top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Méhnyakrák miatt ismét kés alá kellett feküdnie a fiatal édesanyának

Frissítve: 2022. jan. 21.

Tegnapi hír, hogy nagy műtéten át esett át a manapság Young G néven ismert rapper kedvese, Norina. Akinek ez így nem sokat mond, annak annyi segítség, hogy Young G eredetileg Rácz Béla néven látta meg a napvilágot, és VV Béciként egy valóságshow szereplőjeként került be a köztudatba. Távol álljon tőlem a szándék, hogy bulvármagazinná alacsonyítsam az Anyás-Apást, de a remélhetőleg hamarosan happy enddel végződő történet adja magát, hogy beszéljünk a méhnyakrákról és leginkább annak megelőzési lehetőségéről.

Hagyományosan most, január harmadik hetében rendezik, az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, úgyhogy mikor is lenne aktuálisabb szóba hozni a témát. Ismét, már sokadszorra, de soha nem elégszer.

 

A bulvárlapok mindvégig élénk figyelemmel kísérték a fejleményeket, ezért igazán nem nehéz visszafejteni a történet szálait a tegnapi nagy műtéttől 2021-ig, amikor a rapper kedvesénél, Norinánál a babavárás 25. hetében méhszájsebet találtak az orvosok, emiatt már korábban több műtéten is átesett a fiatal édesanya. A baba megszületéséig nem volt lehetőség a műtétre. A kis Rebeka érkezése sem volt zökkenőmentes, hiszen koraszülöttként jött a világra, és megszületése után egy súlyos tüdőgyulladással is meg kellett küzdenie. Az első műtét után Béci még bizakodóan nyilatkozott Facebook-oldalán:

„Jól vagyunk, eltávolították a tumort. Szövetmintát vettek, az eredményre minimum egy hetet kell majd várni, onnantól lesz megnyugvás. Bízunk abban, hogy az eredmény jó lesz, és nem kell további műtét, már elég volt.”

Végül nem így történt, január 18-án újabb műtétre volt szükség.

„Életem legszebb napját élhettem át hétvégén, most pedig a poklok poklán égek”

– írta közösségi oldalán az újdonsült férj, aki a hétvégén vette feleségül kedvesét.


Ennyi a történet, amihez csak annyit lehet hozzátenni, hogy minél előbbi gyors felépülést, végleges gyógyulást kívánunk a fiatal anyukának, hogy minél hamarább anélkül élvezhesse az anyaság örömeit, hogy a fekete felhőket kelljen lesnie a feje felett.


Beszéljünk inkább a méhnyakrákról, a HPV-ről, szűrésről, védőoltásról és hasonlókról!


Méhnyakrák: honnan jött és mi lesz velem?

A méhnyakrák a méh alsó részén elhelyezkedő méhnyak (cervix) hámjából kiinduló rosszindulatú daganat. És hogy miért innen indul ki leginkább a rákbetegség? Nos, ennek megértéséhez szükségünk lesz némi anatómiai ismeretre. méhnyak területén alapvetően kétféle sejttípus van jelen: egyrészt kocka alakú sejtek, másrészt lapos hámsejtek. Az előbbiek folyamatosan alakulnak ki az utóbbiakká, és ezt éppen a méhnyak területén, annak is úgynevezett transzformációs vagy tranzíciós zónájában teszik. Ezen a területen tehát a sejtek a szokásosnál aktívabbak, és az ilyen aktív területeken mindig nagyobb az esély rosszindulatú folyamat elindulására.


A méhnyakrák diagnózisával való szembesüléskor gyakran vetődik fel a kérdés: miért pont nálam, tettem-e valami olyat, ami miatt éppen engem talált meg a betegség, lehet-e benne szerepe a családi öröklődésnek stb.?


A méhnyakráknak kétségtelenül létezik génhibára visszavezethető örökletes formája is, ám az esetek túlnyomó többségében ilyen határozott genetikai ok nem mutatható ki. A méhnyakrákra való hajlam azonban valószínűleg öröklődhet, erre utal, hogy egyes családok nőtagjai halmozottan érintettek lehetnek. De a valódi örökletes forma ritka.


Vannak olyan tényezők, melyek fennállásakor az átlagosnál nagyobb a máhnyakrák kialakulásának esélye.

Ezek:

  • HPV-fertőzés. Anélkül, hogy ebbe egészen részletesen belemennék, a humán papillómavírus (HPV) a méhnyakrák leggyakoribb oka. A HPV-nek nagy és kis kockázatú altípusai léteznek, ezek közül az előbbiek (leginkább a 16-os és 18-as) altípus méhnyakrák (és még többféle ráktípus), míg az utóbbiak például nemi szervi szemölcsök kialakulását okozhatják.

  • Szexuális élet. Fokozza a HPV-fertőzés – és ezen keresztül a méhnyakrák – előfordulásának rizikóját, ha valaki több partnerrel él szexuális életet, illetve csak egyetlen szexuális partnere van ugyan, de partnerének több partnere van. Az oka valószínűleg az, hogy több nemi partner esetén nagyobb az esélye a HPV-vel történő megfertőződésnek is.

