top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Endometriózis miatt meddőnek nyilvánítottak, mégis gyermeket szültem

Bár az orvosok azt jósolták, hogy két különböző betegsége miatt csak valami csoda folytán eshetne teherbe, a 23 éves nő pár hete mégis egészséges babának adott életet. A neten olvasgatva úgy tűnhet, hogy az endometriózis valami vadonatúj betegség, csak arról van szó, hogy szerencsére manapság már nem tabutéma az endometriózis, ami sok szempontból fontos: javul a tünetek felismerésével kapcsolatos tudatosság mind az érintettek, mind az orvosok körében, ami remélhetőleg korai felismeréshez és eredményesebb kezeléshez vezet.

Nem utolsósorban az érintettek tudják, hogy nincsenek egyedül problémájukkal, sőt rendszeresen kerülnek nyilvánosságra olyan történetek, melyek reményt adhatnak arra, hogy van kiút a betegség és meddőség ördögi szorításából.

 

A 23 éves Chelsea története sok ponton tipikusnak mondható. Kezdve azzal, hogy a személyi edzőként dolgozó fiatal nő elviselhetetlen fájdalmai, kínzó görcsei és rendszertelen menstruációja miatt éveken át járt orvostól orvosig, és nem kevesebb, mint 30 orvosi vizitre volt szüksége ahhoz, hogy egy privát orvosnak kifizetett borsos honorárium árán végül fény derüljön arra, hogy súlyos tüneteit nemcsak beképzeli magának, hanem azok hátterében endometriózis áll. Ezen túl policisztás ovárium szindrómát (PCOS) is találtak nála az orvosok. Az endometriózis és a PCOS egyenként sem túl jó ómen a teherbe eséshez, a kettő együtt pedig kifejezetten szerencsétlen konstelláció. Nem csoda hát, hogy az orvosok azt jósolták, hogy szinte a nullával egyenlő annak esélye, hogy természetes úton teherbe esik és gyermeket szül.

„Teljesen összetörtem és depresszióba estem, amikor azt hallottam az orvosoktól, hogy valószínűleg soha nem lehet gyermekem. Mindig is gyermekre vágytam, és az orvosi jóslat nyomán szertefoszlani látszott ez az álmom.”

De mégsem adta fel, amiben nagy segítség volt, hogy minden támogatásnak kapott a párjától. Elkezdett odafigyelni az egészséges étkezésre, vitaminokat szedett, sokat sportolt, és mentálisan is igyekezett feldolgozni a letaglózó diagnózist.



Közben várt a laparoszkópos műtétre, melyre hónapokkal későbbre kapott előjegyzést. A műtéti előkészületek részét képezte egy terhességi teszt elvégzése is, melyhez a vesztesek nyugalmával kezdett neki, hiszen az orvosoktól kapott információ szerint egymillió év is kevés lett volna arra, hogy teherbe essen. A teszten azonban két csík jelent meg!

„Nem akartam hinni a fülemnek, amikor a nővér azzal tért vissza, hogy ’gratulálok, ön gyermeket vár’. Hiszen egészen addig abban a hitben éltem, hogy nem lehet gyermekem. Azonnal felhívtam a páromat, aki azt sem tudta, hová legyen a boldogságtól.”

Innentől kezdve a dolgok simán mentek, és egy teljesen normális várandósság végén idén júniusban megszületett a pár első gyermeke. Chelsea azt mondja, hogy történetével fel akarja hívni a figyelmet arra, hogy a menstruációval együtt járó kínzó tünetek nem a női lét természetes velejárói, hanem endometriózis jelei lehetnek. Ugyanakkor történetével reményt is kíván adni arra, hogy van kiút az endometriózis okozta meddőségből.

„Már el sem tudnám élni az életünket a kisfiunk nélkül. Ő az élő bizonyíték arra, hogy a csodák valósággá válhatnak.”

De mi is az endometriózis?

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a normális körülmények között a méh belső felszínét alkotó sejtek a szervezet más pontjain tapadnak meg, amivel az a baj, hogy a hormonok hatásának engedelmeskedve ott is úgy működnek és viselkednek, mintha továbbra is normális helyükön lennének. Azaz a menstruációs ciklus alatt megvastagszanak, növekszenek, majd a havi vérzés idején leválnak és a kísérő vérzéssel együtt távoznak a testből. Ezzel pedig az a probléma, hogy miközben a méh üregéből megvan a vérzés rendes útja a külvilágba a méhszájon és a hüvelyen keresztül, addig például a hasüregből nem tud a vér távozni, így tüneteket és szövődményeket okoz.


