top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mellrák után is vállalhatsz gyermeket

Egy most megjelent kutatás szerint nem kell lemondaniuk a gyermekvállalásról azoknak a nőknek sem, akiknek eddig azt tanácsolták orvosaik, hogy a terhességben bekövetkező hormonváltozások hatására nagyobb eséllyel újulhat ki hormonérzékeny mellrákjuk.

Az edinburgh-i egyetem kutatói most arra a következtetésre jutottak, hogy a gyermekvállalás nincs negatív hatással a a hormonreceptor-pozitív emlőrák miatt kezelt nők túlélésére.

 

„Elemzésünk azt mutatja, hogy mellrák után a gyermekvállalás nincs negatív hatással a túlélésre – magyarázza Richard Anderson, az egyetem reproduktív egészséggel foglalkozó központjának professzora. – Ez megnyugtató lehet azon nők egyre növekvő számára, akik a mellrák kezelése után családot szeretnének alapítani vagy újabb gyermeket vállalni.”

A mellrák egyes típusai ugyanis hormonérzékenyek, és eddig úgy gondolták, hogy a terhesség alatti emelkedő hormonszintek növelhetik a mellrák kiújulásának valószínűségét, illetve csökkenthetik a túlélési esélyeket. Az ajánlás alapját az a felismerés képezte, hogy az ösztrogén és a progeszteron hormon növekedésre serkenti a tumorsejteket.


A kérdés vizsgálatához a kutatók a skót rákregiszterből és a nemzeti szülészeti adatbázisokból származó betegadatokat használták fel. Közel 5200, 40 évesnél fiatalabb nőnél diagnosztizáltak mellrákot 1981 és 2017 között. A terhességeket 2018 végéig vették figyelembe és ez alapján elemezték a túlélést. Összesen 290 olyan nő adatait vonták be az elemzésbe, akik az emlőrák diagnózisa után gyermeknek adtak életet. Az adatok szerint ebben a csoportban az összegzett túlélés jobb volt, mint azok esetében, akiknek nem volt terhességük a diagnózis felállítása után. A kutatók figyelembe vették a tumor stádiumát, a korábbi terhessége(ke)t és a diagnózis időpontjában betöltött életkort is.


Minden korcsoportban hosszabb vagy hasonló túlélési arányt mutattak azokhoz a nőkhöz képest, akiknek a diagnózis után nem született gyermekük.


A legtöbb nő, aki a diagnózis után vállalt terhességet, öt éven belül szülte meg a babát – jegyezték meg a tanulmány szerzői az eredményeikről hírt adó sajtóközleményben.


Forrás: European Society of Human Reproduction and Embryology, news release, July 5, 2022

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page