top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

10 tévhit az endometriózisról

Március hagyományosan az endometriózis hónapja, amikor a szokásosnál is több szó esik erről a betegségről. Valószínűleg ez még mindig kevés, hiszen az endometriózist nagyon sokáig tabu övezte, ezért az érintettek évekig, sőt akár évtizedek szenvedtek abban a hitben, hogy ez a probléma csak őket sújtja, illetve hogy nincs segítség a bajukra.

A tabuk ledöntését és a hiteles információgyűjtést semmi esetre sem segíti, hogy az endometriózissal kapcsolatban még jelenleg is rengeteg tévhit, mítosz, téves vagy fél információ kering. Most nem kevesebbre vállalkozunk, mint a megszámlálhatatlan tévhit közül 10-nek az eloszlatására.

 

Az endometriózis egy olyan krónikus állapot, amikor a normálisan csak a méh belső felszínét alkotó sejtek a szervezetben máshol (pl. a petefészkekben, hasüregben, belekben, húgyhólyagban és ezenkívül még a testben gyakorlatilag bárhol, nem egyszer meglepő és szokatlan helyeken, például a szemben) jelennek meg. Ez azért nagy probléma, mert a menstruációt is szabályozó hormonváltozások hatására ezek a sejtek úgy viselkednek, mintha normális helyükön, a méh üregében lennének. Ennek következtében a menstruációval szinkron vérzések, fájdalmas menstruáció, fájdalmas szexuális együttlét, székelési és vizelési panaszok stb. jelentkezhetnek. Erről most nem írok bővebben, a cikk végén található linkeken megtalálod az Anyás-Apás endometriózissal foglalkozó korábbi cikkeit.



Világszerte a reproduktív korú nők körülbelül 10 százaléka, azaz nagyjából minden 10. nő szenved endometriózisban. Mivel az endometriózis tünetei nagyon változatosak és sokszor nem is jellegzetesek a betegségre, a diagnózis felállítása éveket, sőt akár évtizedeket késhet, illetve az sem számít ritkaságnak, hogy az érintettek nincsenek is tudatában annak, hogy a fájdalmas menstruáció és az egyéb kínzó tünetek nem a női lét természetes velejárói, hanem egy betegség jelei.


Az endometriózis kockázati tényezői közé tartozik, ha a családban az elsőfokú nőrokonok (anya, lánytestvér, lánygyermek) között már másnál is előfordult a betegség, ha az első menstruáció 11 éves kor előtt kezdődött, vagy a menstruáció erős vagy 7 napnál hosszabb ideig tart. A rövid, 27 napnál rövidebb havi ciklusok ugyancsak megnövelhetik az endometriózis kockázatát.


Számos tény ismert tehát az endometriózissal kapcsolatban, a betegséget mégis napjainkban is számos mítosz övezi, így sokan nem tudják, kinek higgyenek. A Medical News Today oldal egy szülész-nőgyógyász szakorvost, dr. Barbara Stegmant kérte fel arra, hogy segítsen eloszlatni az endometriózissal kapcsolatos leggyakoribb, legtipikusabb tévhiteket, tudományos bizonyítékokkal is alátámasztva.


1. A menstruáció normális körülmények között is általában nehéz, sok fájdalommal járó időszak.

Ez talán az egyik leggyakoribb tévhit, mert sajnos anyáról lányára, generációról generációra adódik át. A szülész-nőgyógyász hangsúlyozza, hogy a menstruációt kísérheti ugyan némi fájdalom, a kínzóan fájdalmas menstruáció endometriózis inkább fennállására utalhat.

„Endometriózis esetén a fájdalom nemcsak a méh területén, hanem szokatlan formában is jelentkezhet. Előfordulhat például bélfájdalom, fájdalmas vizeletürítés vagy a test más területein jelentkező fájdalom. A menstruációs vérzés mennyisége változó lehet, és a ciklus hossza is változhat, ezenkívül előfordulhat ciklusközepi vérzés is.”

2. A terhesség meggyógyítja az endometriózist.

Sajnos ez sem igaz, mint ahogyan egyelőre nem áll rendelkezésre az endometriózis végleges gyógyítására alkalmas módszer, úgy a terhesség sem csodaszer.

„A terhesség nem gyógyítja meg az endometriózist. Egyes nők a várandósságuk alatt tüneteik enyhülését erről számolnak be, míg mások nem, megint másoknál a tünetek akár súlyosbodhatnak is.”

A tünetek súlyosságában a várandósság alatt bekövetkező változásokat a terhességi hormonszintváltozások magyarázhatják. Az erre vonatkozó kutatások azt jelzik, hogy a terhesség önmagában és összességében nem nyújt előnyöket az endometriózis tüneteinek enyhítésére.


3. A méh eltávolítása megszünteti az endometriózist.

Bár egyes kutatások szerint méheltávolítást (hiszterektómiát) követően az endometriózis tünetei javulhatnak, az állapot azonban a műtét után kiújulhat. Arról sem szabad megfeledkezni – hangsúlyozza a szakorvos –, hogy az endometriózis lényege éppen az, hogy a méh jellegzetes sejtjei nemcsak a méh üregében vannak jelen, hanem a szervezet legkülönbözőbb pontjain, ezekre a méh eltávolítása nem jelent megoldást.

