top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Minden, amit egy várandósnak tudnia kell a legális és illegális drogokról

Azt szokták mondani, hogy ha valaki a várandóssága alatt nem szokik le káros szokásairól, akkor soha. Az anyaság ugyanis akkor a lökést adhat a „jó útra” téréshez, amilyen nagy hatású esemény nem sok van egy nő életében. A terhesség alatti drogfogyasztás ennek ellenére világszerte probléma, és nincs ez másként nálunk sem.


A mai posztot egy kis privát bevezetővel kezdem. Sok minden landol az Anyás-Apás postaládájában, kapok mindenféle anyagokat, sajtóanyagoktól reklámokon és eseménymeghívókon át sok mindent.

 

Viszonylag ritkábban fordul elő azonban, hogy a kapott anyagot elolvasva azt mondom: wow, de jó anyag, minden össze van benne szedve, ami a témában fontos. De pontosan ez volt a helyzet a napokban, amikor egy külföldi edukációs szervezettől kaptam felkérést arra, hogy a terhesség alatti drogfogyasztással kapcsolatos ismeretek terjesztését célzó projekt keretében jelentessem meg az általuk küldött anyagot az Anyás-Apáson.

Akik ismernek, tudják, hogy a jól összeszedett, színvonalas szakmai anyagok mindig lázba tudnak hozni, úgyhogy lássuk is, mi volt a megküldött, meglehetősen hosszú angol nyelvű anyagban. Nem az egész A-tól Z-ig, csak a lényeg.


A várandósság nem mindenkinek a józanságról és önmérsékletről szól

Bár sokan azt hiszik, hogy hozzájuk hasonlóan másoknál is a józanság időszaka a várandósság, ez koránt sincs így. Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint például az Egyesült Államokban a 12 év felettiek közül minden 10 ember ismerte el, hogy az elmúlt egy évben legalább egy alkalommal használt tiltott szert. Úgy tűnhet, hogy nálunk biztosan jobb a helyzet, hozzá kell azonban tenni, hogy az illegális szerhasználatnál nemcsak olyan kőkemény drogokra kell gondolni, mint például a heroin, hanem például a kábító vagy nem kábító fájdalomcsillapítók nem előírásszerű − azaz az orvos által javasoltnál gyakoribb vagy nagyobb dózisú, illetve kellő indok nélkül történő − szedésére. Az is előfordul, hogy bizonyos gyógyszereket alkohollal együtt vesznek be, így próbálva elérni a kívánt hatást.

Szomorú hír, hogy a nemzetközi adatok szerint a tiltott szerek használata különösen a nők körében emelkedett, és ez sajnos a terhesség alatti szerfogyasztásra is kihat.


Terhesség és drogok

A méhlepény lényegében egy ideiglenes szervnek tekinthető, mely összeköti az anyát és a magzatot, biztosítja a táplálék- és oxigénáramlást a magzat felé, ugyanakkor eltávolítja a káros salakanyagokat a baba szervezetéből. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy az anya szervezetébe kerülő anyagok akkor is át juthatnak a babába, ha azok károsan befolyásolják a magzati fejlődést.

Az amerikai szülész-nőgyógyász társaság (ACOG) szerint minden 20. várandós ismeri el, hogy terhessége alatt valamilyen illegális szert szedett, melynek az a veszélye, hogy terhesség alatt speciális problémákat okozhat. Ezek a következők lehetnek (a teljesség igénye nélkül):

  • vetélés

  • koraszülés

  • halvaszületés

Ezen túlmenően, ha az illegális szerhasználat ellenére a terhesség eljut a szülésig, a megszülető újszülött gyakran kis születési súllyal, kis fejkörfogattal, szív- és egyéb születési defektusokkal jöhet a világra. A terhesség alatti szerfogyasztás a gyermek később életére is kihat, ezek a gyerekek gyakran lassabban növekszenek, illetve nagyobb a fejlődési elmaradás, a tanulási és viselkedési zavarok kialakulásának a kockázata. Ezen túlmenően azt is kimutatták, hogy a várandós anya drogozása hatására később a babánál nagyobb a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS), azaz köznyelven a bölcsőhalál előfordulásának esélye.

A szakemberek ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy ha valakinél már kialakult a drogaddikció, a függőség, akkor a szerről „ lejönni” csak fokozatosan, orvosi ellenőrzés mellett szabad, semmi esetre sem hirtelen és saját megfontolás alapján. Ennek oka, hogy a drog hirtelen, azonnali abbahagyása veszélyes elvonási tüneteket okozhat, mely nemcsak az anyát, hanem a még meg sem született babát is veszélyezteti.


