top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A pörgettyűk veszélyei - a fidget spinnerről másként

Egy gyermekgyógyászati szaklap a manapság még mindig népszerű pörgettyűk – angol nevén fidget spinner – veszélyeire figyelmeztet. A feszültség és szorongás oldására is alkalmasként hirdetett játékszer súlyos balesetek forrása lehet. A szerzők a biztonsági előírások betartását követelik a gyártók részéről.


A cikk a Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition című lapban jelent meg.


 

Talán egy éve kezdődött a pörgettyűőrület, amikor mindenki a kis háromágú pörgettyűt pörgette, amit – azon kívül, hogy jó unaloműző – feszültség- és szorongásoldó, stresszlevezető játékszerként is hirdettek. Mára már talán lecsengett egy kicsit ez a divat, de biztos vagyok benne, hogy sok családban van még ezekből a pörgettyűkből.

Nemrégiben egy gyermekgyógyászati szaklapban jelent meg egy cikk, ami a pörgettyűk egy olyan valós veszélyére figyelmeztetett, melyre sokan talán nem is gondolnak. Ennek kapcsán a szerzők kicsit tovább is mentek, amikor azt fejtegették, hogy bár vannak olyan gyermekbalesetek, melyek a gyermekkor “velejárói” – leesnek, elesnek, kiesnek – a gyermekjátékok okozta balesetek egy teljesen más kategóriát képviselnek. Minden szülő joggal várja el, hogy egy gyermekjáték ne okozzon balesetet csak azért, mert a tervezés és gyártás során nem tartották maximálisan szem előtt a gyermekek biztonságát. Tehát ne legyen éles, hegyes sarkok, nem megfelelő rögzítések, maguktól kieső apróbb vagy nagyobb alkatrészek. Előfordulhat persze, hogy egy játék kezdetben biztonságosnak tűnik ugyan, hogy később kiderül, hogy mégsem az, ilyenkor sürgősen változtatni kell a gyártási technológián – mondják a cikk szerzői. Erre volt példa korábban, amikor valamelyik játék alkatrésze volt egy apró szupererős mágnes, amit ha a gyerek véletlenül lenyelt, az esetek többségében csak műtéttel lehetett eltávolítani. Most hasonló veszélyre figyelmeztetnek a pörgettyűkkel kapcsolatban is.


Mert nemcsak pörög, hanem világít is

Az a baj, hogy ezek a pörgettyűk nemcsak pörögnek, hanem a menőbb darabokba fénykibocsátó diódák is bele vannak építve, hogy a pörgettyű világítson is. Éppen ezért, bár a műanyagból készült játékszer első pillantásra egyszerűnek tűnik, mint egy faék, bizony egy apró gombelemet is tartalmaz a diódák energiaforrásaként.

Az elemek pedig az egyik lehető legveszélyesebbek azon apró tárgyak közül, melyeket a gyerekek véletlenül vagy játékból lenyelnek. A gyomorban vagy más a nyelőcsőben ugyanis az elem burkolata erodálódik, károsodik, és már nagyon rövid idő alatt elkezdenek belőle szivárogni azok a savak, melyek normális körülmények között az elem normális működéséhez szükségesek. Ennek hatására már nem sokkal az elem lenyelése után károsodhat, kifekélyesedhet, sőt át is lyukadhat a nyelőcső vagy a gyomor fala, ezzel életveszélyes állapotot idézve elő.

Az idézett cikk szerzői két eset ismertetése alapján figyelmeztetnek a veszélyekre, melyekben a pörgettyűből származó, lenyelt gombelem károsította a gyerek nyelőcsövét.


Ebből a szempontból nemcsak a pörgettyű veszélyes

A cikk mondanivalóját tehát nyugodtan kiegészíthetjük azzal, hogy minden elem – legyen az gomb-, ceruza- vagy bármilyen elem – lenyelése veszélyes. Más lenyelt tárgyaknál sokszor a várakozás a legjobb álláspont, hiszen a lenyelt tárgy egy idő után a maga rendes útján végighaladva a bélrendszeren távozik a szervezetből. Érdekes módon erre még akár a hegyes tárgyak is képesek, hiszen a szervezet nagyon “okosan” úgy irányba fordítja ezeket a tárgyakat, hogy azok anélkül távoznak a széklettel, hogy a bélfalban kárt tennének. Egy elem lenyelésekor azonban egészen más a stratégia, nem szabad várni, nem szabad késlekedni, mert az elemből kifolyó savak rövid idő alatt nagyon nagy bajt okozhatnak!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page