top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Dohányzás elleni harccal a halvaszülések csökkentésére

Egy tervezet szerint a kórházban minden várandósnál és partnerénél el kell végezni az úgynevezett szén-monoxid tesztet, mellyel kideríthető, hogy az illető személy dohányzik-e – függetlenül attól, hogy ezt elismeri-e vagy sem. Az intézkedéstől azt remélik, hogy az eddiginél pontosabban azonosíthatók az aktív vagy passzív dohányos várandósok, akiket dohányzásról való leszokást segítő programokkal támogathatnak. A végső cél a halvaszülések számának csökkentése.


Te mit szólnál hozzá, ha ilyen tesztre köteleznének várandósként? Segítőkészség vagy a privát szférád durva megsértése?

 

Pedig úgy tűnik, hogy a brit várandósok kénytelenek lesznek hozzászokni a kötelező szűrővizsgálat gondolatához.

Ismert tény, hogy a dohányzás jelentős szerepet játszik egy sor kedvezőtlen terhességi kimenetel – többek között a kis születési súly, szív- és egyéb rendellenességek, koraszülések és halvaszülések – bekövetkeztében. Éppen ezért nem új törekvés azoknak a várandósoknak az azonosítása, akik a kilenc hónap alatt sem tudnak vagy akarnak felhagyni káros szokásukkal. A korábbiakhoz képest azonban a most bevezetendő szén-monoxid teszt abban jelent alapvető változást, hogy eddig önkéntes bemondás alapján mérték fel a dohányos várandósokat, ami azért nem adott pontos és reális képet, mert a várandósok jelentős része nem a valós, hanem az „elvárt” választ adta, azaz nem vallotta be, hogy terhessége alatt is dohányzik. Sőt nagyon sokan a környezetük előtt is titkolják káros szenvedélyüket, ugyanis félnek a negatív visszajelzésektől azzal kapcsolatban, hogy a várandósság alatt sem képesek letenni a cigit.

A cardiffi egyetem egy korábbi felmérésében ezt a helyzetet igyekeztek feltérképezni. A kutatók hátrányos helyzetű várandós megkérdezésével mérték fel a terhesség alatti káros szokásokkal kapcsolatos attitűdöket, közülük öten a terhességük alatt is dohányoztak. Ők azok, akik annak ellenére sem voltak képesek lemondani a cigiről, hogy a brit egészségügy is elég markáns véleményt fogalmaz meg a terhesség alatti dohányzással szemben.

Több várandós elismerte, hogy párja sem nézi jó szemmel a terhesség alatti dohányzást, ő azonban ezeket a megjegyzéseket „idegesítőnek” és „bántónak” találja. „A párom megjegyezte, hogy tudnom kéne, hogy a gyerekünk ott van benn. De azt válaszoltam neki, hogy ez az én testem, és hogy elég erős, hogy kibírja” – fogalmazott az egyik várandós.

Többen arról számoltak be, hogy azonnal negatív megítélést vált ki, ha egy várandós nyilvános helyen rágyújt. De szerintük az otthon diszkrét falai között mindez „elfogadható”. „Nem hiszem, hogy jó dolog, ha nagy hassal és cigivel a kezedben jársz-kelsz a világban. Ha cigizni akarsz, azt otthon tedd, úgy teljesen rendben van” – fogalmazta meg sokak vélekedését az egyik megkérdezett. „Amikor a gyerekeinket vártam, mindig csak otthon gyújtottam rá. Soha nem mentem az utcára cigivel a kezemben, nem szül jó vért, ha az emberek ilyet látnak” – mondta el tapasztalatait egy másik nő.

De visszatérve a brit tervezetre, az újítás jelentőségét azt adja, hogy a brit statisztikák szerint minden tizedik várandós a terhessége alatt is dohányzik. Ezért van jelentősége annak, hogy idén júliustól minden várandósnál el kell végezni a szén-dioxid tesztet a 12. és 36. terhességi hét között. Akinél az első teszt dohányzást jelez, a tesztet minden terhesgondozói megjelenés alkalmával megismétlik. A módszerrel nemcsak az aktív dohányosok azonosíthatók, hanem a passzív dohányzás áldozatai is, azaz azok, akiknek partnere vagy környezetében valaki dohányos, a várandós pedig kénytelen az ő füstjét beszívni. Ha bejönnek az új teszttel kapcsolatos várakozások, akkor 2025-re a felére sikerül visszaszorítani a halvaszülések számát a szigetországban.

A központi egészségügyi kormányzat intézkedései azonban mit sem érnek, ha a várandós és partnere nem kapja meg a segítséget közvetlen környezetétől – a barátoktól, rokonoktól kollégáktól stb. – a leszokáshoz. A végső cél tehát füstmentes otthon kialakítása, ahol sem a várandós, sem partnere, sem senki a családban nem dohányzik. Ezzel nemcsak a kismama és a még meg sem született baba védhető meg az ártalmaktól, hanem például a családban élő gyerekek is.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page