top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Csak egy pillanatra néztem félre, majdnem tragédia lett belőle...

...avagy az sem mindegy, mit nyel le a gyerek, ha már egyszer lenyelte.

Nagy árat fizetett ezért a felismerésért egy anya, aki nem értette, mitől került napok alatt kétségbeejtő helyzetbe 10 hónapos kislánya. Aztán kiderült, hogy valami hiányzik az egyik fiókból, ami nagyon rossz helyre került.

A legrosszabbat nyelte le a gyerek azok közül, amit lenyelhetett.

 

A cikk címe nem fedi pontosan a valóságot, mert a 10 hónapos Mila édesanyja nem egy pillanatra nézett félre, hanem körülbelül egy percre nem figyelt a kislányra. Az ausztráliai Sydney-ben élő 25 éves Emily arra az időre hagyta magára a gyereket, míg a kimosott ruhákat berakosgatta a szekrénybe. A kislány ezalatt ki-behúzogatta a fiókokat, mivel nem sokkal korábban fedezte fel a fiókhúzogatás „tudományát”, és mód felett tetszett neki ez a szórakozás.


Az anyának nem is tűnt fel semmi szokatlan, legfeljebb annyi, hogy a kislány nem sokkal később kicsit fáradttá, nyűgössé vált, később már az ételt is visszautasította – de mindezt annak tudta be a család, hogy biztosan éppen ilyen időszakát éli.


Nem sokkal később az édesanyja letette aludni, de amikor pár óra múlva ébreszteni akarta, rögtön látta, hogy valami nagyon nincs rendben. A kislányt nem lehetett ébreszteni, és – ahogyan az édesanyja fogalmazott –

„úgy feküdt a kezemben, mint egy rongybaba”.
„Rögtön pánikba estem, és szóltam a páromnak, hogy rohanjon az autóért, mert azonnal be kell vinnünk Milát a sürgősségire. Közben egyfolytában járt az agyam, mi történhetett. Talán beütötte a fejét valahová, amikor nem vettem észre? Végigvettem az összes lehetséges veszélyforrást. Leeshetett valahonnan? Valami fertőzést kapott el, ami az idegrendszerét támadta meg? De őszintén szólva el sem tudtam képzelni, mitől került ilyen állapotba a kislányom”

– számolt be az idegtépő órákról.

A kórházban szerencsére hamarosan fény derült a titokra. Az orvosok röntgenfelvételt készítettek, ami a kislány torkában egy két centi átmérőjű kerek fémtárgyat mutatott – egy gombelemet!

„Amikor ezt meghallottam, azonnal hazatelefonáltam az unokatestvéremnek, hogy húzza ki az éjjeliszekrény fiókját és mondja el, mit talált ott. ’Egy csomag gombelem volt a fiókban, ami fel volt bontva és hiányzik a csomagból egy elem’ – válaszolta és egy fotót is küldött a telefonomra a fiók tartalmáról. És akkor összeállt a kép. Mila kihúzhatta a fiókot, amíg nem figyeltem rá, kibontotta a csomagot, kivett belőle egy gombelemet, lenyelte, majd a csomagot visszatéve visszatolta a helyére a fiókot. Ezért nem vettem észre, mi történt”

– mondta el a 25 éves anya.


A késlekedés viszont óriási galibát okozhat, ha a gyerek nem egy egyszerű gombot, hanem egy gombelemet nyel le – ahogyan történt ebben az esetben is. A nyelőcső fala ugyanis kimaródott és átlyukadt, és sipolyjárat is kialakult, melyen keresztül a nyelőcső és a légcső közlekedett egymással. Az orvosok 12 órás műtéttel igyekeztek helyreállítani a károsodott szöveteket, de még így is további rekonstrukciós műtétek várnak a kislányra.

Nagyon nem mindegy, hogy gomb vagy gombelem

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mi a különbség a gyerek által lenyelt gomb és gombelem között, hiszen az alakjuk és nagyságuk nem sokban tér el egymástól. Ha egy kisebb gombot nyel le a gyerek, akkor az orvosok mégis többnyire – természetesen kontroll mellett – a várakozás mellett döntenek, hogy a gomb ahogy bekerült, úgy a maga természetes útján újra kikerüljön, egyszerűen szólva a gyerek kikakilja. Gombelem esetében viszont azonnal ugranak, és mindent megtesznek, hogy a gombelem minél előbb kikerüljön a gyerek testéből. erről egy korábbi cikkben már részletesebben írtam, de akkor újra röviden:

Mindenféle idegentestek – köztük elemek – lenyelése 4 éves kor előtt a leggyakoribb, de nagyobb gyerekeknél is előfordulhat.
Az elemek az egyik lehető legveszélyesebbek azon apró tárgyak közül, melyeket a gyerekek véletlenül vagy játékból lenyelnek. Nemcsak a gombelem, hanem minden elem – legyen az ceruza- vagy bármilyen elem – lenyelése veszélyes. A gyomorban vagy más a nyelőcsőben ugyanis az elem burkolata erodálódik, károsodik, és már nagyon rövid idő alatt elkezdenek belőle szivárogni azok a savak, melyek normális körülmények között az elem normális működéséhez szükségesek. Ennek hatására már nem sokkal az elem lenyelése után károsodhat, kifekélyesedhet, sőt át is lyukadhat a nyelőcső vagy a gyomor fala, ezzel életveszélyes állapotot idézve elő.

Más lenyelt tárgyaknál sokszor a várakozás a legjobb álláspont, hiszen a lenyelt tárgy egy idő után a maga rendes útján végighaladva a bélrendszeren távozik a szervezetből. Érdekes módon erre még akár a hegyes tárgyak is képesek, hiszen a szervezet nagyon “okosan” úgy irányba fordítja ezeket a tárgyakat, hogy azok anélkül távoznak a széklettel, hogy a bélfalban kárt tennének. Egy elem lenyelésekor azonban egészen más a stratégia, nem szabad várni, nem szabad késlekedni, mert az elemből kifolyó savak rövid idő alatt nagyon nagy bajt okozhatnak!


Fontos megjegyezni, hogy soha nem a te feladatod szülőként eldönteni, hogy adott esetben szabad-e várni vagy sem. Az orvos a körülmények ismeretében, esetleg röntgenvizsgálati lelettel kiegészítve dönti el, hogy szabad-e várni vagy gyorsan lépni kell. Azt viszont fontos már azonnal tudnia, ha a gyerek valamilyen elemet nyelt le.

Mit tegyél, ha a gyerek lenyelt egy elemet?
Azonnal vidd orvoshoz, és tájékoztasd az orvost, hogy milyen tárgyat nyelt le a gyerek! 
Mit NE tegyél, ha a gyerek lenyelt egy elemet!
- Ne halogasd az orvoshoz fordulást azt remélve, hogy a helyzet magától megoldódik!
- Ne hánytasd a gyereket!
- Ne etesd vagy itasd a gyereket abban a reményben, hogy az elemet így „letuszkolhatod” a gyomorba! Ne adj neki enni vagy inni azért sem, mert könnyen lehet, hogy a kórházban műtétre lehet szükség!

Mit tegyél, hogy a gyerek ne nyelje le az elemet!

  • A tartalék elemeket gyerekbiztos dobozban, a gyerek által nem elérhető helyen tárold!

  • Ellenőrizd a játékokat és más elektronikus eszközöket a lakásban, nem tartalmaznak-e könnyen kiszedhető elemet!

  • Ügyelj arra, hogy a gyerek a szemétbe szánt lemerült elemekhez se férjen hozzá!

Fotó: news.com.au


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page