top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Most akkor piálhat egy várandós vagy sem?

Frissítve: 2019. szept. 2.

Egy plakát kavar viharokat az ausztráloknál, mely a terhesség alatti italozás ellen agitál. Vagy mégsem. A szakemberek tiltakoznak, szerintük a várandósok alkoholfogyasztásával kapcsolatosan egyértelmű üzenetek szükségesek. De várható-e egyértelműen tiltó üzenet, ha a plakát mögött az italgyártók által szponzorált szervezet áll? Ráadásul a plakátokkal éppen az egészségügyi intézményeket célozták meg.


Legjobb, ha nem iszol, de igazából ihatsz is, ha akarsz, és tőlünk vedd hozzá a piát? Ki igazodik el ezen?


 

Az ominózus plakáton, mely nemrégiben még ott virított egy csomó egészségügyi intézmény falán Ausztráliában, egy várandós nő láthat, hasán a felirat nagy betűkkel: A legbiztonságosabb, ha a terhességed alatt nem iszol (It’s safest not to drink while pregnant).

Eddig jó. De aki tovább olvas, az apró(bb) betűkből ez derül ki: Nincsenek adataink arra, hogy biztonságos-e a terhesség alatti alkoholfogyasztás. Annyit tudunk, hogy magzati ártalom kockázata az elfogyasztott alkohol mennyiségével párhuzamosan növekszik, és hogy a rohamivás különösen veszélyes… és így tovább, és így tovább… blablablabla. Most akkor tegye fel a kezét, aki számára egyértelmű, hogy akkor most lehet-e büntetlenül piálni várandósan vagy sem.

Éppen ez a baja azoknak az egészségügyi szakembereknek és szervezeteknek is, akik legott élesen tiltakoztak a plakátok szövege ellen, mondván: egészen egyértelműen bizonyított, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás nem biztonságos és veszélyes a magzatra nézve. Azzal érvelnek, hogy ha kételyeket kelt bárki is a tudományos adatokkal szemben, akkor ezzel csak összezavarja a várandósokat és arra ösztönzi őket, hogy hányjanak fittyet az orvosok figyelmeztetéseire.



Minek rak ki plakátot egy italgyártó az orvosi rendelőkben?

Még cifrább a helyzet, ha tudjuk, hogy a plakátokat a DrinkWise nevű szervezet rendelte meg és terjesztette, melynek deklarált célja „az egészségesebb és biztonságosabb ivási kultúra kialakítása Ausztráliában”. Viszont azt is tudni kell, hogy nem pusztán altruista szándékkal teszik ezt, hiszen a DrinkWise szervezet anyagi támogatása főként az italgyártó cégektől érkezik.

Annyi pozitívum van a történetben, hogy a felháborodás és a kritikák hatására a DrinkWise leszedte az egészségügyi intézmények faláról a kifogásolt plakátokat – szám szerint 2400-at −, és azokat újraszövegezte. Bár ne legyen senkinek kétsége, egy alkoholipar által szponzorált szervezet az életben nem fog kirakni több ezer olyan plakátot, ami azt üzeni a várandósoknak, hogy a terhességük alatt egyáltalán ne igyanak szeszes italokat, és punktum. Az új szöveg: „Nagyon fontos döntés, melyet meg kell hoznod a babád egészsége érdekében, hogy babát tervezve, várandósan vagy a szoptatás alatt tartózkodsz az italfogyasztástól.” Nos, ember – azaz várandós – legyen a talpán, aki ebből bármilyen egyértelmű és félreérthetetlen üzenetet képes kihallani a terhesség alatti alkoholfogyasztás ellen.

A DrinkWise vezetője, Simon Strahan úgy reagált a vádakra, hogy szándékaik megegyeznek az egészségügyi szakemberekével, és nem kívántak olyan üzenetet megfogalmazni, mely ellentmond a tudományos adatoknak, a probléma legfeljebb a megszövegezéssel lehet, melynek valóban tűélesen pontosnak és félreérthetetlennek kell lennie. „Szerintünk egyértelmű, hogy az „It’s safest not to drink while pregnant” kezdetű plakát célja annak az üzenetnek az átadása, hogy a terhesség tervezése, a terhesség és a szoptatás alatt teljes absztinencia szükséges” – mondja. Hogy ebből mi ment át a plakáttal találkozó várandósok felé, az megint egy más kérdés…


Akkor most biztonságos vagy nem biztonságos?

A zavart valószínűleg az okozza – és az italgyártók által szponzorált szervezet is nyilván ezt lovagolta meg −, hogy nincs adat arra, mekkora az az italmennyiség, ami a terhesség alatt még biztonságosnak tekinthető. Amiből szerintem nem az következik logikusan, hogy akkor alulról feszegetjük a határokat és orosz rulett módjára próbálgatjuk, hogy ennyi még nem ártalmas, annyi már igen, mert – éppen jól körülírható határértékek hiányában – nem nehéz túlzásokba esni. Nem is szólva arról, hogy ilyen határértékek meghúzása egyébként is bajos lenne, lévén az alkohol károsító hatásai iránti érzékenységben igen nagy egyéni különbségek vannak. Annyi mindenesetre bizonyos és ezerszeresen bizonyított, hogy nőknél – biológiai adottságaiknál fogva – már rövidebb ideig tartó alkoholizálás és kisebb mennyiségű szeszes ital is – előbb visszafordítható, majd visszafordíthatatlan – károsodásokat okoz, mint férfiaknál. Ami röviden szólva annyit tesz, hogy a nőknek hamarább megárt a piálás. Tehát ne feszegesd a határokat, inkább semennyit ne igyál.


Hát akkor most beszéljünk a magzati alkoholszindrómáról…

Nem kétséges, hogy az alkohol káros a magzatra – bármennyire is igyekeznek az alkoholgyártók relativizálni a kérdést. Az alkohol maradandó idegrendszeri károsodásokat képes okozni a magzatnál, mely később a mozgásfejlődés zavaraiban, tanulási problémákban mutatkozhat meg. És a magzati alkoholszindróma nagy és egyre nagyobb probléma. A JAMA-ban nemrégiben megjelent közlemény szerint az USA-ban egyre emelkedik a terhesség alatti alkoholfogyasztás miatt károsodott gyermekek száma, és a magzati alkohol szindróma manapság már legalább akkora probléma, mint az autizmus. Az autizmusról lépten-nyomon hallunk, manapság szinte már divatos témává nőtte ki magát a sajtóban az autista gyerekek és az őt nevelő szülők problémája, a magzati alkoholszindrómáról viszont hallgat a média, hát nem érdekes?

Az említett vizsgálatban 3000 iskolás korú gyermek vizsgálata alapján azt találták, hogy a magzati alkoholszindróma előfordulása 1,1 és 5 százalék közé esik, azaz minden 100 gyerek közül akár 5-nél is fennállhat. Hatalmas szám, csak szólok… Ráadásul körülbelül ötszöröse annak az értéknek, melyet korábban feltételeztek.

Aminek azért van hatalmas jelentősége, mert egy olyan problémáról van szó, mely teljes mértékben megelőzhető. Még egyszer mondom: tel-jes-mér-ték-ben. No de nem ám a DrinkWise plakátjaihoz hasonló módszerekkel…

Forrás: JAMA


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page