top of page
  • Szerző képeVendégszerző

Nem szoptattam a gyerekem, ezért nem kaptam enni a kórházban

Rögtön az elején szögezzük le, hogy a szoptatást támogatom, hiszen ez az optimális táplálék a baba számára. Amit nem támogatok, az a szoptatás erőszakos propagálása, erőltetése, az anyára állandó nyomás helyezése, folyamatos bűntudat keltére, ha nem szoptatnak – hogy miért, az ebből a szempontból mellékes is.



Éppen ezért nem is tudom, mit gondoljak az alábbi történetről, ezért is lennénk kíváncsiak a ti véleményetekre is.

 

Egy anya szemléletváltozást sürget a szoptatás propagálásában, miután – állítása szerint – egy gyerekkórházban megtagadták tőle az ételt, mert nem szoptatta a gyermekét.

Sarah Stoddart brisbane-i ügyvédnő 12 hetes kislánya, Sophie három héttel ezelőtt az éjszaka közepén rosszul lett.

„Tudtam, hogy valami nagyon nincs rendben. Megetettem, de mindent azonnal kihányt, és szinte sütött a bőre a láztól”

– emlékszik vissza.


Ez önmagában is stresszes élmény lehetett, ráadásul a történet a sürgősségi osztályon folytatódott. Ez esetben azonban a sürgősségi osztályos látogatás „bürokratikus rémálommá vált” – ahogy ő fogalmaz


Tizenkét órával azután, hogy megérkezett a Prince Charles Kórház sürgősségi osztályára, ahová Stoddart lányát felvették, megkérdezte a személyzetet, hogy kaphat-e ételt. Erre egy kártyát nyújtottak át számára, ami arról tájékoztatta, hogy a kórházba felvett gyerekek anyukái közül csak azok jogosultak étkezésre, akik szoptatják gyermeküket.

„Az ominózus részt bekarikázták és külön is felhívták rá a figyelmemet, hogy csak a szoptatós anyák jogosultak étkezésre" - mondta. Ez először lesújtott és bűntudatot keltett bennem, de aztán eléggé feldühített, hogy ebben az országban és ebben az államban 2023-ban egy ilyen döntést meghozhatnak.”

Az anya egy étkezésre kapott kivételt, és azt mondták neki, hogy a személyzet „valahogy trükközik majd az adminisztrációval”, hogy legalább egy alkalommal kaphasson ételt. De mivel a párjának otthon kellett maradnia, hogy a házaspár többi gyermekéről gondoskodhasson, az anya úgy élte meg a történteket, hogy bűntudatot keltettek benne egy olyan döntés miatt, amelyet a saját és a gyermeke érdekében hozott.


Éppen ezért megfogadta, hogy harcolni fog a változásért, és megosztotta tapasztalatait a médiában is, hogy segítsen más anyukáknak.

„Már az első trimesztertől kezdve így is eleget küzdünk mindannyian, nincs szükségük arra, hogy a kormány ítélkezzen felettük, hogy hogyan akarják táplálni a gyermeküket”

– mondta.


Úgy tűnik, hogy nem hiába adott hangot felháborodásának, mert a hírek szerint az ő panasza és tapasztalatai nyomán az ominózus kórházban és a régió más kórházaiban is változtattak az eddigi gyakorlaton.

„A Prince Charles Kórház mostantól étkezést biztosít a hat hónapos és annál fiatalabb gyermekek szüleinek, akiket a gondozásunkba vesznek fel. A gyermekosztályra felvett valamennyi beteg szülei ételt, vizet, teát és kávét kapnak. További fizetős lehetőségek, köztük friss élelmiszer-automaták, kávézók és egy feltöltött hűtőszekrény a nap 24 órájában elérhető”

 – áll a közleményben.


Shannon Fentiman ausztrál egészségügyi miniszter elmondta:

„Véleményem szerint nem lenne szabad, hogy számítson, hogy szoptat-e valaki vagy sem, hanem arról kellene szólnia mindennek, hogy megpróbáljuk a lehető legkényelmesebbé tenni a beteg gyermekeik gondozása érdekében mindent megtevő szülők életét.”

Fentimen közölte, hogy az állam más kórházaival együtt fog dolgozni annak érdekében, hogy az anyák – akár szoptatnak, akár nem – étkezést kapjanak a gyermekükkel való kórházi tartózkodás alatt.


P.


Az Anyás-Apás szoptatás témájú korábbi cikkeinek gyűjteményét itt találod.


 

0 hozzászólás
bottom of page