top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Öngyilkos lett az anyablogok királynője

Öngyilkos lett Heather Armstrong, az anyablogok „királynője”, aki Dooce nevű oldalán csaknem két évtizede blogol az anyaság nehézségeiről és szépségeiről. Bár a Dooce jócskán túljutott népszerűsége csúcsán, de 2009-ben még havonta több mint 8 millió kattintással büszkélkedhetett. A népszerű anyablogger halála sok mindent eszünkbe juttathat, például az anyablogok talmi világáról és hamis csillogásáról, de most ne erről beszéljünk.

anyablogok királynője

Beszéljünk most az alkoholizmusról, mert annyi már a médiahírek alapján meglehetősen nagy bizonyossággal feltételezhető, hogy az alkohol jelentős szerepet játszott a csúfos végjátékban. Erről Heather Armstrong legutolsó blogbejegyzése is tanúskodik, melyet a cikk második felében idézünk.

 

Negyvenhét évesen öngyilkos lett Heather Armstrong, aki Dooce nevű oldalán a 2000-es évektől dokumentálta az anyaság nehézségeit – számolt be a BBC információi alapján a Telex. Az „anyablogok királynőjeként” emlegetett nő gyakran írt gyermekeiről, kapcsolatairól és személyes küzdelmeiről, melyre népszerűsége csúcsán, 2009-ben havonta több, mint 8 millió látogató látogatott. Ugyanebben az évben Armstrong felkerült a Forbes „30 legbefolyásosabb nő a médiában” című listájára.


Armstrong a 2000-es évek elején alapította a Dooce-t, ahol kezdetben munkájáról, szexről és a mormon egyházzal való szakításáról írt. 2002-ben kirúgták a munkahelyéről, miután kiderült, hogy ő áll a gunyoros blog mögött – ebben ugyanis kibeszélte a kollégáit is. A kirúgás és annak okai nagy nyilvános vitát robbantottak ki és ezzel hatalmas népszerűséget hoztak a blognak.


Az oldal hat hónappal később új irányt vett, miután Armstrong teherbe esett. Eztán őszintén beszélt az anyaság nehézségeiről, nem csak a csillogásról. A Wall Street Journal becslése szerint 2009-re a blog havi 40 000 dollár bevételt hozhatott fizetett hirdetésekből.


Armstrong élete azonban nem volt felhőtlen, hiszen egész életében krónikus depresszióban szenvedett, és blogjában őszintén írt mentális egészségének kihívásairól, alkoholizmussal folytatott küzdelmeiről és szülés utáni depressziójáról is. Barátja, Pete Ashdown a médiának elmondta, hogy társa több mint 18 hónapon át volt józan, nemrégiben azonban visszaesett.


Hogy nagy a baj, arról az anyablogger legutolsó szívbemarkoló megjegyzése is tanúskodik, melyet április 6-án posztolt.

Ebből idézünk most:

„2021. október 8-án hat hónapnyi józanságot ünnepeltem az ágyam mellett a padlón ülve, miközben sebzett állatnak éreztem magam, aki csak annyit akar, hogy hagyják békén meghalni. Senki nem volt körülöttem az életben, aki megértette volna, hogy ez mekkora szimbolikus győzelem számomra. Hatalmas győzelem annak ellenére, hogy könnyekkel és heves zokogással ünnepeltem, és egy ponton azt éreztem, hogy a testem mentem kettéhasadt. A gyász a fájdalom cunamiszerű hullámaival borították el. Órák teltek el úgy vesszük hogy alig kaptam levegőt.
Teljesen elzártam magam a külvilágtól, mert nem értettem, mi történik velem... és zavarba jöttem. Itt, két év elteltével, az élettel folytatott őrjöngő és bolyongó táncban nem tudtam senki tekintetét megragadni, mert bárhová néztem, nem láttam mást, csak a saját értéktelenségemet. Így hát a magányt választottam. Nem bírtam elviselni a gondolatot, hogy mások is észrevegyék, mennyire szarul vagyok.
Ma már értem, hogy ami velem történt, az fizikai megbékélés volt a fájdalommal. Huszonkét évnyi gyötrelem, amit alkohollal zsibbasztottam el, életre kelt, és szinte idegen létformává vált. Gyakran úgy éreztem, mintha órákon keresztül rázna az áram. A legbensőbb énem elnyelte a sokkot és térdre kényszerített.
A józanság nem valami megoldandó rejtvény volt. Egyszerűen csak számba kellett vennem az összes sebemet és megtanulni együtt élni velük. A kezdeti józanság valami olyasmi lehet, mintha egy kagyló a héja nélkül próbálna túlélni.”

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page