top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Haszontalan, hatástalan és halálos is lehet – ismét a borostyán nyakláncokról

Fogzik a baba, sír, nyűgös, nem eszik. Mit tesznek a „gondos” szülők? Hát persze, hogy borostyán nyakláncot vagy karkötőt aggatnak a gyerekre. Pedig ezekről már nagyon sokan és sokszor bebizonyították, hogy az égvilágon semmilyen hatásuk nincs, de még ennél is fontosabb, hogy több szempontból is veszélyesek, akár életveszélyesek lehetnek a baba számára.

Korábban már többször is olvashattál itt az Anyás-Apáson a borostyán nyakláncok veszélyeiről, de ez az a téma, amiről nem lehet elégszer beszélni.

 

A fogzást állítólag segítő borostyán nyakláncokat a valóban hatásos módszerek alternatívájaként használják egyes szülők, szinte vallásos hittel hisznek benne, és nem győzhetők meg arról, hogy a baba fogzási nyűgjei nem a borostyán nyaklánctól múltak el, hanem azok idővel egyébként is megszűntek volna. Hiszen ki hallott már olyat, hogy valaki azért késett el a szóbeli érettségijéről, mert a fogzási fájdalmai miatt le sem hunyta a szemét előző éjjel? A borostyán nyakláncok főként az európai és ausztrál szülők körében népszerűek, és általában valamelyik balti államból indulnak útjukra a megrendelőhöz, hogy aztán ártatlan babák nyakába kerüljenek. Holott több gyermek orvosi szakmai szervezet a borostyán nyakláncok ellen foglal határozott állást, elsősorban a fulladás veszélyére hivatkozva.

De hogyan is (nem) működnek ezek a borostyán nyakláncok?

Pontos hatásmechanizmust senki ne várjon tőlem, ugyanis még soha senkinek nem sikerült tudományos módszerekkel bebizonyítania, hogy ezeknek az ékszerként egyébként mutatós csecsebecséknek az égvilágon bármilyen pozitív hatása lenne a babák fogzására.


Ezzel szemben viszont többféle szempontból is veszélyesek. Leggyakrabban azt a veszélyt említik, hogy a baba alvása vagy forgolódása közben a nyaklánc ráfeszülhet, ami fulladást okozhat. De fulladást okozhat az is, ha nyaklánc elszakad, és valamelyik gyöngyszem a baba légutaiba kerül. A borostyán babaláncok forgalmazói ma már felvannak készülve erre a kifogásra, ezért eleve úgy hirdetik termékeiket, hogy azokon minden gyöngyszemet külön csomó rögzít, így akkor sem okozhat bajt, ha elszakad. Csak arról feledkeznek meg, hogy a lánc szakadásakor egy szem mindenképpen elszabadul, a fulladáshoz pedig pontosan elegendő egyetlen gyöngyszem.


De visszatérve a hatásmechanizmusra, mert biztosan mindenki arra kíváncsi, mi az a titokzatos „erő”, ami ezekből a gyöngysorokból árad és minden fogzási problémát megold. Nos, a hívők szerint a borostyán szemekből a test hője hatására egyfajta karbonsav, borostyánkősav vagy más néven szukcinilsav szabadul fel, ami állítólag a bőrön át felszívódva a véráramba jut és ott fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásánál fogva segíti a baba fokozását. Azt persze már talán mondanom sem kell, hogy erre az egész zagyvaságra eddig semmilyen tudományos bizonyíték nincsen.


Aztán lehet ezt még variálni, vannak gyártók, akik fából, márványból vagy a modernebbek szilikonból készítenek nyakláncokat és karkötőket abból a célból, hogy a baba majd ezeket rágcsálva saját magának segít a panaszai csökkentésében.

A borostyán babaláncok veszélyei

Ahogyan már említettem, a szakemberek leginkább a fulladásban látják ezeknek a haszontalan ékszereknek a kockázatát, melyet a nyakra feszülő nyaklánc vagy az elszakadt nyakláncról elszabaduló gyöngyszem okozhat. Arra is felhívják a figyelmet, hogy ez a veszély nem korlátozódik pusztán a fogzás segítésére alkalmazott borostyán láncokra, hanem semmilyen ékszer viselését nem javasolják babák és kisgyermekek számára.


Arra is kitérnek, hogy a nyakláncok forgalmazói a borostyánkősav jótékony hatásaira hivatkozva hirdetik termékeiket, eddig azonban még senki nem vizsgálta, hogy valóban bejuthat-e ezen az úton ez a szerves sav a babák szervezetébe, ha igen, milyen mennyiségben, illetve milyen hatást képes ott kifejteni. Ami nem feltétlenül pozitív hatás.


Ráadásul ezeket a láncokat többnyire nem nagy multicégek, hanem kisebb vállalkozások gyártják általában egyenként kisebb darabszámban, így aztán a gyártási és biztonságossági standardok érvényesülése nehezen érhető el, illetve szinte képtelenség azokat ellenőrizni.


Aztán van ezeknek a babaláncoknak egy olyan veszélyük is, melyet viszonylag ritkábban említenek a fulladási kockázat mellett. Ez pedig az, hogy ezeket nem láncokon előszeretettel telepszenek meg mindenféle baktériumok és egyéb kórokozók. Egy franciaországi vizsgálatban 27 baba borostyán nyakláncát vizsgálták meg, és mindegyikről sikerült kimutatni olyan baktériumokat, melyek potenciálisan betegséget okozhatnak.

Biztonságos alternatívák a borostyán nyaklánc helyett

A baleseti statisztikák szerint az egyévesnél fiatalabb gyerekek körében a fulladás a vezető halálok, az 1 és 4 évesek között pedig még mindig az ötödik helyen áll a halálokok gyakorisági sorában. Logikusnak tűnik hát a következtetés, hogy a szomorú statisztika jelentősen javítható, ha nem hiszünk ezeknek a borostyán nyakláncoknak a „varázserejében” és a szemétre dobjuk azokat. De ha már valaki tényleg ennyire elvakultan hisz benne, hogy ez és csakis ez segít a babájának a fogzásban, akkor azt javasolják a gyerekorvosok, hogy csak akkor tegye a láncot a baba nyakába, amikor állandóan felügyelni tudja. A másik megoldás, hogy ne a baba nyakába aggassuk a gyöngysort, hanem tegyük inkább a csuklójára vagy a bokájára, de semmiképpen se a nyakába. Legalább ennyire fontos, hogy alvás közben soha ne legyen a babán a nyaklánc.


De a legjobb, ha tényleg a kukában landol a borostyán nyaklánc, sőt még jobb, ha meg sem vesszük azokat.


Egyéb módszerek a fogzási nyűgök enyhítésére:

  • Finoman masszírozzuk ujjunkkal a baba ínyét (természetesen csak alapos kézmosás után).

  • Engedjük, hogy a baba valamilyen hideg dolgot (például egészen hidegre hűtött, de nem fagyos gyümölcsöt) szopogasson. A hideg kicsit elzsibbasztja az ínyt, ami természetes fájdalomcsillapítóként működik.

  • Adjunk a baba kezébe rágókát, azaz direkt erre a célja készült műanyag vagy szilikon gyűrűt, melynek rágcsálása ugyancsak enyhítheti a fájdalmát. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy ne sérüljön meg az eszköz (a baba apró fogacskái könnyen felsérthetik a felszínét), ilyenkor cseréljük újra.

  • Kérdezzük meg a gyerekorvost, tud-e ajánlani olyan recept nélkül kapható szert, ami ugyancsak segíthet.

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page