top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Endometriózis: láthatóvá tenni a láthatatlant

Frissítve: 2019. dec. 20.

Az endometriózis egy manapság egyre többet emlegetett, mégis láthatatlan betegség. Egy maszkmester szokatlan módszert választott arra, hogy láthatóvá tegye a láthatatlant: egy ugyancsak érintett nő hasára festett vérző sebbel.


Egyelőre még gondolkodom, hogy nagyon tetszik vagy nagyon nem tetszik nekem az endometriózissal kapcsolatos tudatosság növelésének eme módszere.

 


Az endometriózisról több cikk is szólt már itt az Anyás-Apáson. Írtam róla, hogy annak ellenére, hogy egy nagyon sok nőt érintő betegségről van szó, még mindig nagyon keveset tudunk róla, és még ennél is rosszabb, hogy akár 8-10 év is eltelhet, mire kiderül, hogy a hónapról-hónapra jelentkező kínok, sok esetben a meddőség oka az endometriózis. Ha már régóta olvasod az Anyás-Apást, akkor olvashattál arról, hogy ennek több oka is van. Az egyik, hogy sok nőben még az sem tudatosul, hogy a rendszeresen visszatérő fájdalmak és egyéb panaszok nem a női lét, nem a menstruáció természetes velejárói, hanem egy betegség, az endometriózis tünetei. A dolog másik része, hogy sokszor az orvosok sem gondolnak erre betegségre, ezért amikor a részletes kivizsgálás sem igazol kézenfekvő okot a panaszok mögött, akkor akár azt is könnyen „rásütik” az érintettekre, hogy csak beképzelik maguknak a betegséget.

Éppen ezért üdvözlendő minden olyan törekvés, mely növeli a betegséggel kapcsolatos tudatosságot, megismerteti a tüneteket, ezzel növelve annak esélyét, hogy a tünetek hátterében már rövidebb idő alatt fény derül a valódi okra.



Egy 34 éves make-up művész, Andrea Baines szokatlan módszert választott erre: egy endometriózisban szenvedő nő, a 28 éves Rachel Berwick hasára festette, hogyan nézne ki az endometriózis, ha valóban látható lenne. Rachel úgy írja le a betegséget és az azzal járó tüneteket, „mintha egy éles tű karcolná végig a belső szerveimet, mintha azokat egy láthatatlan kéz ki akarna szakítani a helyükből”.

Andrea és Rachel – mindketten érintettek – azt mondják, az endometriózis minden síkon befolyásolja az életüket: fájdalmassá teszi a szexet, megnehezíti vagy lehetetlenné teszi a teherbeesést és állandó fáradtságérzést okoz.


Az endometriózisról
Az endometriózisról az Anyás-Apás korábbi cikkeiben már részletesen olvashattál, ezért itt most nem térek ki a részletekre, a cikk végén összeszedtem az összes linket, melyeket végigkattintva minden fontosat megtudhatsz erről a betegségről.
Itt most csak annyit, hogy az endometriózis oka, hogy a méh belső felszínét, az endometriumot alkotó sejtek valamilyen okból – eddig pontosan még senki nem tudja, milyen okból – megjelennek a test akár távoli pontjain is, ahol hormonhatásra pontosan ugyanúgy viselkednek, mintha normális helyükön a méhben lennének, ezzel hónapról hónapra ismétlődő vérzést és egyéb panaszokat okozva.

Bár az endometriózis egészen a közelmúltig egy agyonhallgatott betegség volt, nem beszéltünk róla, és az érintettek csak csendben szenvedtek abban a hitben, hogy ez a probléma egyedül csak őket érinti, a becslések szerint a világon 175 millió nő él endometriózissal. Ahogyan már az előbb említettem, nagyon sok idő telik el, amíg a valódi diagnózis megszületik: éppen most olvastam egy statisztikát, mely szerint átlagosan hét és fél év telik el az első orvoshoz fordulás és a végső diagnózis között.


Azt gondoltam, hogy a fájdalom a női lét természetes velejárója

A mostani kampányt elindító művész is azt mondja, hogy ő is úgy nőtt fel, hogy azt gondolta, hogy az elhúzódó, fájdalmas, bőséges menstruációja normális, egy olyan dolog, amivel minden nőnek meg kell küzdenie. Huszonegy éves korára azonban a menstruációk során annyi vért veszített, hogy vashiányos vérszegénység alakult ki nála, mely állandó fáradtságérzést és levertséget okozott. Végül ennek kivizsgálása során derült fény az endometriózisra. Azt mondja, hogy amikor megkapta a diagnózist, fogalma sem volt arról, hogy mi ez a betegség, mivel jár, sőt még azt sem, hogy ez a betegség egyáltalán létezik. „Úgy érzem, hogy az orvosok jelentős része is csak sötétben tapogatózik, amikor az endometriózis szóba kerül, fogalmuk sincs a betegség mértékéről és arról, hogy az endometriózis valójában milyen pusztítást tud véghez vinni az érintettek testében és lelkében. Amikor először felkerestem a háziorvosomat a panaszaimmal, azt mondta, hogy hazudok a tüneteimmel kapcsolatban, melyek valójában csak a fejemben léteznek.”

A szokatlan installáció alanya, Rachel is arról számolt be a kampányról hírt adó cikkekben, hogy gyermekként és kamaszként számtalan kivizsgáláson, sőt műtéten átesett, melyekkel az orvosok igyekeztek kideríteni a baj okát, és így utólag ez a sok beavatkozás mind szükségtelen és felesleges volt. Nála 13 év telt el a diagnózisig attól számítva, hogy először felkereste a háziorvosát. Azt mondja, hogy a súlyos diagnózis ellenére hatalmas megkönnyebbülést jelentett számára az a tudat, hogy a baj nem a fejében van.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás endometriózissal kapcsolatos korábbi cikkeiért ide kattints!


0 hozzászólás
bottom of page