top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Dr. Google, mi a véleménye a mellrákról?

Ha egy nő úgy dönt, hogy a jó öreg internethez fordul segítségét, amikor mellrákra gyanús jeleket vél észlelni magán, akkor tulajdonképpen orosz rulettet játszik, ugyanis a mellrák korai jeleivel kapcsolatos információk megbízhatósága, hitelessége és szakmai értéke igen változatos. Egy Google-keresés szakmailag hiteles információkat is kiadhat, de bőséggel vannak közöttük téves vagy félrevezető információk.


Ez pedig életveszélyes, tudva azt, hogy − mint minden rákbetegség esetében − úgy mellrák gyanújakor is életet menthet a korai felismerés és kezelés.


 

A Surrey Egyetem dr. Afrodita Marcu által vezetett munkacsoportja azt térképezte fel, milyen információkat találnak a világhálón a nők, ha a saját magukon észlelt, mellrákra gyanús tünetek miatt kezdenek keresgélni, illetve hogy a talált információkat mennyire találják hasznosnak. Negyvenhét nőt kérdeztek meg tapasztalataikról, a legfiatalabb 47 éves, a legidősebb 67 éves volt. Az rögtön kiderült, hogy nem mindenki egyforma mértékben támaszkodik a netre, ha valamilyen információra van szüksége. Ezt leginkább a nettel kapcsolatos vélekedések és az határozza meg, hogy az illető általánosságban mennyire bízik meg az internetes forrásokban.


Dr. Google ellenzői…

Vannak nők – ők leginkább a kevésbé iskolázottak közül kerülnek ki −, akik kevésbé pozitívan állnak „dr. Google” tanácsaihoz. Ez az idegenkedés különösen erősen érhető tetten az egészségügyi információk vonatkozásában, melyet azzal magyaráznak, hogy ez nemcsak félrediagnosztizáláshoz is vezethet, hanem más részről az internetet böngészve feleslegesen túlaggódhatják a tünet valódi jelentőségét.

A kutatók azt is tapasztalták, hogy még az internetes információk iránt nyitott nők is azt érzik, hogy túlságosan nagy mennyiségben ömlenek rájuk az információk, és többnyire nem végeznek részletesebb keresést.


Információkat csak megbízható forrásból!
Itt kénytelen vagyok félbeszakítani az aktuális vizsgálat ismertetését, mert az utóbbi megállapítással mélységesen egyetértek. Ezért is van kiemelkedő jelentősége, hogy például a Google egy keresésnél milyen találatokat sorol előbbre és milyen algoritmus alapján.
Nemrégiben újabb frissítés történt, melynek nyomán megbízhatatlan, áltudományos, félrevezető információkat közlő oldalak törtek előre a találati listán, míg az orvosok, egészségügyi szakemberek által írt, folyamatosan frissített megbízható források méltatlanul hátrébb szorultak. Ha eddig egy laikus tűt keresett a szénakazalban, ha hiteles egészségügyi információra vágyott, akkor most még jobban össze lett zavarva. A ki tudja, milyen logika alapján listázó algoritmus ugyanis méltatlanul hátrébb dobott megbízható, hiteles, már bejáratott és ismert weboldalakat, míg érdemtelenül a lista elejére masíroztak mindenféle blogok, magazinok.
Van egy szerveződés, a Hiteles Egészség-Kommunikációért Egyesület (HEKE), mely azt tűzte a zászlajára, hogy segít eligazodni a netes egészségügyi információk tengerében. Ennek egyik módja a „Hiteles egészségügyi weboldal” minősítést, melyet szigorú szempontrendszer alapján lehet elnyerni egy évre, és évente felülvizsgálják, hogy az oldal továbbra is megfelel-e a hitelesség és tudományosság szigorú kritériumainak. Ezt a pecsétet az Anyavilág is büszkén viseli az oldal jobb felső sarkában. Azt persze képtelenség biztosítani, hogy csak kétségbevonhatatlan adatok szerepeljenek egy weboldalon, pláne hogy egy csomó kérdésben még az adott téma szekértői sem értenek mindenben egyet, de a pecsétet látva nagyobb az esélye, hogy onnan hiteles egészségügyi információkhoz jutsz.

…és dr. Google hívei

De visszatérve a poszt konkrét témájához, vannak azonban olyan nők is, akik magabiztosan keresnek a neten a mellükben talált eltéréssel kapcsolatosan, és azokat fel is használják állapotuk értékelésére. Ezek a nők nem tartják a világhálón fellelhető egészségügyi ismereteket problematikusnak, és nem is bizalmatlanok velük szemben. Sokan még a háziorvosuktól kapott információk kiegészítéseként és ellenőrzéseként is rendszeresen gugliznak.


Óvatosabbnak kellene lenni

Pedig – ahogyan erre a vizsgálat vezetője is figyelmeztet – nagyon fontos lenne óvatosnak lenni ezen a téren. “Az internet az egészségügyi információk kifogyhatatlan tárháza, azonban bőséggel vannak megbízhatatlan minőségű, szakmailag gyenge források is, illetve problémás lehet, hogy az illető miként interpretálja a talált adatokat a saját helyzetére. Így aztán nem meglepő, hogy nagyon sokan bizalmatlanok az interneten fellelhető egészségügyi információkkal szemben – mondja dr. Afrodita Marcu. – Az adatok értelmezése sok tényezőtől függ, például a tünet természetétől, illetve a félrevezető információktól való félelemtől. Így aztán egyáltalán indulhatunk ki abból a feltételezésből, hogy amit dr. Google mond, az szükségképpen értékes és megbízható.”

Ahogy én szoktam mondani: a neten mindenre bőséggel van bizonyíték… és az ellenkezőjére is.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page