell-e minden nap fürdetni a babát” kérdése is. És az, hogy ha nem, akkor miért mégis igen. (Ez utóbbit mindjárt megmagyarázom.) Vannak, akik szerint a napi fürdés elengedhetetlen a higiéniához, míg mások szerint minek naponta fürdetni a gyereket, hiszen csak eszik és alszik, tehát semmi olyat nem csinál, amitől piszkos lehetne.



De mi a válasza a kérdésre a gyermekorvosoknak és a bőrgyógyásznak?

 

Kezdjük azzal, hogy a szakmai irányelvek szerint – mint amilyen például az amerikai gyermekgyógyászati szakmai testület, az American Academy of Pediatrics útmutatója is – kicsi babákat, és különösen az újszülötteket teljesen szükségtelen naponta megfürdetni. Szerintük bőségesen elég, ha a szülők meggyőződnek arról, hogy a pelenka alatti terület mindig kellően tiszta, de a teljes testre kiterjedő fürdetés felesleges. Más kérdés persze, hogy ha valami olyan nagyobb „baleset” történik, ami fürdetéssel oldható meg a legegyszerűbben, akkor miért is ne?

De miért van a szülőkben ez a makacs ragaszkodás a naponkénti fürdetéshez?

Igazából ennek semmilyen tudományos vagy biológiai magyarázata nincsen. Ha visszatekintünk az időben, akkor azt láthatjuk, hogy régen a szülők egyáltalán nem voltak ennyire eltökéltek nemhogy a naponkénti, de még az ennél jóval ritkább babafürdetések iránt sem. Tulajdonképpen a modern kor tette ezt szinte már-már társadalmi normává.

Pedig csecsemő- és kisdedkorban semmi nem indokolja a naponkénti szappanos fürdetés szükségszerűségét, és különösen nem abban az időszakban, amikor a gyerek még nem tanult meg járni. A múltkor olvastam egy bőrgyógyász tanácsát, miszerint különösen a száraz, érzékeny bőrű piciknél kellene a szülőknek a fürdetőszeres fürdetések számát heti egyre csökkenteni. A többi hat alkalommal alapesetben elegendő lenne a tiszta vizes fürdetés, mindenféle szappan vagy fürdetőszer nélkül. Ezek a tisztálkodószerek – még akár a speciálisan a babák bőrére kifejlesztett babafürdetők is – ugyanis olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, melyek óhatatlanul ronthatják az egyébként is száraz bőr állapotát, különösen az ekcémás bőrét. És itt kell eloszlatni azt a tévhitet is, miszerint például az ekcémát nem megfelelő tisztálkodás vagy a higiénia hiánya okozná, hiszen valójában allergiás eredetű bőrbetegségről van szó. De az emberek egyébként is hajlamosak arra, hogy ha bármilyen bőrelváltozást látnak a kicsi babán, akkor ferde szemmel néznek a szülőkre mondván: biztosan nem gondoskodnak megfelelően a baba tisztántartásáról. Így aztán a szülők már csak a megszólástól való félelmükben is csak fürdetik és fürdetik a babákat minden nap.

Tippek babafürdetéshez

  • A babafürdetéshez a kellemesen langyos hőmérsékletű víz a leginkább megfelelő. A hőmérséklete ellenőrizhető hőmérővel vagy manuálisan. Azt már a nagyanyáink is tudták, hogy nem a kezükkel kell ellenőrizni a fürdővíz hőmérsékletét, hiszen a kezünkkel kellemesnek érezhetjük azt a vizet, ami a baba számára már túl meleg. A klasszikus módszer régóta az, hogy az anyák a könyökkel érintve a vizet ellenőrzik annak hőmérsékletét.

  • A fürdetés ne tartson túlságosan hosszú ideig, az optimális időtartam 5-10 perc.

  • Kerüljünk minden olyan anyagot a fürdetés során, megy száríthatja a baba bőrét. A legjobbak az enyhe, illatanyagmentes szappanok vagy a szappant egyáltalán nem tartalmazó tisztálkodószerek. Száraz bőrű babáknak a patikákban speciális fürdetőkrém is kapható. Ezek jók lehetnek, de érdemes ügyelni a használatuknál. Annak idején nekem sikerült kifogni egy olyan, patikában kevert krémet, ami a nagyobbik lányom bőrére kenve olyan síkossé tette őt, mint egy halacska (és halacska módjára fickándozott is a kezemben), így egyszer előfordult, hogy kis híján elejtettem, amikor menthetetlenül kezdett kicsúszni a kezemből.

  • Bármelyik tisztálkodószert is használjuk, csak kis mennyiséget tegyünk belőle a kezünkbe és azzal simítsuk át a baba bőrét. Ne használjunk mosdókesztyűt vagy szivacsot.

  • Ne hagyjuk a babát hosszabb ideig a szappanos vízben pancsolni. Tekintettel azonban arra, hogy a fürdés nemcsak tisztálkodásra, hanem a babák egy része – ha nem is mindegyik – számára élvezetként és örömforrásként is szolgál, ezt a problémát úgy hidalhatjuk át, ha a szappanos vagy tisztálkodószeres lemosást a fürdés végére hagyjuk.

  • A fürdés végén minden szappanmaradványt öblítsük le a baba bőréről, és ha ápolókrémet vagy -tejet akarunk használni, azt még a picit nyírkos bőrre kenjük.

  • Akár a fürdetőszer, akár a testápoló esetében illatanyagtól, színezőanyagtól, konzerválószertől és más kemikáliáktól mentes terméket válasszunk. A baba bőrének az egyszerű, fehér vagy színtelen, illatmentes tisztálkodószerek a leginkább megfelelőek, és különösen kerüljük az alkoholt tartalmazó termékeket.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page