  • Fogamzásgátló tabletták. Egyes kutatások szerint a fogamzásgátló tabletta szedése alatt megemelkedik a kockázat, a gyógyszerszedés abbahagyását követően azonban csökken a rizikó.

  • Autoimmun betegségek. Autoimmun betegség akkor alakul ki, ha a szervezet immunvédekezése a saját sejteket, szöveteket, szerveket tévesen idegenként ismeri fel és támadást indít ellenük. Az autoimmun betegségben szenvedőkre egyébként is jellemző, hogy nehezebben birkóznak meg a különféle fertőzésekkel, és ez alól nem kivétel a HPV sem. Ráadásul az ilyen betegségek kezelésének gyakran része az immunműködéseket gyengítő gyógyszerek adása, ami ugyancsak fokozhatja a kockázatot.

  • Dohányzás. A dohányzás nemcsak a méhnyakrák, hanem más rosszindulatú daganatok kialakulásának is kedvez. Az összefüggést azzal magyarázzák, hogy a dohányosok szervezetében sokszor egy enyhe, de tartósan fennálló gyulladásos folyamat zajlik. Ez többnyire nem mutatkozik meg jól látható, érezhető tünetekben, ám kedvező feltételeket teremt rákbetegség létrejöttére.


A méhnyakrák tünetei

A méhnyakrák felismerésének nehézségét az adja, hogy a betegség – főként korai stádiumban – nagyon sokszor teljesen tünetmentes. Éppen ezért van pótolhatatlan jelentősége a rendszeresn – optimálisan évente, de legalább 3 évente – elvégzett nőgyógyászati szűrővizsgálatnak, amiről később még lesz szó.

Ha mégis jelentkeznek tünetek, ezek az alábbiak lehetnek:

  • hüvelyi vérzés, tipikusan a menstruációtól függetlenül, esetleg intim együttlét kapcsán

  • barnás pecsételés a fehérneműn

  • klimax után, a rendszeres havi vérzés megszűntét követően visszatérő, szabálytalan időközönként jelentkező vérzés

  • szokatlan hüvelyi váladékozás

  • alhasi fájdalom, esetenként intim együttlét kapcsán


A méhnyakrák megelőzése

A méhnyakrák megelőzésének két alappillére: a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat és a HPV elleni védőoltás. Nagyon fontos, hogy a két módszer nem opcionális, azaz nem „vagy-vagy”, hanem „és”: aki megkapta a vakcinát, annak ugyanúgy rendszeresen meg kell jelennie a nőgyógyászánál szűrővizsgálat céljából. Ennek oka, hogy bár a vakcinával az esetek túlnyomó többsége megelőző, de nem nyújt bombabiztos, 100 százalékos védelmet. A másik ok, hogy a nőgyógyászati szűrésnek nem egyetlen célja a méhnyakrák megelőzése vagy korai felismerése, hanem más betegségek (egyéb nőgyógyászati rákok, nemi úton terjedő fertőzések) felismerésére is kiválóan alkalmas.



A nőgyógyászati szűrővizsgálat során a méhnyakról vattapálcával vett sejteket vizsgálják mikroszkóp alatt, rosszindulatú jegyeket vagy úgynevezett rákelőző állapot jeleit keresve. Ez utóbbi nem rák, de olyan szövettani eltérés, melyből beavatkozás nélkül az átlagosnál nagyobb valószínűséggel alakul ki rosszindulatú betegség. Ezt az úgynevezett citológiai vizsgálatot 30 éves kor felett célszerű HPV-szűréssel is kiegészíteni, HPV jelenlétének kimutatása esetén ugyanis nagyobb odafigyelés, szorosabb nyomonkövetés szükséges a bajok korai felismerése érdekében.


Létezik már vakcina is a HPV ellen. Ezt nagyon sok országban – köztünk nálunk is – térítésmentesen megkaphatják a felső tagozatos lányok, mások számára önköltséges alapon érhető el.


A méhnyakrák kezelése

A daganat kezelése alapvetően a műtét. Ez lehet úgynevezett konizáció, amikor a méhnyak érintett területét kúp alakban kimetszi az orvos, de előrehaladott folyamat esetén a méh teljes eltávolítása (hiszterektómia) is szükségessé válhat. Amennyiben a daganat már a nyirokcsomókat vagy a szomszédos szerveket is érinti, ez már a műtét kiterjesztését igénylő szituáció. Szükség esetén a műtétet besugárzással és/vagy kemoterápiával is kiegészítik.


Gyógyítható?

A rendszeres szűrővizsgálattal korán felismert méhnyakrák teljesen és véglegesen meggyógyítható! Legyen ez ennek a cikknek a legfontosabb üzenete.

Fotó: Dreamstime


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


bottom of page