top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Kisfiam, bemutatom a részeges anyádat! – a magzati alkohol szindrómáról

Tamra úgy érezte, hogy kétéves kisfiának arra van szüksége, hogy meglátogassák a kisfiú anyját az alkoholelvonón. Henry ugyanis nem vér szerinti gyermeke, hanem egyhetes korában fogadták örökbe. A kisfiú súlyos örökséget, agykárosodást „kapott” anyjától, mivel az anya a várandóssága alatt sem volt hajlandó lemondani a komoly piálásról.

Nem arról szeretnék elmélkedni, hogy valóban mindenáron találkoznia kell-e a kétévesnek a biológiai anyjával csak azért, hogy „segítsen neki talpra állni” amolyan önjelölt motivációs trénerként, hanem végül a magzati alkohol szindrómánál fogunk kikötni.

 

Henry Norman kétéves, és súlyos örökséget hordoz. Anyja alkoholista, aki a terhessége alatt is kitartóan ivott, ezért a kisfiú súlyos agykárosodással, úgynevezett magzati alkohol szindrómával született. A károsodás visszafordíthatatlan, növekedési és fejlődési problémákat okoz a kisfiúnál már most, de későbbi életében is.


Henry élete akkor vett jó irányt, amikor mindössze egyhetes korában örökbe fogadta a 38 éves Tamra családja, akik Henryvel együtt így már öt gyereket nevelnek: két vér szerintit és három örökbe fogadottat. Henry koraszülöttként jött a világra, és a gyermekvédelmisek gyakorlatilag a születése pillanatában gondozásba vették anyja zűrös életmódja miatt. A kisfiú most kétéves, és Tamráék úgy döntöttek, hogy vele együtt látogatják meg Henry vér szerinti anyját a rehabilitációs osztályon, ahol szenvedélyétől akar megszabadulni. Azt remélték, hogy kisfiának a látogatása elegendő lelki löketet ad majd neki a leszokáshoz.

Nos, megvolt a „nagy találkozás.”

„Érzelmileg egy rendkívül felemelő, túlcsorduló pillanat volt – meséli utólag az örökbe fogadó anya. – Henry anyja nagyon hálás volt a látogatásért, tele volt bocsánatkéréssel és bűntudattal azért, amiért rossz döntéseket hozott a várandóssága alatt. Megkérdezte, hogy megölelheti a kisfiút, én pedig azt válaszoltam, hogy miért is ne. Soha eszembe sem jutott, hogy bármi szükség lenne arra, hogy Henry találkozzon a vér szerinti anyjával, de ahogy telt az idő, úgy egyre inkább arra jutottam, hogy engednem kell, hogy Henry segítsen az anyjának talpra állni. Úgy érzem, beszélnem kellett az anyával a magzati alkohol szindrómáról ahhoz, hogy belássa, miért kell sürgősen változtatnia az életén. Soha nem tudhatunk, mire számítsunk, és bármikor bármelyikünk meghalhat. A legtöbb, amit Henrynek adhatok, hogy legyen egy másik erős nő az életében, akire számíthat, ugyanakkor példát is láthat maga előtt arra, hogy erős akarattal minden akadályt legyőzhetünk. Remélem, erős motivációt tudtunk adni a biológiai anyjának a változtatásra”

– magyarázza az örökbe fogadó anya.


A magzati alkohol szindróma súlyos örökség


Amikor a gyermekvédelmisek felhívták Tamrát és férjét, hogy vállalnák-e a kisfiút, a pár először nemet mondott. Aztán ott álltak a koraszülött osztályon az aprócska baba mellett és úgy döntöttek, hogy sajátjukként fogják felnevelni. A feladat nem könnyű, hiszen az alkohol már az anyja hasában károsította a kisfiú agyét, így értelmi fejlődése elmarad a kortársaiétól, tanulási nehézségekkel kell szembenéznie, beszédfejlődése és testi növekedése is átlag alatti.

A felnőtt társadalom nagy részének az életében jelen van az alkoholfogyasztás, kisebb-nagyobb mértékben: ünnepléskor koccintunk, hétvégén a barátainkkal borozunk. A terhes nők alkoholfogyasztása azonban igen súlyos következménnyel járhat a születendő gyermekre, úgynevezett magzati alkohol szindrómát okozhat.


A magzat ugyanis a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden anyag hatásának – legyen az hasznos, semleges vagy ártalmas. Sajnos nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok jutnak át a placentán keresztül a magzat szervezetébe, hanem az olyan ártalmas anyagok is, mint az alkohol, a gyógyszerek, a drogok és a nikotin. Hazánkban évente legalább 300 gyermek jön a világra a terhesség alatti alkoholfogyasztás miatt kialakuló magzati alkohol szindróma tüneteivel!


Amikor egy várandós alkoholt fogyaszt, az könnyen átjut a méhlepényen (placentán) keresztül a magzatba. Az éretlen magzati máj nem képes az alkohol lebontására, így az felhalmozódik a magzati szervekben és a magzatvízben is megakadályozva a megfelelő táplálékok és oxigén eljutását a létfontosságú szervekhez. A károsító hatás az első három hónapban a legnagyobb, amikor az anya talán még nem is tudja, hogy gyermeket vár, de a várandósság bármely szakaszában károsnak bizonyul az alkoholfogyasztás a magzatra.


Mivel a magzat szervezete nem rendelkezik még olyan enzimekkel, amelyek képesek lennének az alkohol lebontására, a placentán átjutott alkohol, annak mennyiségétől, rendszerességétől függően különböző mértékben károsítja a születendő gyermek szervezetét, elsősorban az idegrendszerét.


A magzati alkohol szindróma egy többszörös veleszületett rendellenesség, amely számos szervi károsodással jár.


Három fő tünete van, amely a megszületést követően válik szembetűnővé: 1) a jellegzetes arc (kis fejkörfogat, pici szemek, belső szemzugot fedő bőrredő, az orr és a felső ajak közötti bemélyedés, mélyen ülő fülek, alacsony homlok stb.); 2) a növekedés elmaradása (magzati korban kezdődő és születés után folyamatosan fennálló növekedési elmaradás a testhosszban, testsúlyban); és talán a legfontosabb 3) a központi idegrendszert érintő eltérések (értelmi elmaradás, tanulási nehézségek, figyelemzavar, viselkedészavarok, koordinációs zavarok, beszédzavar, látás- és hallássérülés).


Terápia erre a betegségre nincs, ezért a legfontosabb a megelőzés! (Forrás: Heim Pál Gyermekkórház)

Fotó: Metro


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



Ezek is érdekelhetnek:



0 hozzászólás
bottom of page