top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Életmentő tipp, hogy ne fulladjon meg a gyerek

Az egyik legelső dolog, amit kisgyerekesként megtanulunk, hogy a gyerekünk mindent, de tényleg mindent a szájába vesz. Aztán ha le- vagy még inkább mellényeli, máris kész a baj. Az Anyás-Apáson már több cikk foglalkozott azzal, mi történhet, ha a gyerek lenyel valamit vagy akár cigányútra megy a falat. És azzal is, hogyan előzhetjük meg.

Most egy pofonegyszerű tippet mutatok, amivel egy pillanat alatt eldöntheted, hogy az adott dolog mennyire veszélyes ebből a szempontból, milyen messzire kell rejteni a kíváncsi gyerekkezek elől.

 

Ha végigolvasod az Anyás-Apás ezzel foglalkozó cikkeit, akkor azokból nagyjából mindent megtudhatsz, amit témában fontos tudni. Úgyhogy most csak egy egyszerű trükköt mutatok.

Az Instagramon találtam egy rövid videót, amiben egy anya azt mutatja meg, hogyan tudod eldönteni, hogy az adott tárgy elég kisméretű-e ahhoz, hogy fulladásveszélyt jelentsen a legkisebbekre nézve. A Tiny Hearts Education Insta-oldalára feltöltött videóban az ausztrál édesanya hüvelyk és mutatóujjából kört formál és azon különböző élelmiszereket és egyéb tárgyakat ejt keresztül, cseresznyét, pattogatott kukoricát, szőlőt, pénzérmét, apró játékokat és hasonlókat. A videóhoz fűzött magyarázat szerint:

„Ami a karikán keresztülesik, az egy 3 évesnél kisebb gyerek számára fulladásveszélyt jelenthet.”

És ne tévesszen meg senkit, hogy a gyerek légcsövének mérete természetesen kisebb egy felnőtt ujjai által bezárt körnél, hiszen az átmérőjénél nagyobb tárgyak is elakadhatnak benne és elzárhatják a levegő útját. Ezzel az egyszerű módszerrel mindenesetre nagyon gyorsan eldönthetjük az adott dologról, hogy fulladásveszélyt jelentenek-e a legkisebbek számára. Mert ne felejtsük el soha, hogy a gyerekek akár a másodperc tört része alatt képesek megkaparintani bármit, amíg egy pillanatra nem figyelünk rájuk, aztán ha a szájukba kerül, akkor máris kész a baj.

„Ezzel a trükkel könnyebben felismerheted a fulladásveszélyes tárgyakat, amivel akár a gyereked életét is megmentheted. Vegyük például a szőlőszemet, ami – legalábbis ha nem felezed vagy negyedeled el – teljesen képes lezárni a légutakat. Olyan tippet mutattam, amivel tudatosabban figyelhetsz azokra a tárgyakra, melyek fulladást okozhatnak, és jó iránymutatással szolgálhat akkor is, amikor azon gondolkodsz, melyik játékot vedd meg a gyereknek, vagy éppen ételt készítesz a családnak.”

A le- vagy félrenyelt idegentestek közül is kitüntetetten veszélyesek a gomb- és egyéb elemek. Hogy miért, arról itt és itt és itt olvashatsz.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page