top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Aggódj-e, ha nem „jó alvó” a gyereked?

Amikor egy baba megszületik, új problémák is születnek, és ami még tovább nehezíti az újdonsült szülők dolgát, hogy nem is mindig lehet eldönteni, hogy a probléma tényleg probléma, vagy csak a tapasztalatlanság láttatja annak, ráadásul mindenki mást tanácsol. E problémák között a legtöbb családban biztosan a toplistások között lesz az, hogy mennyit alszik a baba, van-e valami rendszer, napirend az alvásában, illetve káros-e számára az, ha látszólag keveset és vagy rendszertelenül alszik.

És persze, hogy mi, csak mi vagyunk olyan balszerencsések kerek-e világon, hogy a gyerekünk nem hajlandó annyit aludni, amennyit mi elképzelünk, vagy ami a nagykönyvben meg van írva. Egy most megjelent vizsgálat rendre válaszokat ad ezekre a kínzó kérdésekre.

 

A Sleep Medicine (Alvástudomány) című orvosi szaklapban kanadai kutatók hozták nyilvánosságra egy vizsgálatuk eredményeit, melyben 44 újszülött alvás mintázatát elemezték. Ebből az derült ki, hogy hat hónapos korukra a babák fele még soha nem aludt át egy éjszaka egy huzamban 8 óránál többet. Igen, ha ti is ebben a cipőben jártok, korántsem vagytok ezzel egyedül!


A babák alvásmintázata – azaz az, hogy mennyit, milyen megoszlásban és ütemben alszanak, ebben felismerhető-e valamilyen rendszer vagy teljesen rendszertelen – alapvetően különbözik egymástól, ebben a tekintetben szinte nincs is két egyforma baba. Sőt nemcsak az egyes babák között vannak lényeges különbségek, hanem ugyanazon baba esetében is akár éjszakáról éjszakára változhat, hogy mennyit és milyen megoszlásban alszik. Igen, ha a te babád is egyik éjszaka sokszor ébred, hogy aztán másnap édesdeden átaludja az egész éjszakát, ezzel sem vagy egyedül!


A cikk szerzői azt is hangsúlyozzák, hogy az alvás rendszeressége – azaz az, hogy a baba minden éjszaka nagyjából ugyanannyit alszik és ugyanolyan gyakran ébred – nem jön egyik pillanatról a másikra, hanem ennek kialakulása egy folyamat, egy fejlődési mérföldkő, melyhez a baba érettségének el kell jutnia egy bizonyos fokra. Tehát nem, ne higgy annak a nagyinak vagy védőnőnek, aki szerint egy újszülöttnek már másnap „tudnia” kell, hogyan „illik” az adott családban aludni éjszaka.

„Az egyik legnagyobb probléma nem is az, hogy mennyit és mikor alszik a baba, hanem az, hogy ezzel kapcsolatban nagyon sok, egymásnak ellentmondó tanácsot kapnak a fiatal szülők a környezetüktől – hangsúlyozza a cikk egyik szerzője, Marie-Héléne Pennestri. – A legjobb, amit tanácsolhatunk, hogy a szülők ne aggódjanak amiatt, ha a baba adott életkorban nem alussza át az éjszakát, mivel az alvásmintázat nagyban függ a baba életkorától, és rövid idő alatt is jelentősen változhat.”

A szülők többnyire hat hónapos korra várják el, hogy a baba átaludja az egész éjszakát, ebben azonban nagy különbségek lehetnek a gyerekek között. Vagyis nem, nem probléma, ha a szomszédasszony gyereke akár 10 órát is képes aludni, míg a tiéd erre feleannyi ideig sem képes.


Nézzük egy kicsit a számokat is: a 44 közül 9 baba (20,5 százalék) 6 hónapos korára még soha nem aludt egy huzamban 6 órát, és csak 3 olyan baba volt (6,8 százalék), aki minden éjszaka alszik 6 órát egy huzamban, a többség (32 baba, 72,7 százalék) azonban jelentős változékonyságot mutat e téren, hol alszik ennyit, hol nem.

A babák éppen fele még soha életében nem aludt éjjel 8 órát egyszerre, és csak egyetlen baba édesanyja válaszolta azt, hogy az ő gyereke minden éjjel ennyit alszik, a többiek hol alszanak ennyit, hol meg nem.


A kutatók azt is nézték, hogy a szülői gyakorlat mennyiben befolyásolja az alvásmintázatot. Azt találták, hogy éjszakáról éjszakára nagyobb változékonyság mutatható ki az alvásmintázatban azon babák esetében, akik szopnak vagy szüleikkel egy ágyban alszanak. Bár ez a megfigyelés összhangban van korábbi vizsgálatok tapasztalataival, a szerzők hangsúlyozzák, hogy az összefüggések pontosabb feltárására egyéb tényezőket is elemezni kell majd. Felmerülhet például, hogy azok az anyák, akik szoptatják gyermeküket vagy egy ágyban alszanak vele, nagyobb eséllyel figyelnek fel az éjszakai megébredésekre – még akkor is, ha ezek nem jelentenek feltétlenül problémát vagy befolyásolják bármilyen módon is a baba fejlődését.


A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy ha a baba esetenként egy-egy éjszakát átalszik, ez nem szükségképpen jelenti azt, hogy kialakult a nála a rendszeres alvás mintázat, hiszen – ahogyan arról már szó volt – ez nem egy jól megfogható pillanat, hanem inkább egy folyamat végeredménye. Vagyis nem, ne várd, hogy ha a baba egy éjszakát végre egy huzamban átaludt, akkor ez már mindig így lesz, mert nem feltétlenül.


Remélem, sikerült egy picit rendet tennem a rengeteg, egymásnak ellentmondó „jó” tanács tengerében.

Ebben a korábbi cikkben tippeket találsz ahhoz, hogyan tedd a baba alvását rendszeresebbé.


Forrás: Sleep Medicine


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page