top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Mit kell tudni az ultrahangvizsgálatról endometriózisban?

Régebben az endometriózis agyonhallgatott téma volt. Mostanában szerencsére egyre többet beszélünk róla, ezzel együtt egyre több figyelmet kap a kivizsgálása is. Még mindig sokszor hallom, hogy endometriózis gyanújakor az orvos első vizsgálatként ultrahangvizsgálatot javasol.

Kérdés azonban, hogy ennek a viszonylag olcsó és szinte mindenhol hozzáférhető képalkotó vizsgálatnak milyen szerepe lehet az endometriózis kivizsgálásában, mire alkalmas és mire nem alkalmas. Ebben a cikkben ennek járunk utána.

 

Elöljáróban röviden az endometriózisról, de ha bővebben szeretnél tájékozódni, akkor például itt és itt és itt és itt olvashattál róla korábban az Anyás-Apáson.

Az endometriózis egy krónikus állapot, melynek lényege, hogy a normálisan csak a méhben megtalálható sejtek a szervezet más pontján is megjelennek. A legnagyobb problémát és a tüneteket az okozza, hogy ezek a sejtek ugyanúgy viselkednek, mintha normális helyükön, a méhben lennének, azaz a menstruációs ciklust kísérő hormonális ingadozások hatására változnak, a menstruáció során vérzés kíséretében leválik. A tüneteket leginkább az szabja meg, hogy ezek a sejtek a test melyik pontján vannak jelen, leggyakrabban a petefészekben vagy a hasüregben, de elméletileg szinte bárhol előfordulhatnak. Típusos tünet lehet a kismedencei fájdalom, illetve a bőséges, fájdalmas, görcsös menstruáció.


Tisztában vagy a legfontosabb ismeretekkel az endometriózissal kapcsolatban? Teszteld magad!


De mennyire megbízható az ultrahangvizsgálat az endometriózis-gócok kimutatásában, egyáltalán hol van a szerepe ennek a képalkotó vizsgálatnak az endometriózis kivizsgálásában?


Kimutatható-e ultrahangvizsgálattal az endometriózis?

Gyakori helyzet, hogy az endometriózis tüneteivel jelentkező páciens számára az orvos elsőként ultrahangvizsgálatot kér. Az ultrahangvizsgálat során a vizsgálófej nagy frekvenciájú hullámokat bocsát ki, melyek visszaverődése és elnyelődése alapján a berendezés képet alkot a belső szervekről. A vizsgálófej vezethető a hasfalon vagy a hüvelybe, ennek megfelelően hasi vagy hüvelyi ultrahangvizsgálat történhet.


Egy néhány évvel ezelőtt végzett tudományos áttekintés alapján arra a következtetésre jutottak, hogy ultrahangvizsgálattal az endometriózis egyes súlyos eseteiben kimutathatóak lehetnek bizonyos endometriózis-elváltozások, azonban a vizsgálat semmiképpen nem alkalmas végleges diagnózisra, hiszen nagyon sok olyan elváltozás fordulhat elő, ami az ultrahangvizsgálat számára mérete vagy elhelyezkedése folytán rejtve marad. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az ultrahangvizsgálat endometriózisra utaló elváltozásokat jelez, ez megerősíti a diagnózist, ha azonban ultrahangvizsgálattal nem észlelhetők eltérések, ez nem zárja ki endometriózis fennállásának lehetőségét. Akár így, akár úgy, a diagnózis pontosítására, a helyzet feltérképezésére mindenképpen további vizsgálatok szükségesek.


Hogyan készülj a vizsgálatra, mire számíthatsz?

A rövid válasz az, hogy attól függ. De nézzük részletesebben!

Ahogyan az előbb már szó esett róla, az ultrahangvizsgálat történhet hasi vagy hüvelyi úton. A vizsgálathoz az orvos a géllel bekent, ezáltal síkossá tett vizsgálófejet vezeti végig a hasfalon vagy a hüvelybe. A látott kép alapján értékeli az esetleges kóros elváltozásokat, illetve különböző méréseket végezhet az elváltozás nagyságának, szöveti szerkezetének vagy vérellátásának megítélésére.

Fontos tudni, hogy bár a hüvelyi ultrahangvizsgálat némi kényelmetlenséget okozhat, de semmiképpen sem fájdalmas.


Mit „lát” az ultrahang endometriózisban?

Az endometriózis ultrahanglelete a betegség súlyosságától és mélységétől függ. Enyhébb esetekben csak izolált és felszíni elváltozások láthatók, súlyosabb esetekben az elváltozások mélyebbre terjednek és különböző szöveteket, szerveket szűrhetnek be. Ismét nyomatékosan hangsúlyozni kell, hogy a negatív ultrahanglelet nem zárja ki endometriózis fennállását, így ez a vizsgálat végleges diagnózis felállítására nem alkalmas.


Hogyan történik az endometriózis diagnosztizálása?

Ma már egyre szélesebb körben alkalmazzák az MR-vizsgálatot az endometriózis diagnosztikájában, mely az ultrahangvizsgálatnál egyértelműbb, részletgazdagabb képet ad. Így olyan elváltozásokat is képes kimutatni, melyek kicsiny méretük miatt az ultrahangon nem láthatók, illetve olyan az elhelyezkedésük, hogy könnyen „elbújnak” az ultrahangos vizsgálófej elől.

Ugyancsak egyre nagyobb szerepet kapnak az úgynevezett biomarkerek az endometriózis diagnózisának megerősítésében. Ezek olyan anyagok, melyek szintje laboratóriumi úton mérhető, emelkedett szintjük bizonyos betegségeket – ez esetben endometriózist – jelezhet. A biomarkerekről is fontos tudni, hogy önmagukban nem elegendőek az endometriózis diagnózisának felállítására.

Jelen ismereteink szerint a laparoszkópia („kulcslyuk-sebészet”) az endometriózis kivizsgálásának és a végleges diagnózis felállításának egyetlen megbízható módszere. Ennek előnye, hogy nemcsak a helyzet feltérképezésére alkalmas, hanem egy ülésben akár terápia is történhet. A beavatkozás során az orvos a hasfalon készített kis nyíláson keresztül fényforrást és apró kamerát vezet a hasüregbe, és onnan akár szövettani mintát is vehet vagy kisebb terápiás beavatkozásokat is elvégezhet

Ezt jegyezd meg!
Az endometriózis viszonylag gyakori betegség, mely minden 10 nő közül 1-2-t érint. Az endometriózis kivizsgálásában az ultrahangvizsgálat hasznos diagnosztikai módszer, ami önmagában nem alkalmas a diagnózis kimondására, illetve negatív eredménye nem zárja ki endometriózis fennállását. Az endometriózis diagnosztizálásának egyetlen megbízható módja a laparoszkópia, melynek során szövettani mintavétel, illetve bizonyos terápiás beavatkozások is történhetnek.

Fotó: Adobe Stock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page