top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Ha gyerekkel vagy, csak két italt ihatsz!

Egy angliai kocsma szigorú szabályt vezetett be: a gyerekkel érkező vendégek csak egyetlen italt fogyaszthatnak. Ez alól csak egy kivétel van: ha a gyerekkel érkező felnőtt ételt is fogyaszt, ám ilyenkor is csak egy újabb pohár italt rendelhet.


A pub üzemeltetője azzal indokolta a megszorítást, hogy a gyermekeket akarják védeni azzal, hogy nem engedik, hogy a felnőtt, akinek elvileg felügyelnie kellene a kiskorúra, részegre igya magát.

 

A Kent grófságban található Gravesend városka The Robert Pocock nevű pubjának vezetése az új évben hozta nyilvánosságra azt a régi-új szabályt, miszerint a gyermekkel érkező szülők és más felnőttek legfeljebb két italt rendelhetnek: alapból egyet és még egyet, ha ételt is fogyasztanak. A szigorításról szóló hirdetmény így fogalmazta meg az új szabály célját: „A működési engedélyünk értelmében felelősségünk az is, hogy a hozzánk betérő gyermekeket védjük az őket érő ártalmaktól. Ezért korlátoztuk két italban a gyermekkel érkező vendégeknek felszolgálható alkoholmennyiséget.” Azt is hangsúlyozták, hogy a második ital után a személyzet teljes joggal tagadja meg a harmadik italt a szülőktől.


Az új szabály tulajdonképpen eléggé régi

A pub menedzsere emlékeztetett arra, hogy ilyen szabály eddig is életben volt, de – mint ahogyan sok más vendéglátóhely – ők sem vették eddig nagyon komolyan. Igazából a vendéglátóipari egységek működési engedélyét szabályozó 1902-es törvény rendelkezik arról, hogy nem lehet ittas az, aki nyilvános helyen kiskorúval mutatkozik. A törvény eredetileg pénzbírsággal, súlyosabb esetekben egy hónapos börtönnel fenyegeti a szabályt megszegőket. Büntetés ját annak a felnőttnek is, aki úgy issza magát részegre vendéglátóipari helyen vagy fő közlekedési úton, hogy közben 7 évesnél fiatalabb gyermek van a felügyelete alatt.

Arra – sajnos – nem tér ki sem ez, sem más törvény, mennyit ihat egy szülő vagy más felnőtt az otthonában, ha gyermek is van a társaságában. Egyelőre annyi szerepel a törvényekben, hogy ha a gyermeket valamilyen károsodás vagy baleset éri a gondviselője ittassága miatt, akkor a felnőttet gondatlanság vagy elhanyagolás miatt lehet büntetőjogi felelősségre vonni.


De visszatérve a Wetherspoon hálózathoz tartozó angliai pubra: az új szabályt közzétették a közösségi oldalukon is, és az üzletvezető arról számolt be, hogy eddig csupa pozitív visszajelzést kaptak. A szigorítás indokaként kiemelte, hogy a fő célcsoportját azok a szülők képezik, akik valamifajta ingyenes gyermekmegőrzőként tekintenek a pubra: gyerekestül beállítanak, ők belekezdenek az ivásba, a személyzet pedig kezdjen az ily módon felügyelet nélkül maradt gyerekkel, amit akar. Azért hozták a döntést, hogy nyomatékosítsák: nem megengedhető, hogy míg a szülő iszik, a gyerekek minden felügyelet nélkül fékevesztetten rohangálnak a helyiségben.


Korábban már írtam egy kávézóról, melynek tulajdonosa ki merte mondani, hogy elege van azokból a gyerekes családokból, akik akkor sem akarják vagy tudják megfékezni neveletlen gyerekeiket, ha ezzel nyilvánvalóan zavarják a többi vendéget.


Ide kattintva pedig egy németországi étteremről olvashattál, melyben új szabályokat vezettek be, mely szerint 14 év alatti gyerekek csak délután ötig léphetnek be az étterembe. A tulajdonos ettől az intézkedéstől azt reméli, hogy felnőtt vendégei nyugodtabb körülmények között tudnak majd vacsorázni, rendetlen gyerekektől, hangoskodástól nem zavartatva.


Itt pedig arról írtam, aláássák-e a családvédelmi akciótervet a felnőttbarát szállodák.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikóradiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíróNe feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ez is érdekelhet:


0 hozzászólás
bottom of page