top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A lusta szülők helyett robot altatja el a babát

Van egy videó, ami tulajdonképpen nem vadonatúj, de valamiért mostanában kezdett megint terjedni az interneten, és kapott hideget-meleget. A videó egy olyan babaágyat mutat be, mely előre beprogramozható arra, hogy megfelelő időben álomba ringassa a babát.


A kommentelők jelentős része szerint csak a lusta szülők folyamodnak ilyen megoldásokhoz ahelyett, hogy magukra vállalnák a világ legtermészetesebb és legszebb szülői feladatát.

 

A kritizálók szerint saját kényelmét vásárolja meg az, aki ilyen borsos összeget kiad egy gyerekágyért. Pedig akinek már volt pici babája, pontosan tudja, hogy egy sírós, esetleg hasfájós babával nem könnyű az élet, a végén a napok és éjszakák szinte egybefolynak, és a szülő – tipikusan az anya már semmi mást nem szeretne, mint néhány órányi nyugodt alvást.

Vannak szülők, akik ebben is a modern technika vívmányaihoz fordulnak, köztük például Ashton Kutcher és Mila Kunis, akik úgy döntöttek, hogy megvásárolják a Snoo Smart Sleeper nevű bölcsőt, mely azonnal automatikusan bekapcsol, amikor a baba nyugtalanná válik és finom ringatással és lágy hangokkal igyekszik elaltatni őt.

A bevezetőben említett alváshiányos szülők nyilván kitörő örömmel fogadták az újdonságot, mások viszont erős nemtetszésüket fejezték ki, például így „Ez hihetetlenül szomorú. Az anyáknak muszáj időt szakítaniuk arra, hogy kialakítsák a kötődést babájukkal.” Míg valaki más így fogalmazott. „Ez egészen biztosan hatással van a babák lelki fejlődésére. Biztosan vannak helyzetek, amikor a robotbölcső használata megengedhető, de szerintem a vásárlók többsége anyapótlóként veszi meg.”

Sok kommentelő szerint azonban nem szabad elhamarkodottan elítélni azokat, akik ehhez a módszerhez folyamodnak. „Én nem vennék ilyet, de nagyon szomorúan olvasom itt, hányan tartják lustának azokat a szülőket, akik megveszik ezt az ágyat a gyereküknek.


A robotbölcső egy gyermekgyógyász találmánya

Talán megengedőbbek lesznek a kritikusok, ha megtudják, hogy a nyugtalan babát automatikusan álomba ringató ágy egy amerikai gyermekgyógyász, dr. Harvey Karp találmánya. Egyébként az ágy forgalmazója saját honlapján azt állítja, hogy az ő termékük az egyetlen olyan ágy, mely az amerikai gyermekgyógyász szakmai társaság által felállított biztonsági követelményeknek minden pontban megfelel.

Neked tetszik?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page