top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A babákat nem lehet becsapni, ha alvásról van szó – jobb korán, mint későn

Minél kisebb a baba, annál inkább „húsbavágó” kérdés, mikor alszik el és mikor ébred, egyáltalán: mikor tegyük ágyba? Kisgyerekes szülők számára az ágyban heverészés hétvégén is elérhetetlen luxus, hiszen ki ne tapasztalta volna, hogy szombat-vasárnap is reggel hatkor kipattan a gyerek szeme, és onnantól kezdve lőttek a hétvégi lustálkodásnak. Sokan igyekeznek „trükközni”, például este húzzák a fektetést, amíg lehet, abban a reményben, hogy akkor másnap reggel tovább alszik a baba – így ők is nyernek pár plusz órát a felkelésig.

Erre szokták azt mondani, hogy az ötlet jó és logikus, csak éppen nem működik. Sőt, még csak nem is jó a babának.

 

Az a baj, hogy a szülők ilyenkor magukból indulnak ki és felnőtt fejjel gondolkodnak, úgy spekulálva, hogy amikor későn kerülünk ágyba, akkor másnap reggel is később pattan ki a szemünk. A babák biológiai órája azonban – sajnos vagy nem sajnos – nem így működik.


A kérdést a Penn State University kutatói tanulmányozták és tapasztalataikat a Sleep Medicine című lapban hozták nyilvánosságra. Hat hónapos babák alvását figyelve arra a következtetésre jutottak, hogy azok a babák, akiket korán letesznek aludni, nagyobb eséllyel alusszák végig az éjszakát, és alvásidejük is hosszabb, mint azoké, akik csak későn kerülnek a kiságyba. A megfigyelések ellentmondani látszanak a bevezetőben vázolt logikának, miszerint minél később alszik el a baba, annál később ébred másnap reggel.

A későn fekvő babák kevesebbet alszanak

Inkább úgy tűnik, hogy az ébredés idejét nemigen befolyásolja a lefekvési idő, azaz nagyjából azonos időben ébred a baba, függetlenül attól, hogy mikor került ágyban. Ez egyben azt is jelenti, hogy a későn fekvő babák összességében kevesebb éjszakai alvással kénytelenek beérni.


Az esti lefekvési idő minden 1 órányi későbbre tolása mindössze 8 perccel késlelteti a másnap reggeli ébredési időt. Ha tehát például a szülők péntek este húzzák az időt, és a szokásos 8 óra helyett csak este 10-kor teszik le aludni a babát abban a reményben, hogy akkor a szokásos 6 óra helyett csak 8-kor felébredni szombat reggel, akkor ezzel mindössze átlagosan 16 percet nyernek maguknak, két óra árán csak azt érik el, hogy a baba hajnali hat helyett negyed hétkor fog felébredni. Megéri?


Egészen nyilvánvalóan nem, már csak azért sem, mert a későn elalvó babák éjszaka többször ébrednek meg, mint az időben aludni tett babák, tehát a szülők éjszakai pihenése korántsem lesz zavartalan.


Nem is szólva arról, hogy a baba alvási ideje is negyed óra híján két órával megrövidül.

A korán fekvő babák többet alszanak

Ennek egyébként a fordítottja is igaz: ha a szokásosnál hamarább alszik el este a baba, akkor hosszabban fog aludni, mégpedig átlagosan 34 perccel. Nézzünk erre is egy példát! Ha a babát a szokásos 8 óra helyett már 7-kor leteszed aludni, akkor összességében valamivel korábban fog ébredni a szokásosnál, hiszen reggel hat óra helyett már fél hat körül felébred, de összességében még így is fél órával többet aludt a megszokottnál.

A baba fejlődéséhez alvás kell

Ez pedig elsősorban azért jó dolog, mert kutatások tömege igazolja, hogy az elegendő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen a babák fejlődése szempontjából, és különösen igaz ez az első életévre. A szükségesnél kevesebbet alvó babák közül később több az elhízott gyerek (és felnőtt), kevésbé képesek érzelmeiket kontrollálni, nem növekszenek megfelelő ütemben stb.


A szakemberek tehát azt javasolják, hogy a baba életkorának megfelelő szükségletekhez szabják a lefekvés és felkelés idejét, és biztosítsanak elegendő alvásidőt számára. Emellett nagyon fontos a megfelelő és állandó esti rutin is. (Erről itt olvashatsz részletesebben.)

És ahogyan a fentiekből kiderül, ez a két dolog szorosan összefügg egymással.


Ilyen kicsi babáknál általában este hét és nyolc között valahol van a megfelelő fektetési idő, amit azonban nagyon sok szülő nem tart be. Egy felmérés szerint például a lefekvési idő nagyon sok családban gyakran vagy rendszeresen kitolódik, akár éjjel 11-ig is. A mostani vizsgálatban az éjszakák mindössze egynegyedében sikerült este 7 és 8 között lefektetni a babát. A tipikus fektetési idő valahová 8 óra 20 és 9 óra 35 közé esett; egy korábbi amerikai felmérés szerint pedig az ilyen idős babák (6 hónapos csecsemőkről beszélünk!) átlagosan nem sokkal negyed tíz előtt kerülnek ágyba.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:

0 hozzászólás
bottom of page