top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A várandós nem iszik, de a józanság később elillan

A nők drámai mértékben csökkentik alkoholfogyasztásukat, amikor kiderül, hogy babát várnak. Később azonban csökken az antialkoholista hevület, és körülbelül a gyerek négyéves korára visszatérnek korábbi ivási szokásaikhoz.


Az is kiderült, hogy a férfiak fikarcnyit sem változtatnak alkoholfogyasztási szokásaikon pusztán amiatt, mert apák lettek.


 

A vizsgálat, ahonnan ezek az adatok származnak, Ausztráliában történt, és az eredmények „Alkohol és szülőség” címmel jelentek meg a Drug and Alcohol Dependence (Drog- és alkoholfüggőség) című szaklapban. Ebben a vizsgálatban több mint 4000 fő részvételével követték nyomon az ausztráliai és új-zélandi alkoholfogyasztási szokásokat – de gyanítom, nálunk is nagyjából hasonló eredményre jutnának. Vagy még rosszabbra?

„Az anyák többsége a gyerek egyéves koráig rövid időre felfüggeszti az alkoholfogyasztást, ez az önkéntes szünet azonban nem tart sokáig – mondja a vizsgálat vezetője. – Mire a gyerek ötéves lesz, az anya általában visszatér a korábbi mennyiséghez és szokásokhoz.”

Így jutnak el – vagy vissza – oda, hogy az ötéves gyerekek anyáinak 15 százaléka arról számol be, hogy ismét úgynevezett rohamivóvá vált, azaz időről-időre egyszerre hirtelen sokat iszik, egészen a lerészegedésig, és ez a megkérdezés előtti legutóbbi héten is bekövetkezett (amiből feltételezhető, hogy heti gyakorisággal fordul elő náluk a rohamivás és lerészegedés). A gyerek ötéves születésnapjáig az alkoholt fogyasztó anyák aránya és az általuk elfogyasztott italmennyiség folyamatosan emelkedik, de ennek oka egyelőre nem tisztázott.

A szerzők azt tartják az egyik legfontosabb megállapításnak, hogy a férfiaknál ma már nem működik az a tradicionális minta, miszerint a házasság-otthonteremtés-gyermekvállalás hármasa legalább egy időre jobb belátásra bírja az apákat az alkoholfogyasztás terén, hiszen az apává válás összességében semmilyen módon nem befolyásolja az ivás gyakoriságát és mennyiségét. A nők azonban egy viszonylag időre felhagynak az ivással. Pedig ha a szülővé válás e téren is jobb emberé tenné a nőket és a férfiakat is, az számukra is kedvező lenne, és a gyerekeknek még inkább a javára válna.

Korábbi vizsgálatok egyébként már kimutatták, hogy a rossz szokások levetkőzésére éppen a gyerek érkezése tud a legjobb időszak lenni. Most már „csak” annak módját kellene kitalálni, hogy a szülők ki is tartsanak az elhatározásuk mellett.


Akkor most biztonságos vagy nem biztonságos?

Korábban nagy vihart kavart éppen Ausztráliában, hogy egy nagy italgyártó cég éppen az orvosi rendelőket plakátolta ki kulturált alkoholfogyasztásra buzdító üzeneteivel. A plakátokat az elemi erejű felháborodás hatására később kénytelenek voltak leszedni, hiszen a legtöbben nem értették, hogy az italgyár miért éppen az egészségügyi intézményekben kampányol.

A zavart valószínűleg az okozza – és az italgyártók által szponzorált szervezet is nyilván ezt lovagolta meg −, hogy nincs adat arra, mekkora az az italmennyiség, ami a terhesség alatt még biztonságosnak tekinthető. Amiből szerintem nem az következik logikusan, hogy akkor alulról feszegetjük a határokat és orosz rulett módjára próbálgatjuk, hogy ennyi még nem ártalmas, annyi már igen, mert – éppen jól körülírható határértékek hiányában – nem nehéz túlzásokba esni. Nem is szólva arról, hogy ilyen határértékek meghúzása egyébként is bajos lenne, lévén az alkohol károsító hatásai iránti érzékenységben igen nagy egyéni különbségek vannak. Annyi mindenesetre bizonyos és ezerszeresen bizonyított, hogy nőknél – biológiai adottságaiknál fogva – már rövidebb ideig tartó alkoholizálás és kisebb mennyiségű szeszes ital is – előbb visszafordítható, majd visszafordíthatatlan – károsodásokat okoz, mint férfiaknál. Ami röviden szólva annyit tesz, hogy a nőknek hamarább megárt a piálás. Tehát ne feszegesd a határokat, inkább semennyit ne igyál. Elvégre az alkohol mégsem víz vagy levegő, ami nélkül nincs élet.

Forrás: ScienceDaily


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page