top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Várandós vagyok és csak titokban cigizhetek

Vannak nők, akik a terhességük alatt sem tudják letenni a cigit vagy a poharat. Egy felmérés szerint sokuk érzi úgy, hogy a közvélemény nyomására el kell bújniuk az elítélő pillantások elől, ha rá akarnak gyújtani vagy meginnának egy pohár ital. Jelentős részük nem a dohányzás és az italozás káros magzati hatásait felismerve bujkálnak, egyszerűen csak irritálja őket, hogy környezetük – és ezen belül az egészségügyi személyzet – nem nézi jó szemmel a még meg sem született baba tudatos mérgezését.


Van még mit tenni a felvilágosítás terén.


 

A múlt héten írtam egy posztot, aminek nagyjából az volt a lényege, hogy amíg gyerekek százai-ezrei-tízezrei betegszenek meg a felnőttek dohányzása miatt, amíg a még meg sem született babák már az anyaméhben kénytelenek szívni a cigifüstöt, addig én személy szerint simán együtt tudok élni olyan dohányzásellenes reklámokkal is, amit más széplelkek esetleg szexistának bélyegeznek.

Ez ügyben megtalált az egyik olvasó, aki néhány – elég nehezen kibogozható értelmű – kommentben kérte számon rajtam a véleményemet. Ismerem ugyan az aranyszabályt, hogy trollokat nem etetünk, de éppen a meglehetősen meddő és értelmetlen üzenetváltás közben talált meg egy brit felmérés eredménye, melyben többek között azt kutatták, miként befolyásolja a várandósokat az a tény, hogy a környezetük nem hagyja szó nélkül a terhesség alatti dohányzást és alkoholfogyasztást.

Ami egyben azt is üzeni számomra, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel. Egyszersmind azt is jól látom, hogy bőven van még tennivaló az ismeretek átadása terén.


Idegesítik őket a beszólások, ezért inkább otthon füstölögnek

A felmérésből az derült ki ugyanis, hogy a várandósok jelentős részét „irritálja” a környezetük reakciója, amikor azt látják, hogy a kismama igazoltan ártalmas hatásoknak teszi ki a méhében növekvő babát. A felmérés készítői vádolják a cigiző és italozó várandós nőket elítélőket, hogy erkölcsi magasságokból szónokolnak, és hogy a kritikákat nem támasztják alá a magzati ártalmakról szóló tudományos kutatások.

Először is a tények:

A terheség alatti dohányzás és alkoholfogyasztás sok szempontból veszélyes a magzatra, ezen belül egyértelműen bizonyított, hogy vetélésre vagy koraszülésre hajlamosíthat. Az sem kétséges, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás – az úgynevezett magzati alkohol szindróma révén – értelmi elmaradást, a mozgásfejlődés zavarát, magatartásproblémákat okozhat a gyereknél. A koraszülések aránya folyamatosan emelkedik, és egy nemrégiben nyilvánosságra hozott brit statisztika szerint a szülőanyák 10,5 százaléka a terhesség alatt is dohányzik. Ez átlagérték, de a szélső értékek még ennél is sokkal riasztóbbak: Blackpool környékén például minden negyedik várandós a terhessége alatt is füstöl, de Mansfield és Ashfield környékén is csak néhány százalékkal jobb az arány.

Az egészségégügyi kormányzat érthető módon mindenhol a világon igyekszik tenni valamit e rossz tendenciák ellen. Ehhez azonban az kell, hogy tisztában legyenek a probléma nagyságával. Kézenfekvőnek tűnik, hogy az orvosok, nővérek, védőnők mérjék fel a helyzetet a terhesgondozás során.

Igen ám, de a mostani felmérésből is úgy tűnik, hogy a várandósok nem szívesen válaszolnak őszintén a dohányzást és alkoholfogyasztást firtató kérdésekre, mivel pusztán morális megfontolásokra alapozott elítélő véleményektől tartanak. „Szerintem a szülésznők sokszor főnökösdit játszanak, nem? Ne csináld ezt, ne csináld azt. Ó, kérlek, csak egy pillanatra hallgassatok el” – mondta egy megkérdezett várandós.


Az én testem, az én döntésem?

A cardiffi egyetem felmérésében hátrányos helyzetű várandós megkérdezésével mérték fel a terhesség alatti káros szokásokkal kapcsolatos attitűdöket, közülük öten a terhességük alatt is dohányoztak. Ők azok, akik annak ellenére sem voltak képesek lemondani a cigiről, hogy a brit egészségügy is elég markáns véleményt fogalmaz meg a terhesség alatti dohányzással szemben.

Több várandós elismerte, hogy párja sem nézi jó szemmel a terhesség alatti dohányzást, ő azonban ezeket a megjegyzéseket „idegesítőnek” és „bántónak” találja. „A párom megjegyezte, hogy tudnom kéne, hogy a gyerekünk ott van benn. De azt válaszoltam neki, hogy ez az én testem, és hogy elég erős, hogy kibírja” – fogalmazott az egyik várandós.

Többen arról számoltak be, hogy azonnal negatív megítélést vált ki, ha egy várandós nyilvános helyen rágyújt. De szerintük az otthon diszkrét falai között mindez „elfogadható”. „Nem hiszem, hogy jó dolog, ha nagy hassal és cigivel a kezedben jársz-kelsz a világban. Ha cigizni akarsz, azt otthon tedd, úgy teljesen rendben van” – fogalmazta meg sokak vélekedését az egyik megkérdezett. „Amikor a gyerekeinket vártam, mindig csak otthon gyújtottam rá. Soha nem mentem az utcára cigivel a kezemben, nem szül jó vért, ha az emberek ilyet látnak” – mondta el tapasztalatait egy másik nő.


Mi ebből a tanulság?

A felmérés készítőinek következtetését inkább hagyjuk, mert az gyakorlatilag annyi, hogy nem akkora a baj, mint ami a közvélemény negatív visszajelzéseiből következne. Azt is cáfoljuk meg gyorsan, hogy a dohányfüst csak akkor ártana a babának, ha az anya nyilvános helyen cigizik, hiszen a kátrány és a nikotin pont ugyanolyan pusztító hatású otthon is. Sőt ez utóbbi esetében nagyobb a passzív és az úgynevezett third-hand smoking kockázata is.

Foglaljuk inkább össze még egyszer a terhesség alatti dohányzás veszélyeit:

-gyakoribbak a terhességi szövődmények
-gyakoribb a vetélés, koraszülés vagy halvaszületés
-kisebb súllyal jönnek világra az újszülöttek
-gyakoribbak az újszülöttnél a légzési és táplálási problémák
-dohányos anya terhességéből született babák között gyakoribb a bölcsőhalál

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page