top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Ne higgy a mémeknek! Az anyák sem "érdemlik meg" a napi borozást!

Frissítve: 2023. jan. 6.

Az alábbiakban egy anya vallomását olvashatjátok arról, hogyan eszmélt rá a "Ma este minden anya megérdemel egy pohár bort!" típusú mémek hazug és alattomos voltára. És hogyan jutott el addig a felismerésig, hogy ezek a kattintásvadász "okosságok" csak arra jók, hogy elfogadható norma színében tüntessék fel a napi rendszeres italozást.

Legyen az akár minden nap egy pohár bor. A renszeres alkoholfogyasztás bizony már alkoholizmus, pont. És ezt az a tény sem érvényteleníti, hogy történetesen anya vagy - mondja.

 

Rendezgetem a szülinapi üdvözlőkártyákat és a közösségi oldalak mémjeit és elgondolkodom a szavaikon: Minden anya megérdemel ma egy pohár bort! Minden anyának eljött a napi egy pohár pezsgő órája! Minden egyes kártya vagy mém említi az alkoholt mint jutalmat az anyai kötelességek teljesítéséért.

Régebben ezeken mindig csak mosolyogtam, akkor mulattattak, ma már elszomorítanak.


Mindig is sejtettem magamról, hogy "bonyolult" a kapcsolatom az alkohollal, már tinédzserként minden buliban én voltam az első, aki túlzásba vitte az ivást. Éreztem, hogy nincs ez így rendben, és változtatni akartam.


Aztán férjhez mentem, és született két gyerekünk, aki ma már 8 és 5 évesek. A születésük után 2 évig egyáltalán nem ittam, aztán egyre-másra érkeztek hozzám a bevezetőben említett típusú üzenetek mémekben és üdvözlőkártyákon, hogy a mérsékelt mennyiségű, ám napi rendszerességű ivás nemhogy rendben van, de minden anya meg is érdemli a kemény munkája jutalmaként. Úgyhogy én is visszatértem a napi egy pohár vöröshöz télen és napi egy pohár fehérhez nyáron. Amiből aztán szép lassan napi két pohár, majd fokozatosan egyre több lett. A végén már szinte számoltam a perceket, mikor lesz már annyi sz idő, ami a mémek sugalmazása szerint "elfogadott" az első "anyai" pohár bor elfogyasztására.


Soha nem voltam részeg. Legfeljebb azt éreztem, hogy az ital egy kicsit a fejembe szállt, de ettől még gond nélkül elláttam a gyerekeket, vacsorát készítettem, fürdettem, fektettem.


Aztán egyszer csak rádöbbentem, mennyire hazugok ezek a mémek, amikben semmi mulatságos nincsen. Csak arra jók, hogy az alkoholizmus felé taszítsák az anyákat azt sugallva, hogy a rendszeres ivás rendben van, és normálisként tüntessenek fel egy ártalmas és veszélyes alkoholfogyasztási kultúrát.


Így elhatároztam, hogy nem hiszek tovább ezeknek az üzeneteknek és teljesen szakítok az alkohollal. Ehhez hozzájárult, hogy meghalt az édesanyám, gyermekeim apjától pedig elváltunk. Úgy éreztem, mindent elveszítettem, csak a csodálatos gyermekeim maradtak meg nekem. Őket pedig semmiképpen nem akartam elveszíteni.


Az első alkalommal elbuktam. Öt napig nem ittam és remekül éreztem magam. Aztám szombaton átszakadt a gát, és vasárnap borzalmas állapotban ébredtem. De újra nekifutottam, és másodjára már sikerült.


Azóta blogot indítottam, amiben igyekszem felnyitni a többi anya szemét arról, mennyire hamisak és veszélyesek azok a mémek és egyéb üzenetek, melyek szerint minden anya megérdemel napi egy pohár bort vagy pezsgőt.


Ez nem jutalom az anyai kötelességek ellátásáért. Ez maga az alkoholzmus.


Fotó: Freepik


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page