top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Veszélyforrás, amire egyetlen anya sem gondol

A balesetmegelőzésről szólva sok mindenre gondolunk – és még több mindenre nem. A gyártók számtalan kütyüt kínálnak a gyermekbalesetek megelőzésére, kezdve az asztalok sarokvédőjétől a gyermekbiztos vegyszeres flakonokig. A veszély azonban sokszor onnan érkezik, amire nem is gondolnánk.


Nagy veszélyt jelentenek például a női táskák. Belegondoltál például, hogy míg – a gyártók figyelmeztetésének is engedelmeskedve ügyelsz arra, hogy apró kinderfigurák vagy csavarok ne kerülhessenek a gyerek kezébe − máskor lazán hagyod a táskádban szabadon turkálni az unatkozó apróságot úgy, hogy percekig nem is nézel felé?


 

Azt szokták mondani, hogy egy női táskában minden megtalálható, és azt is, hogy minél nagyobb a táska, annál több felesleges holmit hordunk magunkkal. Pár hete egy angol ingyenes újságban, a Metróban olvastam egy cikket, melyben egy szülőedukációval foglalkozó szervezet, a Tiny Hearts First Aid alapítója, Rachael Waia arra figyelmeztetett, hogy a női táskában található millió apróság között nagyon sok olyan is van, ami veszélyt jelenthet a kisgyerekek számára. Egy fotót osztott meg a Facebookon egy női táskáról, és a hozzá fűzött posztban nem kevesebb, mint 16 olyan dolgot sorol fel, ami valamilyen módon képes ártani egy kisgyereknek, ha a kezébe kaparintja. A legveszélyesebb tárgy kétségkívül a fejfájás és egyéb banális fájdalmak csillapítására magunkkal hordott gyógyszer − a konkrét esetben a paracetamol − volt, de olyan egyéb vegyi anyagok is megtalálhatók egy női táskában, mint az ajakbalzsam vagy a kézkrém, és veszélyt okozhat például a slusszkulcs is. Rachael Waia arra int, hogy a női táskákban megtalálható mindennapos kacatok többféleképpen lehetnek károsak, akár a csomagolásuk révén, akár úgy, hogy a kíváncsi gyerek azokat a szájába véve lenyeli, és az apró tárgyak fulladást okoznak. Ilyenek például a pénzérmék és az elemek. A következő dolgokat sorolja fel:

A rágógumi fulladást okozhat.A pénzérmék lenyelve ugyancsak elzárhatják a gyerek lég útjait.Az apró elemek egyrészt térfogatuknál fogva okozhatnak fulladást, másrészt a belőlük kioldódó savak károsíthatják, kimarhatják a nyelőcsövet vagy a légutakat.Az autó slusszkulcsára sokan ártalmatlan tárgyként tekintenek, pedig a modern autónyitókban szintén lehetnek apró elemek.A telefon fülhallgatójának, illetve a telefontöltőnek a zsinórja fulladást okozhat.A csokoládészelet és a földimogyoró allergiás reakciót válthat ki az arra érzékenyeknél.A tollak, szövegkiemelők kupakja ugyancsak elzárhatja légutakat, ha azokat a gyerek lenyeli. Ráadásul az apró kupakokat a gyerekek előszeretettel dugják a fülükbe vagy az orrukba, ami szintén veszélyes.A fájdalomcsillapítók, elsősorban a paracetamol és az ibuprofen mérgezést okozhatnak. De sok szülő hordja a táskájában a rendszeresen szedett egyéb gyógyszereit is.A hajgumik a gyerek ujjára vagy csuklójára szorosan ráfeszülve keringési zavarhoz vezethetnek.

A te táskádban melyik található meg ezek közül?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page