top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A babát piával mérgezni nem kell félnetek

Nem büntethető az anya, ha a terhesség alatti masszív alkoholizálásával maradandó károsodást okoz gyermekének – így döntött egy brit bíróság a napokban. Az ítélet indoklása szerint a magzat „nem önálló személy” – és mint ilyen, az anya ezek szerint azt tesz vele büntetlenül, amit csak akar.


A most 7 éves kislány nevében indított perrel a gyermekvédelmi szolgálat – mely jelenleg gondoskodik a kislányról – azt szerette volna elérni, hogy a kislány részesüljön anyagi kártérítésben abból a központi alapból, melyet a bűncselekmények áldozatai számára tartanak fenn Nagy-Britanniában.

 

Érvelésük szerint a gyermek maradandó egészségkárosodását az okozta, hogy az anya terhessége alatt is minden áldott nap fél üveg vodkát és nyolc doboz sört fogyasztott. A bíróság azonban elutasította a keresetet, mellyel a gyermekvédelmi szolgálat által nem tett mást, mint arcul csapta a magzati alkohol szindrómában szenvedő többi gyermeket, akik ugyancsak egész életükben annak a következményeit viselik, hogy anyjuk a terhesség alatt sem bírta megállni, hogy ne piáljon masszívan.

A brit statisztikák szerint évente 3000 újszülött jön világra ezzel a tünetegyüttessel, és az ügyvédek 80 gyermek esetében álltak ugrásra készen, hogy hasonló pereket indítsanak, amennyiben ebben az esetben a gyermek számára kedvező ítéletet hozott volna a bíróság és megítélte volna a kártérítést. A fejlődésében elmaradt, memóriazavarokkal és magatartási problémákkal küzdő kislány pere lehetett volna a precedens további hasonló perek indításához. A precedens azonban ezúttal elmaradt.

A gyermekvédelmi szolgálatot – és ezen keresztül a kislányt – képviselő ügyvéd, Neil Sugarman így nyilatkozott az ítélet kihirdetése után: „Mi, akik részt veszünk az ügyben, mindannyian nagyon csalódottak vagyunk a döntés miatt, és egy kis időre van szükségünk, hogy megemésszük azt és döntsünk a következő lépésekről. Ugyanakkor örülök, hogy a per ráirányította a figyelmet a terhesség alatti italozás veszélyeire.”


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page