top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

6 szülői hiba, amiért nem alszik a gyerek

Az alszik-nem alszik kérdés fontos kérdés, különösen a gyerek életének első szakaszában. Bár a rosszul alvó babák szülei nagyon szeretnék, de nincs senkinél a bölcsek köve, nincs univerzális megoldás arra, hogyan aludja át a baba az éjszakát. (Ráadásul sokak szerint ez nem is dolga neki.)


Van viszont néhány tipikus szülői hiba, ami még inkább ront, mint javít a helyzeten. Nézzük, melyek ezek!


 


Ha két kisgyerekes találkozik, biztosan az első kérdések között merül fel, hogy alszik a gyerek, átalussza-e az éjszakát, gyakran ébred-e éjszaka stb. A szülők gyakran a gyereknevelés legnagyobb kihívásaként élik meg az alvási szokások kialakítását. Nem is sikerül mindenkinek. Néhány gyakori szülői baklövés a baba altatása ügyében, a BabyCentre szakértői szerint:


1. Túlságosan magas elvárásokat támasztunk a babával szemben.

A legtöbb szülő környezetében van olyan anya- vagy – ritkábban – apatárs, aki úton-útfélen azzal dicsekszik, hogy az ő kis angyalkája milyen szépen átalussza az éjszakát már az első naptól kezdve. Amivel akarva-akaratlanul egyfajta versenyt indítanak el a többi szülőben, egyszersmind azt az érzetet keltik, hogy valamit rosszul csinál az a szülő, akinek a gyereke nehezen alszik el, éjszaka gyakran megébred vagy már kora hajnalban hangosan jelzi, hogy felébredt. Pedig a babák nagyon különbözőek ebben is, az egyik ritkábban alszik át hosszabb periódusokat, míg a másik gyakrabban szunyókál el rövidebb időkre.

Ne akarjunk hát olyan alvási szokásokat erőltetni a babára, melyek nem felelnek meg az igényeinek!


2. Túlságosan későn kerül ágyba a baba.

Sok szülő abban a tévhitben él, hogy ha későn fekteti le a babát és ezzel jól „kifárasztja”, akkor könnyebb lesz az altatás, hiszen a fáradt baba pillanatok alatt álomba zuhan. De lehetnek más okai is a késői fektetésnek, például a szülő egy kicsit élvezni szeretné esténként az együtt töltött időt. De bármi is legyen az ok, a baba túlfárasztása nem jó stratégia, hiszen a túlságosan kimerült baba nehezebben alszik el és gyakrabban felébred. A legfontosabb egy állandó esti rutin kialakítása. (Erről később még lesz szó.)


3. Túlságosan bízunk abban, hogy az állandó mozgás elaltatja a babát.

A legtöbb szülő hamar észreveszi, hogy az autó hátsó ülésén utazó baba a monoton ringás hatására gyorsan elalszik. Könnyen rossz szokás alakulhat ki, ha a szülők a ringó mozgás altató hatását célzatosan is kihasználják, amikor nehezen alszik el a gyerek, például karban ringatva cipelik körbe-körbe a lakásban vagy babakocsiban tologatják ide-oda a nappaliban, míg a szőnyeg csíkban kikopik a babakocsi kereke alatt. A baba elég hamar megtanulja, hogyan „csikarjon ki” magának egy kis extra ringatást azzal, hogy nem és nem akar elaludni, és könnyen kialakulhat az a helyzet, hogy autóztatás vagy ölben cipelés nélkül már nem is képes elaludni.


4. Az esti altatás előtt túlstimuláljuk a babát.

Nagyon fontos, hogy az esti altatás előtt a baba is olyan hangulatban legyen, ami kedvez az elalvásnak, azaz ne vonja el semmi a figyelmét, ne történjen semmi rendkívüli dolog körülötte, ami ismét felizgatja. Ehhez az kell, hogy csendes, nyugodt környezetet biztosítsunk az esti tennivalókhoz, jól jön egy kis félhomály, néhány megnyugtató gyerekdalocska vagy mondóka. Sokan gondolják, hogy a babaágy fölé akasztott pörgő-forgó, zenélő játékok megnyugtatják a babát, ezzel is segítve az elalvást. A valóság az, hogy ezek a játékok a baba agyát munkára serkentik, ennél fogva inkább nehezítik, hogy a baba álomba szenderedjen.


5. Nem tartjuk be az esti rutint.

A kérdéssel foglalkozó összes anyagban szerepel, hogy a baba altatásához a legfontosabb az esti rutin kialakítása és betartása. Ez azt jelenti, hogy az egyes történések (fürdetés stb.) mindig azonos sorrendben, kiszámítható módon követik egymást, és hiányzik belőle minden olyan tényező, mely felélénkíti vagy felizgatja a babát.


6. Nem vagyunk következetesek.

Ha már megvan az altatás menete, már „csak” be kell tartani. Ez nemcsak azt jelenti, hogy nem váltogatjuk az esti teendőket kényünk-kedvünk szerint, saját elfoglaltságainkhoz vagy kényelmünkhöz igazítva, hanem ebbe beletartozik például az is, hogy az éjszakai felébredésekre mindig ugyanolyan módon reagálunk. Nos, szerintem talán ezt a legnehezebb megvalósítani a szakértők hat tanácsa közül.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page