top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mellrákom volt, ne kérdezd, hogy szoptatok-e!

Egy amerikai anyának megengedték, hogy a szülés után a kórházi ágya fölé kiakasszon egy „No Breastfeeding Zone” (Szoptatásmentes övezet) feliratú táblát. Az ok: három éve kettős melleltávolításon esett át, és nem akarta, hogy minden arra járó tolakodó kérdésekkel zaklassa amiatt, hogy az első perctől fogva tápszerrel eteti babáját.


Az eset kapcsán hoztam ez jó összefoglalást a mellrák és a szoptatás összefüggéseiről.


 

A pennsylvaniai Meghan Koziel szeptember 15-én egészséges kislánynak adott életet egy pittsburgh-i kórházban. Nem volt – a manapság oly divatos – szülésterve, csupán annyit kért a személyzettől, hadd rakhasson ki az ágya fölé egy „No Breastfeeding Zone” (Szoptatásmentes övezet) feliratot. Meghan Koziel mindössze 29 éves, de már három éve annak, hogy invazív mellrák miatt kettős masztektómiát végeztek nála, azaz mindkét mellét eltávolították.

A felirat alatt további magyarázó szöveg is olvasható a mellrákkal kapcsolatós infók esetében ma már megszokottnak számító pink poszteren: „Bár a szoptatás egy nagyon különleges anyai feladat, kérlek, légy figyelmes, mielőtt kérdezel. A mi csodálatos kislányunk kezdettől fogva tápszert kap, és ez semmiben nem befolyásolja a jövőjét. Itt egy mellráktúlélő anya fekszik.”

„Azért tettem ki a plakátot, mert az embereket összezavarja, hogy miért NEM szoptatom a mi kis csodánkat. Bár van mellprotézisem, de nincsenek melleim és nincs mellbimbóm sem, ezért nem vagyok képes szoptatni” – mondta el az anya, aki később arról is posztolt képeket, hogy tápszerrel eteti az újszülöttet.

A története nagyon sok embert megérintett, annál is inkább, mert egész terhességét megosztotta a neten, kezdve a a lombikprogram nehézségeivel.

Egyébként úgy volt, hogy Meghan kap anyatejet egy közösségi tejbankból, ám ennek költségeit nem fedezte a biztosítása. Önkéntes anyatejdonoroktól ugyan juthatott volna anyatejhez, de ezt azért utasította el, mert félt attól, hogy a tej nincs megfelelően bevizsgálva.

„Minden túlélő, aki babát akar, soha ne adja fel! – biztatta társait a neten. – Az orvosok nem garantálhatják a sikeres terhességet, de ha jól belegondolsz… az életben senki nem lehet biztos, hogy sikerül-e teherbe esnie, amikor arra kerül a sor.”


Jó, ha tudod, hogy nem minden csomó rák!

Az esetről egyrészt az jutott eszembe, hogy milyen indiszkrét dolog, amikor ismerősök és ismeretlenek arról érdeklődnek, hogy valaki szoptatja vagy tápszerrel eteti-e a gyerekét – és ez szerintem nem csak akkor tapintatlan tolakodás, ha az anyát korábban mellrákkal kezelték. Mert a babatáplálás módjáról dönteni csak a szülőknek van joga – természetesen az anyatejes táplálás előnyeinek és a szoptatás esetleges nehézségeinek az ismeretében. Elvonatkoztatva attól, hogy a fent leírt eset nyilván kórházi környezetre vonatkozik, a mom-shaming „gyönyörű” példájával állunk szemben, azaz amikor az egyik anya mindenkinél jobban tudja, mi kell a másiknak, és minden gyereknevelési helyzetnek egyetlen jó megoldása van: amit ő helyesnek tart.

De az is eszembe jutott, hogy beszélhetnénk arról is, hogy az, hogy a szoptatás alatt derül ki a mellrák, nagyon is valós szituáció.

Elöljáróban érdemes leszögezni, hogy bár valós veszély, hogy az emlőrák éppen a szoptatás alatt jelentkezik, ám ez nem gyakori jelenség, mindössze néhány százalékot tesz ki az összes emlőrákos eseten belül. A szoptató anyák gyakran tapintanak csomót a mellükben, ezek azonban az esetek túlnyomó többségében jóindulatúak. A jóindulatú betegségek közül a leggyakoribb a mellgyulladás vagy masztitisz, de gyakran kelt riadalmat az is, ha valaki fibroadenómát észlel csomóként a mellében, ami egy jóindulatú daganat.

Vannak gyanújelek, amelyekkel mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és nagyon fontos, hogy már a legkisebb gyanú, bizonytalanság esetén orvos szakvéleményét kérjük ki. Az esetek nagyobb részében az fog kiderülni, hogy ártalmatlan, önmagától is meggyógyuló vagy könnyen kezelhető elváltozásról van szó. Ha azonban a rosszabb, ámde jóval ritkább forgatókönyv jön be, akkor már korai stádiumban meg lehet kezdeni a kezelést, ami a betegség jobb kimenetében fog kamatozni.

A szoptatás és mellrák összefüggéseiről nagyon jó összefoglalót találsz, ha ide kattintasz.

Forrás: Intima


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page