„Az endometriózisnak különböző típusai vannak, a csak a felszínen lévő elváltozásoktól a bélbe és más szervekbe behatoló elváltozásokig. Ezt a típust mélyen infiltráló endometriózisnak nevezik. Ezek az elváltozások valószínűleg akkor sem mutatnak javulást, ha eltávolításra kerül a méh és a petefészkek, illetve a hormonhatást elnyomó gyógyszeres kezelés történik.”

4. Az endometriózis csak a női nemi szerveket érintheti.

Ahogyan az előzőekben már láttuk, az endometriózis elváltozásai leggyakrabban a kismedencében és az alhasban találhatók, azonban bárhol előfordulhatnak.

„Az endometriózis esetek többségében valójában nem a nemzőszerveket érinti, hanem a hasüreg belsejében, a hashártyának nevezett felületen telepszik meg. Ez okozza a fájdalmat. De az endometriózis szinte bárhol előfordulhat, leírtak már a tüdő nyálkahártyáját, sőt az agyat érintő endometriózist is. Ez utóbbi esetben a menstruáció alatt rohamok jelentkezhetnek.”

5. Az endometriózis mindig fájdalommal jár.

A statisztikák szerint az endometriózis diagnózisában rendelkező nők több mint 60 százaléka számolt be tartósan fennálló kismedencei fájdalomról. Az adatok azt is mutatják, hogy az endometriózisban szenvedők körülbelül 13-szor nagyobb valószínűséggel élnek meg hasi fájdalommal járó epizódokat, mint azok, akiknek nincs ilyen betegségük. A szakorvos azonban megjegyzi, hogy annak ellenére, hogy a fájdalom gyakori tünet, előfordulhatnak fájdalommal nem kísért esetek is.

„A fájdalom erőssége nem mutat párhuzamot az endometriózis súlyosságával: vannak nők, akik az endometriózis enyhe formájában is kínzó fájdalmaktól szenvednek, míg másoknál alig vagy egyáltalán nem jelentkezik fájdalom. Valójában néhány nő soha nem tudja meg, hogy valójában akár előrehaladott endometriózisban szenved, amíg egy más okból végzett hasi műtét során esetleg fény derül a betegségre.”

6. A menopauza megszünteti az endometriózist.

Bár az erre irányuló kutatások korlátozottak, a szakértők becslése szerint a nők 2–5 százaléka menopauza utáni endometriózisban szenved.

„Az endometriózis nem feltétlenül szűnik meg a menopauzát követően. Valójában az állapot évekkel a menstruáció megszűnése után is kialakulhat. Ugyanazon okból, amiért a méheltávolítás nem feltétlenül gyógyítja meg az endometriózist, a menopauza sem oldja meg a problémát.”

7. Az endometriózis mindig meddőséget okoz.

Tanulmányok szerint az endometriózisban szenvedő nők 30–50 százaléka küzd teherbe esési nehézségekkel. A szakember mindazonáltal felhívja a figyelmet arra, hogy az endometriózist a teherbe esési nehézségekkel összekötő statisztikák ellenére az endometriózis nem jelent automatikusan meddőségi diagnózist.

„Voltak olyan betegeim, akik [súlyos] endometriózissal estek teherbe, és olyanok is, akiknek enyhe endometriózisuk volt, mégis akadtak problémáik a gyermekvállalással. Az egyetlen módja annak, hogy megtudjuk, lesznek-e problémáink a teherbe eséssel, ha próbálkozunk vele. Fontos azonban, hogy ezt minden esetben orvosi konzultáció előzze meg, mivel az endometriózis kezelésében használt gyógyszerek némelyike problémás lehet a várandósság szempontjából.”

8. Az abortusz endometriózist okoz.

Az a mítosz, hogy az abortusz endometriózist okoz, az abortuszhoz kapcsolódó politikai vita miatt kerülhetett felszínre. Ez azonban nem tényeken alapuló állítás.

„Bár az endometriózis pontos oka még mindig nem tisztázott, úgy tűnik, hogy abban genetikai tényezők is szerepet játszanak. Nincs bizonyíték arra, hogy az abortusz okozná az endometriózist. Nincs összefüggés tehát az abortusz és az endometriózis között.”

9. Fogamzásgátló tabletta szedésével gyógyítható az endometriózis.

Bár a fogamzásgátló tabletta nem alkalmas az endometriózis gyógyítására, hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez azáltal, hogy elnyomja a peteérést.

„Az endometriózis jelen tudásunk szerint véglegesen nem gyógyítható betegség. A tünetek enyhítésére a fogamzásgátló tabletták alkalmasak lehetnek, a betegséget azonban nem szüntetik meg.”

10. A magas ösztrogénszint okozza az endometriózist.

A szakorvos szerint semmi nem utal arra, hogy a magas ösztrogénszintek lennének az endometriózis előidézői. Ugyanakkor az ösztrogénhatást elnyomó gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők lehetnek a tünetek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ösztrogén teljesen független az endometriózistól, hiszen kutatási adatok utalnak arra, hogy az ösztrogén és annak receptorai szerepet játszhatnak a betegség létrejöttében.


Vannak ígéretes kutatások arra nézve is, hogy az immunrendszer aktivitását megcélzó terápiák szerepet hozzájárulhatnak az endometriózis megelőzéséhez és kezeléséhez. Az immunrendszer szerepére utalnak azok a korábbi megfigyelések is, melyek szerint specifikus fehérvérsejtek aktiválódása krónikus gyulladásos állapotot hozhat létre és tarthat fenn a szervezetben, ami hozzájárulhat az endometriózis kialakulásához.


Fotó: Wix


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page