Hol tapadhatnak meg ezek a méhsejtek?

Elméletileg bárhol. Leggyakrabban a petefészkekben, a hasüregben és a belekben, ritkábban például a húgyhólyagban. De leírtak már extrém ritka és furcsa megjelenési formákat is, például a szemben, a tüdőben vagy az ízületekben.


De miért teszik ezt a sejtek?

Hogy mi készteti erre a vándorlásra a méh sejtjeit, arra számos elmélet született. Ami egyben azt is jelenti, hogy biztosat senki nem tud. Az egyik elmélet szerint a sejtek a menstruáció alkalmával nem a normális irányba, a külvilág felé sodródnak, hanem éppen ellenkezőleg, visszafelé haladva a hasüregbe kerülnek. Egy másik elmélet szerint valójában általános őssejtekből alakulnak ki, melyek a szervezet bármely pontján megtalálhatók, és melyek egy még pontosan nem ismert genetikai kód hatására aztán a méhnyálkahártyát alkotó sejtekhez hasonló sejtekké alakulnak és eszerint működnek tovább. Megint mások úgy gondolják, hogy a méh belső felszínét alkotó sejteket a véráram elméletileg a szervezet bármelyik pontjára eljuttathatja. Bárhogyan is történek, a következmény mindig az, hogy a szokatlan helyre került sejtek a női hormonok hatására ugyanúgy reagálnak, mintha a méh üregében lennének.


Milyen tünetek utalhatnak endometriózisra?

Mivel az endometriózis-gócok – a fentiek alapján – elméletileg bárhol megtapadhatnak, a tünetek is ennek megfelelően igen változatosak lehetnek. A tünetek tipikusan a menstruáció idején a legkifejezettebbek vagy kizárólag csak azokban a napokban észlelhetők. Másik jellemzőjük, hogy nincsen jellemzőjük, vagyis az endometriózis általában nem jár olyan tünetekkel, melyek specifikusak lennének, és e tünetek alapján biztosan ki lenne mondható az endometriózis diagnózisa. A tünetek általában nem karakteresek, inkább olyanok, melyek számos más betegségre is illenének.


Viszonylag gyakori tünete az endometriózisnak a fájdalmas menstruáció, ami nem is olyan gyakran egészen extrém mértéket is ölthet. Na, ez a része a betegségnek, amit a környezet sokszor nem vesz komolyan, nyavalygásnak, túlzott érzékenységnek tekint. Nekem is fáj a menstruáció, anyámnak is fájt, neked is fog fájni, kislányom.


A másik relatíve gyakori tünet a túlságosan bőséges, endszertelen és/vagy elhúzódó havi vérzés.


Ha az endometriózis a petefészkekben alakul ki, akkor ennek eredményeként ciszták jöhetnek létre. Ezek jellemzője, hogy a már említett ismétlődő vérzések miatt a ciszta beltartalma kezdetben véres, majd a vérben lévő festékanyag lebomlása során barnává válik. Ezért csokoládécisztáknak is szokás ezeket nevezni.


És ezzel nagyjából végére is értünk a viszonylag jellegzetesnek mondható tüneteknek.

A további tünetek attól függnek, hogy az endometriózis-gócok pontosan hol helyezkednek el. Ha a belekben, akkor görcsös hasi fájdalmat, hasmenést, menstruáció idején jelentkező végbélvérzést okozhatnak. A tünetek sokszor az úgynevezett irritábilis bél szindrómával téveszthetők össze, és nem ritka, hogy a beteget évekig, sőt évtizedekig ezzel a diagnózissal kezelik. Ha a húgyhólyag falában vagy annak felszínén vannak a sejtes felrakódások, akkor ismétlődő húgyúti fertőzések, a menstruáció idején jelentkező vérvizelés fordulhat elő.


Van megoldás?

Bár egyelőre nem létezik olyan módszer, mellyel azonnal, biztosan és véglegesen gyógyítható lenne az endometriózis, nem vagyunk teljesen eszköztelenek.

A kezelésnek három fő pillére van: a fájdalomcsillapítás, a hormonkezelés és a műtét. Ezen kívül – az endometriózis-gócok elhelyezkedésétől függően – egyéb módszerek is szóba jöhetnek. A kezelési tervet az orvos mindig egyedileg, az adott beteg körülményeinek, tüneteinek és igényeinek, illetve a betegség helyének, jellegének és súlyosságának ismeretében állítja fel.


Amennyiben az endometriózis meddőséget okoz, a „kezelés” részét képezik a mesterséges megtermékenyítési eljárások, köznapi nevén a lombikkezelések.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page