Anyás-Apás · 2019.01.12 07:23 · 5 perc

Veszélyes és hatástalan is a borostyán nyaklánc

A szakmai szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a fogzás megkönnyítésére a babára aggatott borostyán nyakláncok, karkötők vagy bokaláncok veszélyesek, mert fulladást okozhatnak. Az pedig csak hab a tortán, hogy az égvilágon semmilyen hatásuk nincs a fogak kibújása során jelentkező tünetekre.

Két tragikus eset kapcsán került ismét az érdeklődés homlokterébe a téma.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) néhány nappal karácsony előtt hozta nyilvánosságra felhívását, melyben arra figyelmeztette a szülőket, hogy a fogzás megkönnyítésére a babának vásárolt nyakláncokkal és egyéb ékszerekkel veszélynek teszik ki a gyerekeket. Ráadásul nemcsak a kisbabákra aggatnak ilyen nyakláncokat, hanem „szenzoros stimulálás” céljából (jelentsen ez bármit is) autista vagy figyelemhiány/hiperaktivitás betegségben (ADHD) szenvedő gyerekeknél is használják ezeket a jellemzően borostyánból készült láncokat. Az „fogzási láncok” forgalmazására szakosodott vállalkozások hatalmas forgalmat bonyolítanak és nem kevésbé hatalmas profitra tesznek szert ezekből a láncokból, melyek borostyánon kívül készülhetnek fából, márványból vagy szilikonból is.

Azért tartották fontosnak, hogy ismét felhívják a figyelmet a veszélyekre, mert a közelmúltban úgy halt meg egy 18 hónapos baba, hogy alvás közben a nyakára feszült lánc, ami fulladást okozott. Egy másik, 7 hónapos baba viszonylag olcsóbban megúszta, ő „csak” egy gyöngyszemet nyelt le véletlenül, emiatt kórházba kellett vinni.

„Tisztában vagyunk vele, hogy ezek a nyakláncok egyre népszerűbbek a szülők körében, akik a fogzással együtt járó fájdalom és nyűgösség csökkentését várják ezektől a gyöngysoroktól, mások autista vagy ADHD-gyerekük életét igyekeznek könnyebbé tenni ezekkel. Aggasztóak viszont azok a veszélyek, melyek e nyakláncok viselésével együtt járnak: a nyakra ráfeszülve fulladást okozhatnak, de ugyancsak fulladáshoz vezethet, ha a gyöngysor elszakad, és egy szem a gyerek szájába kerül, majd onnan a légutakba jut” – figyelmeztet Scott Gottlieb, a FDA képviselője.

De jók ezek a láncok egyáltalán bármire is?

Egyrészt veszélyes, másrészt hatástalan

A fogzást „segítő” borostyán nyakláncról már többen, többször bebizonyították, hogy teljesen hatástalan. Hogy miért, annak elmagyarázására az – egyébként remek – Ködpiszkáló blogot hívom segítségül:

“A [borostyán nyaklánc] fogzáskönnyítő hatás módja tehát nem ismert, de ettől még akár hatásos is lehet(ne). Sajnos azonban erre sincs bizonyíték: egyetlen olyan vizsgálat sem ismert, amely a borostyánkő fogzást elősegítő, fájdalmat csökkentő hatását igazolná. A láncot forgalmazók honlapjain megtalálható vásárlói beszámolók − remélem, nem csak számomra − nem jelentenek perdöntő bizonyítékot. Ha pedig az internetes fórumokon olvasható fogyasztói tapasztalatokat nézzük, a kép meglehetősen vegyes: van akinek beválik, és van akinek nem. A gyerekek foga egy idő után kinő, a fájdalom meg múlik, és van aki ezt egyértelműen annak tulajdonítja (a láncot forgalmazók nagy örömére), hogy a gyermek nyakába egy néhány ezer forintos nyakláncot akasztott − más viszont nincs meggyőződve erről az összefüggésről. A nyaklánc népszerűsége persze nem meglepő (különösen, ha az erős marketingtámogatást is figyelembe vesszük), hiszen az az elképzelés is évszázadok óta tartja magát, hogy ha egy új helyen alszunk, és megszámoljuk a szoba sarkait, az álmunk valóra válik…”

A Ködpiszkáló blog teljes posztját ide kattintva tudod elolvasni.

Forrás: Food and Drug Administration, Ködpiszkáló

#fogzás #borostyán #nyaklánc #fulladás

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük