Anyás-Apás · 2019.12.17 07:15 · 6 perc

Endometriózis: láthatóvá tenni a láthatatlant

Az endometriózis egy manapság egyre többet emlegetett, mégis láthatatlan betegség. Egy maszkmester szokatlan módszert választott arra, hogy láthatóvá tegye a láthatatlant: egy ugyancsak érintett nő hasára festett vérző sebbel.

Egyelőre még gondolkodom, hogy nagyon tetszik vagy nagyon nem tetszik nekem az endometriózissal kapcsolatos tudatosság növelésének eme módszere.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az endometriózisról több cikk is szólt már itt az Anyás-Apáson. Írtam róla, hogy annak ellenére, hogy egy nagyon sok nőt érintő betegségről van szó, még mindig nagyon keveset tudunk róla, és még ennél is rosszabb, hogy akár 8-10 év is eltelhet, mire kiderül, hogy a hónapról-hónapra jelentkező kínok, sok esetben a meddőség oka az endometriózis. Ha már régóta olvasod az Anyás-Apást, akkor olvashattál arról, hogy ennek több oka is van. Az egyik, hogy sok nőben még az sem tudatosul, hogy a rendszeresen visszatérő fájdalmak és egyéb panaszok nem a női lét, nem a menstruáció természetes velejárói, hanem egy betegség, az endometriózis tünetei. A dolog másik része, hogy sokszor az orvosok sem gondolnak erre betegségre, ezért amikor a részletes kivizsgálás sem igazol kézenfekvő okot a panaszok mögött, akkor akár azt is könnyen „rásütik” az érintettekre, hogy csak beképzelik maguknak a betegséget.

Éppen ezért üdvözlendő minden olyan törekvés, mely növeli a betegséggel kapcsolatos tudatosságot, megismerteti a tüneteket, ezzel növelve annak esélyét, hogy a tünetek hátterében már rövidebb idő alatt fény derül a valódi okra.

Egy 34 éves make-up művész, Andrea Baines szokatlan módszert választott erre: egy endometriózisban szenvedő nő, a 28 éves Rachel Berwick hasára festette, hogyan nézne ki az endometriózis, ha valóban látható lenne. Rachel úgy írja le a betegséget és az azzal járó tüneteket, „mintha egy éles tű karcolná végig a belső szerveimet, mintha azokat egy láthatatlan kéz ki akarna szakítani a helyükből”.

Andrea és Rachel – mindketten érintettek – azt mondják, az endometriózis minden síkon befolyásolja az életüket: fájdalmassá teszi a szexet, megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a teherbeesést és állandó fáradtságérzést okoz.

Az endometriózisról

Az endometriózisról az Anyás-Apás korábbi cikkeiben már részletesen olvashattál, ezért itt most nem térek ki a részletekre, a cikk végén összeszedtem az összes linket, melyeket végigkattintva minden fontosat megtudhatsz erről a betegségről.

Itt most csak annyit, hogy az endometriózis oka, hogy a méh belső felszínét, az endometriumot alkotó sejtek valamilyen okból – eddig pontosan még senki nem tudja, milyen okból – megjelennek a test akár távoli pontjain is, ahol hormonhatásra pontosan ugyanúgy viselkednek, mintha normális helyükön a méhben lennének, ezzel hónapról hónapra ismétlődő vérzést és egyéb panaszokat okozva.

Bár az endometriózis egészen a közelmúltig egy agyonhallgatott betegség volt, nem beszéltünk róla, és az érintettek csak csendben szenvedtek abban a hitben, hogy ez a probléma egyedül csak őket érinti, a becslések szerint a világon 175 millió nő él endometriózissal. Ahogyan már az előbb említettem, nagyon sok idő telik el, amíg a valódi diagnózis megszületik: éppen most olvastam egy statisztikát, mely szerint átlagosan hét és fél év telik el az első orvoshoz fordulás és a végső diagnózis között.

Azt gondoltam, hogy a fájdalom a női lét természetes velejárója

A mostani kampányt elindító művész is azt mondja, hogy ő is úgy nőtt fel, hogy azt gondolta, hogy az elhúzódó, fájdalmas, bőséges menstruációja normális, egy olyan dolog, amivel minden nőnek meg kell küzdenie. Huszonegy éves korára azonban a menstruációk során annyi vért veszített, hogy vashiányos vérszegénység alakult ki nála, mely állandó fáradtságérzést és levertséget okozott. Végül ennek kivizsgálása során derült fény az endometriózisra. Azt mondja, hogy amikor megkapta a diagnózist, fogalma sem volt arról, hogy mi ez a betegség, mivel jár, sőt még azt sem, hogy ez a betegség egyáltalán létezik. „Úgy érzem, hogy az orvosok jelentős része is csak sötétben tapogatózik, amikor az endometriózis szóba kerül, fogalmuk sincs a betegség mértékéről és arról, hogy az endometriózis valójában milyen pusztítást tud véghez vinni az érintettek testében és lelkében. Amikor először felkerestem a háziorvosomat a panaszaimmal, azt mondta, hogy hazudok a tüneteimmel kapcsolatban, melyek valójában csak a fejemben léteznek.”

A szokatlan installáció alanya, Rachel is arról számolt be a kampányról hírt adó cikkekben, hogy gyermekként és kamaszként számtalan kivizsgáláson, sőt műtéten átesett, melyekkel az orvosok igyekeztek kideríteni a baj okát, és így utólag ez a sok beavatkozás mind szükségtelen és felesleges volt. Nála 13 év telt el a diagnózisig attól számítva, hogy először felkereste a háziorvosát. Azt mondja, hogy a súlyos diagnózis ellenére hatalmas megkönnyebbülést jelentett számára az a tudat, hogy a baj nem a fejében van.

#endometriózis #endometriosis

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Az Anyás-Apás endometriózissal kapcsolatos korábbi cikkeiért ide kattints!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük