top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

HPV: nem csak lányok és nem csak méhnyakrák

Egyre több országban működik szervezett HPV-oltási program. A lányok után mind több helyen kiterjesztik a védőoltást a fiúkra is, ami némelyik szülőben nagy megütközést kelt: miért oltassam be a fiamat olyan vírus ellen, ami méhnyakrákot okoz?

A valóság az, hogy a humán papillómavírus nemcsak a méhnyakrákért, hanem egyéb ráktípusokért és jóindulatú elváltozásokért is felelőssé tehető. Tehát messze nem haszontalan az oltás a fiúk számára sem.

 

Lassan már örvendetesen kezd terjedni a köztudatban az a tény, hogy a humán papillómavírus (HPV) jelenléte szorosan összefügg a méhnyakrák kialakulásával, sőt a méhnyakrákos esetek túlnyomó többségét a HPV úgynevezett nagy kockázatú (onkogén, daganatot okozó) altípusaira vezetik vissza. E felismerés nyomán egyre több országban indulnak szervezett vakcinációs programok 11–13 éves lányok számára a fertőzés és ezáltal a méhnyakrák megelőzése érdekében. E téren élen jár Ausztrália, ahol az elsők között ajánlották fel a védőoltás lehetőségét a hasonló korú fiúk számára is. A méhnyakrák és HPV kapcsolatát ismerve sok szülő talán első pillantásra nem igazán látja át, mi értelme lehet a fiúk beoltatásának – már azon túl, hogy a fiúk így nem adhatják majd tovább a vírust szexuális partnereiknek.


A HPV azonban nemcsak méhnyakrákot okozhat, hanem egyéb ráktípusokat és jóindulatú elváltozásokat, például nemi szervi szemölcsöket is – még ha ez a tény még kevésbé került át a köztudatba, mint a HPV jelentősége a méhnyakrák kialakulásában.


Ezzel kapcsolatban talán az első nagy előrelépést a világhírű színész, Michael Douglas bátor és tabudöntögető bejelentése hozta. Amikor 2013-ban az orvosok garatrákot diagnosztizáltak nála, a színész azzal állt ki a széles nyilvánosság elé, hogy betegségét a HPV-nek tulajdonítja, mely véleménye szerint orális szex útján kerülhetett a szervezetébe. Talán senki nem mondhatja meg biztosra, hogy valóban így történt-e, az viszont örvendetes hozadéka volt a bejelentésnek és az általa keltett médiafelhajtásnak, hogy nagyobb nyilvánosságot kapott a HPV szerepe a méhnyakrákon kívül egyéb rákok és jóindulatú betegségek kialakulásában.


Az orális szex tényleg garatrákot okozhat?

A garatrákos betegeket segítő alapítvány, a Throat Cancer Foundation nem sokkal a nagy feltűnést kavart bejelentés után szükségesnek tartotta, hogy tisztázza az ezzel kapcsolatos félreértéseket. Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy az orális szex rákot – elsősorban garatrákot – okoz-e, akkor ez ilyen formában nem teljesen igaz – hívták fel a figyelmet. Pontosabbnak tartják úgy fogalmazni, hogy az orális szex, különösen nagy számú vagy gyakran váltogatott partnerekkel gyakorolva, növeli annak esélyét, hogy a HPV a pár egyik tagjából szexuális partnere szervezetébe kerül. Az viszont, hogy a vírus jelenléte rosszindulatú betegség kialakulásához vezet-e, számos tényezőtől függ, de mindenképpen növeli annak valószínűségét. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a HPV szinte mindenütt jelen lévő vírus, mely könnyen terjed egyik emberről a másikra, ám nem minden esetben okoz nemhogy megbetegedést, de még tüneteket sem, sőt – különösen fiatal korban – a szervezet mindenfajta beavatkozás nélkül, önmaga erejéből, spontán is képes megszabadulni tőle.


Humán papillómavírus – a méhnyakrákon túl

A HPV tehát széles körben elterjedt vírus, mely – egyes adatok szerint – az emberek 90 százalékánál megjelenik életük hosszabb-rövidebb periódusában. A szervezet immunrendszere képes felvenni a harcot a vírussal szemben, melynek eredményeként képes azt teljesen eliminálni. Különösen fiatal korban kellően erős az immunvédekezés ahhoz, hogy a HPV-t elpusztítsa. (Ezért van az, hogy a HPV-szűrést sem javasolják 30 éves kor alatt, bízva abban, hogy az immunrendszer jó eséllyel teszi a maga dolgát.) Az is egyre inkább közismert tény, hogy a betegségek kialakulásáért elsősorban a HPV úgynevezett nagy kockázatú altípusai tehetők felelőssé, melyek közül is külön kiemelendő a HPV-16 és a HPV-18.


Egyre szaporodnak a bizonyítékok a vírus szerepéről az orvosi megfogalmazásban fej-nyaki rákokként jelölt daganat csoportban, mely a köznyelvben leginkább szájüregi rákként, garatrákként vagy torokrákként ismeretes. Ezen kívül mind több adat szól amellett, hogy a HPV közrejátszik a hímvessző, a végbél és a hüvely rosszindulatú daganatainak kialakulásában is, sőt felmerült, hogy talán a prosztatarák előfordulását tekintve sem közömbös a HPV-fertőzés. Az utóbbi időben a HPV-vel összefüggésbe hozható rákok gyakoribbá válását figyelték meg, bár nem egyértelmű, hogy ez valódi emelkedés, vagy – legalábbis részben – a HPV-vel kapcsolatos tudatosság erősödésére vezethető vissza. Ezen túlmenően az sem zárható ki, hogy más tényezők is közrejátszanak abban, hogy az orvosok egyre több betegnél diagnosztizálnak szájüregi vagy garatrákot, itt elsősorban az alkoholfogyasztásra és dohányzásra gondolva.


A HPV-ről szólva nem feltétlenül csak a rákbetegség kell, hogy eszünkbe jusson, hiszen a vírusnak szerepet tulajdonítanak az úgynevezett genitális (nemi szervi) szemölcsök létrejöttében is, melyek jóindulatú elváltozások, és tipikusan később sem alakul ki belőlük rákbetegség. Jóindulatú voltuk ellenére mindenképpen figyelmet és kezelést igényelnek, részben a tünetek megszüntetése, részben a fertőzés továbbadásának megakadályozása érdekében.


Ha kíváncsi vagy, hogy miért csak a lányokat oltják HPV ellen, ha a fiúk is veszélyben vannak, kattints az Intima.hu oldalára!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás HPV-vel foglalkozó korábbi cikkeiért ide kattints!0 hozzászólás

Comments


bottom of page