top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Harc a mellrák ellen: kell egy cél, nekem az, hogy anya vagyok!

„Kell, hogy legyen egy határozott célod. Nekem az, hogy elég jól legyek ahhoz, hogy lássam a gyermekeimet felnőni” – vallja egy áttétes mellrákkal küzdő édesanya, aki alig múlt negyven, amikor kiderült a betegsége.

Áttétes mellrák, egyáltalán: áttétes rákbetegség. Sokszor halljuk, de mit jelent az, hogy egy daganat áttétes?

 

A most 44 éves édesanya harca két évvel ezelőtt, 2020 augusztusában kezdődött, amikor felfedezett egy csomót a jobb mellében. Egyik orvostól másikhoz ment, míg az ultrahangvizsgálat és szövettani mintavétel (biopszia) után elhangzott a diagnózis, amit egyetlen nő sem akar hallani: mellrák. Ráadásul a PET CT vizsgálat azt is kimutatta, hogy a ráksejtek már a májban is megjelentek (azaz májáttétek alakultak ki), azaz a daganat már a felfedezése pillanatában negyedik, vagyis előrehaladott stádiumban volt.

Hét hónapos volt a kisfiam, amikor kiderült, hogy mellrákom van. Ráadásul azonnal áttétes (metasztázisos), négyes stádiumú betegséggel kellett felvennem a küzdelmet. Először hormonkezelést kaptam, melynek hatására összezsugorodtak a daganatok. Tavaly nyáron aztán eltávolították az áttétet a májamból.”

A májműtét után az anya felkészült a masztektómiára, azaz a daganatos mell levételére, a műtét előtti kivizsgálás azonban kiderítette, hogy már a csontokban is áttétek jelentek meg. Így egy úgynevezett neoadjuváns (azaz műtét előtti) kemoterápiára is szükség volt, majd műtét, végül sugárkezelés a terv.


Az anya gyermekeiben talált vigaszt a nehéz időkben:

„A gyerekeim 11 és 6 évesek voltak, amikor először diagnosztizálták nálam a mellrákot. De nem akartunk semmit sem eltitkolni előlük, ezért úgy döntöttünk, hogy bevonjuk őket, hogy ne érezzék úgy, hogy ez valami idegen dolog.”

Igyekezett magában és családjában is a pozitív hozzáállást erősíteni:

„Ha én pozitív vagyok és nem mutatok félelmet, vagy úgy nézek ki, mint aki hagyta magát legyőzni, akkor a gyerekek is rendben lesznek. Alapvetően az arcomról próbálják leolvasni, mi a helyzet, és az én érzéseimre reagálnak.”

Így aztán úgy döntött, hogy életüket annyira igyekszik a megszokott mederben tartani, amennyire csak lehet: kirándulnak, játszóházba járnak, a lehető legtöbb időt együtt töltik.


Arra a kérdésre, hogy fárasztó-e fenntartani a „vagányság” látszatát, felnevet:

„Ez nem színjáték! Ez egy filozófia, amit nap mint nap követünk. Reményt, bátorságot és bölcsességet kapunk, ami pozitív energiává alakul.”

Hisz abban, hogy az életben minden okkal történik. A rákbetegsége például lehetőséget adott neki arra, hogy felhívja a figyelmet, kapcsolatot teremtsen másokkal, és saját példáján mutassa meg, hogy a diagnózis nem feltétlenül jelent depressziót. A legfontosabb tanácsa talán mégis az, hogy ne egyedül csináld!

„Nem az a fajta ember vagyok, aki könnyen elfogadja a segítséget, de megtanultam, hogy vannak helyzetek, amikor szükség van rá – nagyobb és apróbb dolgokban egyaránt. Ezért fogadj el bármilyen segítséget! De mindennél fontosabb, hogy legyen egy erős célod, egy motiváló tényeződ, ami továbbvisz. Az én esetemben ezek a gyerekeim.

Áttétes rákbetegség, mit jelent ez?

Áttét vagy metasztázis akkor alakul ki, ha az elsődleges daganatról ráksejtek „sodródnak” le, melyek aztán a nyirok- vagy véráram útján a test akár legtávolabbi pontjaira is eljuthatnak, és a test más szerveiben vagy szöveteiben új daganatot képeznek. Az új, áttétes daganat ugyanolyan típusú rák, mint az elsődleges daganat. Ha például az emlőrák átterjed a tüdőre, a tüdőben lévő rákos sejtek emlőrákos sejtek, nem pedig tüdőrákos sejtek.

Forrás: Nemzeti Rákkutató Intézet, USA


Fotó: Twitter


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page