top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A HPV ellen védőoltás a korababák számát is csökkentheti

A méhnyakrák az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganat. A koraszülés pedig jelentős egészségi probléma szerte a világon, hiszen a korababák számára nem pusztán az jelenti a gondot, hogy túlságosan korán, fejletlenül érkezve kell megfelelniük a nagyvilág kihívásainak, de a koraszülöttek hosszabb távon, későbbi életükben is nagyobb egészségi kihívásokkal kénytelenek szembenézni.

Jó lenne, ha a két problémát egyszerre lehetne megoldani vagy legalább csökkenteni? Jó hírem van: úgy tűnik, hogy van egy módszer, mellyel két legyet lehet ütni egy csapásra.

 

Azt talán már nem kell külön magyaráznom neked, aki rendszeresen olvasol az Anyás-Apáson, hogy a nők körében tán második leggyakoribb daganatnak számító méhnyakrák kialakulásában nagy – de nem kizárólagos – szerepet játszik a humán papillómavírus, azaz a HPV.

Az Anyás-Apás HPV-vel foglalkozó korábbi cikkeiért ide, a méhnyakrákról szóló cikkeért pedig ide kattints!

Ahogyan korábbi cikkekben már írtam róla, HPV jelenlétében olyan szövettani elváltozások alakulhatnak ki a méhnyak hámjában, melyek – megfelelő kezelés nélkül – idővel rosszindulatú daganattá, azaz rákká alakulhatnak. A HPV esetében azonban kedvező tényező, hogy létezik ellene védőoltás, mely a HPV úgynevezett nagy kockázatú típusaival szemben véd, azaz azon típusok ellen, melyek a méhnyakrák – és egyébként más ráktípusok (például torokrák) és jóindulatú elváltozások (nemi szervi szemölcsök) – kialakulásáért felelősek.


A HPV elleni védőoltásban élen jár Ausztrália, mely az első olyan ország volt, ahol megszervezték a kamaszlányok HPV elleni oltását, melyet aztán kiterjesztettek a fiúkra is. Nem csoda hát, hogy Ausztráliában gyűltek össze a legbőségesebb tapasztalatok a vakcina kedvező hatásairól is.


Most is éppen ausztrál kutatók számoltak be arról, hogy a HPV elleni védőoltásnak – tulajdonképpen nem is annyira váratlan – előnyei is vannak. Egy korábbi vizsgálat kapcsán arról számoltak be, hogy a HPV-fertőzött várandósok körében gyakoribb a vetélés és a koraszülés, és ennek tulajdonképpen logikus folyománya a most közzétett adat: az iskoláslányok szervezett oltási programjának 2007-ben történt elindítása óta – ahogyan a szerzők számolják – több mint 2000 koraszülést sikerült megelőzni a kontinensnyi országban. Úgy tűnik ugyanis, hogy a HPV ellen oltott lányok később anyává cseperedve kisebb eséllyel hoznak világra korababákat, illetve olyan újszülötteket, akiknek testsúlya elmarad az átlagostól. A korababák száma 3 százalékkal, a kis születési súlyú babák száma 10 százalékkal kevesebb a védőoltásban részesült nők körében, mint a nem oltottaknál.

„Mostani eredményeink tovább bővítik a HPV elleni vakcina előnyeiről szóló adatokat – mondja Karen Canfell, a Sydney Egyetem professzora. – Azt eddig is tudtuk, hogy a védőoltásnak nagy szerepe van a méhnyakrák és a HPV-vel összefüggésbe hozható egyéb ráktípusok megelőzésében. – A most közzétett vizsgálatunk alapján úgy tűnik, hogy az oltottak körében ritkábban fordul elő, hogy a várandósság nem a várt és remélt módon végződik, például koraszülés következik be, vagy normális időre ugyan, de fejlődésében elmaradt baba jön a világra. A nem kívánt kimenetelek csökkentése révén a vakcina javítja mind a babák későbbi életminőségét, de az anyákét és az egész családét is.”

Az Anyás-Apás koraszüléssel foglakozó cikkeiért ide kattints!


Az ausztráliai adatok szerint a HPV kilenc típusa ellen védő vakcina körülbelül 90 százalékkal csökkenti a méhnyakrák, 95 százalékkal a férfiaknál jelentkező egyéb ráktípusok és 90 százalékkal a nemi szervi szemölcsök előfordulását. Az ausztráliai oltási program sikerét jelzi, hogy mára a lányok 80 százaléka védett a HPV-vel szemben, mire betöltik 15. életévüket.

Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page