Marihuána

Külön említést érdemel a marihuána vagy „fű”, amely sok országban nem is tartozik az illegális drogok sorába, és a nagyon sokan magukban nem is sorolják a hivatalosan kábítószernek nevezett anyagok közé, mondván: az csak egy kis „fű”. Sőt olyan hangok is vannak, hogy a marihuánát vagy kannabiszt a várandós nők talán a terhesség alatt jelentkező émelygés-hányinger megszüntetésére is használják. Mások szerint azonban ez veszélyes, nem más, mint orosz rulett, ugyanis várandósság alatt a marihuánának nem kívánt hatásai is lehetnek, például több mint kétszeresére növeli a halvaszülés kockázatát. Vannak arra utaló adatok is, hogy azon gyerekek között, akiknek édesanyja a terhesség alatt marihuánát használt, gyakrabban fordul elő a szívüregek közötti sövényen lyuk, (köznyelven „lyukas” szív). A gyermek későbbi életében gyakoribbak az értelmi nehézségek, például ezek a gyerekek nehezebben képesek megjegyezni dolgokat, rövidebb ideig képesek adott dologra koncentrálni, impulzívak és hiperaktívak. És ha még tovább haladunk a gyermek életében, akkor azt látjuk, hogy az ilyen gyerekek között gyakoribb a depresszió és a szorongás, és az iskolai előmenetel is rosszabb. És ha még ennél is tovább megyünk, akkor azt találjuk, hogy a terhességük alatt marihuánát szívó várandósok gyermekei serdülőkorukra nagyobb arányban lesznek maguk is droghasználók.

Ezen túlmenően bizonyos betegségek, például a gyermekkori rákok gyakoribb előfordulását is összefüggésbe hozták a várandósság alatti marihuánahasználattal. Mindezek fényében a szakértők mindenképpen azt ajánlják, hogy a várandósok a terhességük alatt teljes egészében mondjanak le a droghasználatról.

„Társadalmilag elfogadott”, vényre kapható és egyéb legális szerek

Az illegális drogok esetében viszonylag könnyebb elfogadtatni azt, hogy a terhesség alatt nem javasolt ezek használata. Az életünkben vannak azonban egyéb olyan legális szerek, melyek befolyásolhatják a várandósságot.


Koffein

A statisztikák megoszlanak a tekintetben, hogy a lakosság hány százaléka fogyaszt rendszeresen kávét, de az iparilag fejlett országokban ez mindenképpen valahol 50 százalék felett van. Éppen ezért irreális elvárás lenne azt gondolni, hogy a várandósok teljesen felhagynak a kávéivással.

Az American Pregnancy Association (APA, Amerikai Terhesség Társaság) rámutatott, hogy koffein hatására emelkedik a vérnyomás és szaporává válik a szívműködés, márpedig ezek egyike sem kedvező a várandósság alatt. Ezen túlmenően a koffein a magzatra is hat, megváltozik mozgásának normális „mintázata”, olyankor is ébren van, amikor egyébként alvási fázisban lenne (az alvás- ébrenlét periódusa valamikor a 26. hét körül kezd elkülönülni a babánál), ezzel sokszor az anyát is ébren tartja. Arra vonatkozóan, hogy a nagy mennyiségű koffeinfogyasztás önmagában okozna-e születési defektusok vagy vetélést, nincsenek egyértelmű adatok. Azt szokás mondani, hogy napi 150 milligramm és 300 milligramm közötti napi koffein fogyasztás még viszonylag biztonságosnak tekinthető. Ehhez azt kell tudni, hogy egy csésze kávé körülbelül 95 milligramm koffeint tartalmaz, tehát naponta legfeljebb 2-3 csésze kávéról beszélünk. Fontos azonban tisztában lenni azzal is, hogy koffeint nemcsak a kávé, hanem például a kóla és az energiaitalok is tartalmaznak, ezt is hozzá kell számítani a napi koffeinfogyasztáshoz. A különböző italok koffeintartalma az italok palackján vagy dobozán minden esetben megtalálható. Ugyancsak van kisebb mennyiségű koffein a csokoládéban, valamint többféle olyan, vény nélkül kapható gyógyszerben, melyet például fejfájásra kínálnak a patikák.


Alkohol

A várandósság alatti alkoholfogyasztás legsúlyosabb következménye az úgynevezett magzati alkohol szindróma, melynek kockázata annál nagyobb, minél nagyobb mennyiségben fogyaszt terhessége alatt alkoholt az anya. Ebből a szempontból az úgynevezett rohamivás („binge drinking”) a legveszélyesebb, amikor valaki hirtelen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt el (a „nagy mennyiség” fogalma pedig azt jelenti, hogy egy alkalommal háromnál több ital fogy). Az alkoholfogyasztásnak különösen kritikus a hatása az első trimeszterben, hiszen ebben az időszakban kezdődik meg az egyes szervek, szervrendszerek kialakulása, ezért az alkohol ilyenkor képes a legnagyobb pusztítást véghez vinni a magzat fejlődő szervezetében.

A magzati alkohol szindrómával született újszülötteknél gyakoriak az emocionális nehézségek, gondot okoz számukra a megértés, a figyelem, a memória és a kommunikáció. Ezen túlmenően, a magzati életben elszenvedett alkoholhatás befolyásolhatja a későbbi iskolai teljesítményt is, ez pedig a munkához jutási esélyek révén kihat a gyermek egész későbbi életére.

