top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Lehetsz-e túl fiatal a mellrákhoz?

Hogy rögtön az elején válaszoljak is a címben feltett kérdésre: NEM. Már a sokadik olyan történetet olvasom, amikor egy fiatal nő mellrák gyanújával orvoshoz fordult, aki azzal rázta le, hogy biztosan nincs mellrákja, mert ahhoz túl fiatal. Hatalmasat tévedett, aminek az lett a következménye, hogy csak jóval később, már előrehaladott stádiumban kezdődhetett meg a kezelés – értelemszerűen jelentősen csökkent gyógyulási esélyekkel.


A világ nem tanul, itt az újabb példa arra, hogy a mellrák fiatal korban is kialakulhat.


 

A bulvársajtó a világon mindenhol bulvársajtó. Vannak viszont olyan országok, ahol a bulvárhírek között nemcsak VV Senkihez hasonló percemberkéknek jut 5 percnyi rivaldafény, hanem olyan céllal is írnak dolgokról, hogy felhívják a figyelmet valami nagyon fontosra.


Így jött szembe velem egy brit bulvárlap internetes oldalán egy 27 éves joghallgató, Charlotte története. Charlotte 25 éves volt, amikor furcsa, tompa fájdalmat érzett a hónaljában, ezért orvoshoz fordult. Valahogyan felmerülhetett a mellrák is mint lehetséges magyarázat a szokatlan fájdalomra, mert a lány azt meséli, az orvos így hárította el az ezzel kapcsolatos aggodalmakat: „De hiszen még csak 25 éves! Ilyen fiatalon nem szokás mellrákban megbetegedni, úgyhogy ne aggódjon emiatt!”

Nem lett igaza, hiszen később kiderült, hogy a fájdalmakat egy, a mell állományában befelé növekvő, ezért nem tapintható daganat miatt megnagyobbodott nyirokcsomók okozták. Daganatát az orvosok III. stádiumúnak minősítették, ami azt jelenti, hogy a betegség már a közeli nyirokcsomókat és/vagy a mell bőrét is megtámadta. Ráadásul egy viszonylag agresszív, gyorsan növekvő tumortípus alakult ki nála.

Charlotte már túl van egy mellműtéten és egy kemoterápiás kezelésen, és nemsokára sor kerül második mellműtétjére is.

Az egyik brit tévécsatorna műsorában beszélt kálváriájáról. Felidézte azt a pillanatot, amikor a kemoterápia miatt már csomókban hullt a haja, ezért édesapja nekiállt, hogy leborotválja az összeset. „Ott ültem, néztem az édesapámat, és arra gondoltam, hogy nem lenne szabad megtörténnie, hogy egy apának kopaszra kelljen borotválnia imádott lánya fejét” – emlékezett.


Senki nem lehet túl fiatal a mellrákhoz

Mindig indulatot kelt bennem, amikor azt olvasom, hogy egy orvos azzal hajt el egy fiatal nőt, hogy biztosan nincs mellrákja, mert a mellrák fiatal korban nem fordul elő. Pedig hasonló esetek már nálunk is előfordultak, a könnyelműen odavetett mondatoknak pedig végzetes következményeik lettek.

Az egyik megyei lap egy mammográfiás szakorvost, dr. Ormándi Katalint kérdezte a témában, aki elmondta, hogy a mellrákos esetek 5-7 százaléka fordul elő 40 éves kor előtt. Ez nem tűnik nagy számnak, de ha azt vesszük, hogy minden 100 nő közül 5−7-et érint, akkor azért jelentős arány. A fiatalkori esetek jelentős része úgynevezett örökletes mellrák, ezért különösen akkor kell odafigyelni, ha a családban fordult már elő mellrákos megbetegedés. Ilyen esetekben egyébként fiatalabb életkorban megkezdett és gyakrabban végzett mellrákszűrés javasolt. Dr. Ormándi Katalin azt is kiemelte ugyanakkor, nagyon fontos lenne, hogy a 65 év felettiek, vagyis akik már nem kapnak behívót a szűrővizsgálatra, odafigyeljenek magukra, és kétévente továbbra is járjanak mammográfiára. „Ebben a korosztályban előforduló esetek az összes emlőrákos megbetegedés közel 40 százalékát teszik ki” – beszélt a riasztó statisztikáról.

Végül hoztam egy infografikát, mellyel angol feliratokkal talán már sokan találkoztak a neten. Most viszont magyarul is elérhető. Ha már a citromot annyira szeretik a Facebookon meggondolatlanul kattintgatók, amikor azt a tévhitet kell megosztani, hogy ezen a héten éppen a citrom gyógyítja a mellrákot. NEM gyógyítja. A citromok viszont remekül alkalmasak arra, hogy szemléltessék a mellrák sokféle tünetét.


A brit joghallgató esetét is látva azonban azzal kell feltétlenül kiegészíteni a citromok feliratát, hogy mellrákot jelezhet az is, ha a mellen semmi furcsa vagy szokatlan nem látszik, a hónaljban azonban duzzanat és/vagy fájdalom alakul ki.

Ne feledd: soha nem vagy túl fiatal a mellrákhoz!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page