top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A mellrákot választotta az abortusz helyett

Február 8-ára virradó éjjel meghalt Caterina Morelli, aki várandós volt, amikor hét évvel ezelőtt mellrákot diagnosztizáltak nála. Az abortusz helyett a terhességgel összeegyeztethető kezelést választotta, és világra hozta kisfiát. A firenzei gyermekorvos többéves küzdelem után vesztette el a mellrákkal vívott csatát.


Az Anyás-Apás két posztja is foglalkozott korábban a terhesség alatt diagnosztizált mellrák kérdésével.


 

Caterina Morelliről egy katolikus hírportálon olvastam először. A gyermekorvosként dolgozó édesanyánál 2012-ben diagnosztizáltak mellrákot. Dönthetett volna az abortusz mellett, ehelyett – részben vagy talán teljesen vallásos meggyőződésére hagyatkozva – a terhesség kihordása mellett döntött. Még a várandóssága alatt megoperálták, majd a terhességével összeegyeztethető kemoterápiát, végül kisfia megszületése után sugárkezelést kapott.

Egy ideig úgy tűnt, hogy hatásos volt a kezelés, a daganat azonban három évvel később visszatért, még a korábbinál is agresszívabb formában. A történet vége a poszt bevezetőjéből kiderül.


A terhesség alatti mellrák mindenki számára nehéz és bonyolult helyzet

Bár a várandósság nem zárja ki a mellrák lehetőségét, és nem kivételesen ritka, hogy éppen egy várandóst diagnosztizálnak mellrákkal, de azért szerencsére gyakorinak sem mondható. A brit rákstatisztikák (National Cancer Registration and Analysis Service) adatai szerint például minden 1000 terhesség közül egyben fordul elő, hogy éppen a várandósság ideje alatt derül fény a mellrákra. Bár viszonylag ritkák az ilyen esetek, ám a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az esetszám folyamatosan emelkedik – ezt részben azzal is magyarázzák, hogy manapság a nők idősebb életkorban vállalnak gyermeket. Egy másik vizsgálat szerint, melyet az Annals of Internal Medicine című lapban hoztak nyilvánosságra, a szülés utáni egy évben a mellrák előfordulásának kockázata emelkedik, majd a még nem szült nőknél észlelhető szint alá csökken.

„A terhességi emlőrák egy nagyon speciális helyzetet jelent, több szempontból is. Az emlőrák az esetek egy részében ilyenkor genetikai hátterű, sokszor családi halmozódás is felderíthető, máskor azonban semmilyen nyilvánvaló ok-okozati összefüggés nem fedezhető fel az emlőrákkal, egyszerűen arról van szó, hogy a betegség kialakulása időben egybeesik a nők gyermekvállalás szempontjából legaktívabb életszakaszával. Hiszen ma már egyre inkább a harmincas évek felé tolódik el az első terhesség időszaka, és ebben az életkorban már az emlőrák is gyakoribb, mint 20 és 30 éves kor között” – mondta el dr. Szentmártoni Gyöngyvér onkológus szakorvos az Intimának.


Haláláig támasz és példakép volt

Caterina Morelli küzdelméből mindvégig erőt merítettek nemcsak a hasonló helyzetben lévő nők, hanem mindenki. A Magyar Kurír nevű katolikus hírportál szerint így emlékezett rá Filippo Belli teológus pap, aki jól ismerte Caterinát:

„Mindvégig szenvedélyesen, intenzíven élt, szeretett élni, meglepte azokat, akik ismerték az állapotát. Egészen a végsőkig akart gondoskodni szeretett gyermekeiről, a házról, mindent megélt, amit lehetett az állapotában. Soha nem adta fel, folyamatosan kérte Istentől a gyógyulás kegyelmét, de legfőképpen az életszentséget maga és családja számára… Az életszentség számára mindennapos kérdéssé vált, de nem azért, hogy minél kegyesebb és tökéletesebb legyen a világ szemében, hanem azért, hogy boldog legyen… Sokakkal, velem is megtörtént, hogy úgy közeledtünk Caterinához, hogy vigasztalni, segíteni akartuk, és derűje, szeretete, figyelme teljesen magával ragadott.”

Fotó: InterNapoli


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page