Mindezek fényében az úgynevezett rohamivás egyértelműen mellőzendő a várandósság alatt. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos anyagok azt is mindig hangsúlyozzák, hogy nem ismert egy olyan konkrét alkoholmennyiség, mely alatt teljes bizonyossággal biztonságosak lennének a szeszes italok, az efeletti mennyiség pedig káros. Éppen ezért az szokott lenni az általános tanács, hogy a várandós lehetőleg minden alkoholfogyasztástól tartózkodjon.

Elvégre az alkohol mégsem víz vagy levegő, ami nélkül nem lehetne élni.


Nikotin

A statisztikák ugyancsak változó arányban adják meg a várandósság alatt is dohányzó nők arányát. Én egy olyan statisztikát olvastam, mely szerint a várandósok 16 százaléka, tehát körülbelül minden hatodik nő dohányzik a terhessége alatt is. Aminek az a különös veszélye, hogy a magzat szervezetében akár a többszöröse is mérhető az anyai nikotinszintnek. Ráadásul a nikotin csak egy a több ezer káros vegyi anyag közül, mely a cigarettában és annak égéstermékeiben megtalálható. Ezek például szűkítik az ereket, melynek következtében kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jut a fejlődő magzat, ez pedig elsősorban az agy és a tüdő fejlődését károsítja.

A dohányos anyák gyermekei között gyakrabban fordulnak elő bizonyos fejlődési rendellenességek, például ajak- vagy szájpadhasadék, koraszülés, vetélés vagy kis születési súly. Ezen túlmenően a terhesség alatti dohányzást is felelőssé teszik a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) gyakoribb előfordulásáért. A dohányzással terhelt várandósságok csaknem 2-3-szoros valószínűséggel végződnek halvaszületéssel, és a várandósság alatti dohányzás a csecsemőhalálozások egy részében is szerepet játszik.

Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a passzív dohányzással a szervezetbe jutó nikotinnak is ugyanolyan negatív következményei vannak, mint ha a várandós maga dohányzik. Ilyen esetekben gyakoribb a halvaszülés, a koraszülés és a kis születési súly; az ilyen terhességből született gyermekek között pedig gyakoribb az asztma, a légzési nehézségek és a fülfertőzések.

Fontos kitérni az elektromos cigaretták (e-cigaretták) kérdésére is, hiszen a várandósok némelyike abban a hitben tér át a dohányzásnak erre a formájára, hogy ez egészségesebb. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek a, hogy az e-cigaretták is tartalmaznak nikotint, ezért káros hatásukban nem térnek el a hagyományos cigarettáktól.


Vényköteles fájdalomcsillapítók

A vényköteles fájdalomcsillapítók közül elsősorban az úgynevezett opioid (opiát) tartalmú (aza ópiumszármazék) készítmények érdemelnek kiemelt figyelmet, például a kodein, az oxikodon, a hidrokodon és a morfin. Ezeknek a szereknek a terhesség alatti használata elsősorban az agy és a gerincoszlop fejlődésében okozhat rendellenességeket, de előfordulhatnak szívfejlődési rendellenességek is. Egyes esetekben a terhesség alatti opiáthasználat koraszüléshez vagy halvaszüléshez vezethet, összességében ezek kockázatát ezek a szerek több mint kétszeresére növelik.


A drogaddikció hatása az újszülöttre

Amennyiben az anya a várandósság alatt rendszeresen fogyaszt kábítószert, a baba is drogfüggőséggel jöhet a világra, melynek következtében már a megszületése után elvonási tünetek jelentkezhetnek nála, ezt nevezzük úgynevezett neonatális absztinencia szindrómának (NAS). A NAS elsősorban azokat az újszülötteket fenyegeti, akiknek édesanyja a várandósság alatt opiátokat használt. Az így született babák kezelése és ellátása szigorúan orvosi feladat, melynek során kórházi körülmények között igyekeznek úrrá lenni az elvonási tüneteken.

Ilyen elvonási tünetként előfordulhat:

- irritabilitás

- gyakori erős írás

- magas hang színezetű sírás

- alvászavarok

- szapora szívverés

- hasmenés és egyéb gyomor-bélrendszeri tünetek

- lassú súlygyarapodás

- hányás

- görcsrohamok


Amikor az apa fogyaszt drogot vagy alkoholt

Előfordulhat az is, hogy az apa drog- vagy alkoholfogyasztása befolyásolja a magzat állapotát. Egyelőre nem tisztázott minden részletében, hogy az apai drogozás pontosan miként hat a magzat állapotára, a gyermek későbbi fejlődésére, illetve a születési defektusok előfordulására. Vannak például arra utaló adatok, hogy azon apák gyermekei között, akik a fogamzás előtti 12 hónapban marihuánát fogyasztottak, gyakrabban fordul elő a ráknak egy ritka, izomból kiinduló formája. Ezen túlmenően az apai marihuánafogyasztását felelőssé teszik a hirtelen csecsemőhalál szindróma, azaz a bölcsőhalál gyakoribb előfordulásáért is.

Forrás: Drug Rehab


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page