top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Egy várandós influenszer halálára

Egy fiatal nő halála mindig megrázó. Ha éppen gyermeket várt, akkor még inkább. Ha négy árvát hagyott maga után, arra már szinte nincsenek is szavak. Ha mindehhez még ismert is volt, az csak még nagyobb hangsúlyt ad a tragédiának. Emily Mitchell 36 éves korában hunyt el, éppen ötödik gyermekét várta.

A halála okát egyelőre még kutatják, de nézzük meg, melyek lehetnek a terhesség alatti anyai halálozás leggyakoribb okai!

 

Emily Mitchell egy amerikai influenszer, akinek Instagram-oldalát több mint 100 ezren követik. Az éppen ötödik gyermekével várandós fiatal nő éppen reggeli kávéját és pirítósát készült elfogyasztani három nappal karácsony előtt, amikor hirtelen eszméletét vesztette, és a hamar kiérkező mentősök újraélesztési erőfeszítései ellenére december 22-én, a pocakjában növekvő babával együtt meghalt. Halála nagyon megrázta követőt, hiszen a közösségi oldalon a négygyermekes család életéről tett közzé fotókat és posztokat The Hidden Way (A rejtekút) néven, ezért követőinek jelentős része is kisgyermekes anya, akiket ugyanazok a problémák és kérdések foglalkoztatnak, melyek őt is foglalkoztatják. Foglalkoztatták.


Emily novemberben jelentette be, hogy ismét gyermeket vár, és most, amikor meghalt, a terhességének 16. hete körül járhatott.

„HÉ, MINDENKI! AZ ÖTÖDIK. Ki kíváncsi a nagy titokra? Érkezik hozzánk az ötödik gyerek, most a 11. hétnél és 2. napnál tartok”

– írta akkor. December aztán azt is elárulta, hogy az ötödik császárjára készül. Ennek kapcsán azt is kifejtette, hogy egyik anya sem lesz kevesebb attól, ha nem „sima” szülése volt, császározni kellett, vagy epidurált kért.

„Nem „jobb” anya az sem, aki otthon szült vagy háborítatlanul, hüvelyi úton hozta a világra a gyermekét. És ha örökbe fogadtál egy gyereket? Ő is TE gyermeked, ezért foglald el te is boldogan és BÜSZKÉN a helyed az anyák asztalánál”

– fejtette ki.


A férje, Joseph így számolt be a tragikus eseményekről:

„Emily éppen a reggeli kávéját itta, amikor egyszer csak elveszítette az eszméletét Jelenleg is keressük a miérteket a halálára, az orvosokkal együtt – írta férje, Joseph. – Em nagy hatást tett sokak életére, és az elvesztése felfoghatatlan mindenki számára, aki ismerte. Gyönyörű volt kívül és belül, mindig nevetett, és másokra is átragasztotta az a kedves hozzáállást, amivel az életet szemlélte. Nagyszerű anya és feleség volt, és őszintén, teljes szívével szerette a gyerekeinket: Finnt, Islát, Edie-t és Lulut.”

Az anyai halálozás okai a várandósság alatt, szülés közben és után

Legelőször is szögezzük le, hogy még mindig túl sok anya hal meg terhességgel összefüggő okok miatt vagy alapbetegsége súlyosbodása következtében a terhesség alatt. Hozzátéve, hogy egy anya halála is túl sok. Ezeknek a haláleseteknek a jelentős része alapos várandósgondozással és rendszeres orvosi kontrollal megelőzhető vagy legalábbis idejekorán felismerhető. Nem csoda hát, ha az anyai halálozás leginkább az elmaradott országokban, illetve a hátrányos helyzetben élők körében szedi az áldozatait. Leginkább, de nem kizárólag.


Az anyai halálozás körébe a várandósság alatt, valamint a szülés utáni 42 napban bekövetkezett halálozások tartoznak.


Ennek okai lehetnek:

  • terhességtől független alapbetegségek (pl. szívbetegség), melyek a terhesség alatt súlyosbodnak

  • terhességgel összefüggő okok, például a preeklapszia (egy magas vérnyomással járó súlyos állapot, mely rendszerint a 20. hét után vagy a szülést követően fordul elő)

  • a terhesség alatt alkalmazott kezelés nem kívánt következményeként

Nem sorolják ugyanakkor az anyai halálozási statisztikákba, ha például valaki éppen a várandóssága alatt szenved végzetes kimenetelű autóbalesetet.


Hogyan csökkenthető az anyai halálozás kockázata?

Az első lépés természetesen az, hogy lehetőség szerint mindenki optimális egészségi állapotban vágjon bele a babaprojektbe, hozza magát optimális „formába” már a teherbe esés előtt.


Ugyanilyen fontos a meglévő alapbetegségek kezelése. Erről már korábban volt szó az Anyás-Apáson, amikor arról írtam, hogy sokan aggódnak amiatt, hogy a terhességtől függetlenül már régebb óta fennálló alapbetegségükre szedett gyógyszereiket szedhetik-e várandósság alatt anélkül, hogy ezzel a baba egészségét, fejlődését veszélyeztetnék. A terhesség alatti gyógyszerszedésnek mindig – ismétlem, mindig! – orvosi döntésnek kell lennie, aki kellő szaktudással rendelkezik annak eldöntéséhez, hogy a terhesség alatti gyógyszerszedésnek nagyobb-e a kockázata vagy annak, ha a várandós nő betegsége a kilenc hónap alatt kezelés nélkül marad. Azt meg talán mondani sem kell, hogy a terhesség alatt kiemelten fontos az alapbetegség megfelelő kézben tartása.


Nem kevésbé fontos, hogy tisztában legyen a várandós és környezete is azokkal a korai jelekkel és tünetekkel, melyek alapján az életveszélyes állapot már idejekorán felismerhető és a végzetes kimenetel megfelelő orvosi beavatkozással elhárítható. Ennek kapcsán ki kell emelni, hogy a terhesség alatt – sokak számára talán meglepően – gyakran fordulhat elő stroke. (A stroke korai jeleinek felismeréséről itt olvashattál.)


Már a teherbe esés előtt adasd be magadnak a szükséges védőoltásokat, és a kilenc hónap alatt különösen figyelj a fertőzések elkerülésére.


Ügyelj a testsúlyodra, étkezz egészségesen, ne szedj fel magadra túl sok felesleges kilót a szülésig!



Bár mi, anyák, a baba megszületése után hajlamosak vagyunk nem törődni magunkkal és saját igényeinket a baba igényei mögé sorolni, de kérve-kérlek: a szülés utáni hetekben is figyelj a testedre! Ha bármilyen furcsa, szokatlan vagy gyanús dolgot észlelsz magadon, fordul orvoshoz!


A terhesség alatti szövődmények szempontjából kiemelten fontos, hogy: hallgass a megérzéseidre! Gondolj arra, hogy a saját testedet te ismered a legjobban, te veszed észre a leghamarább, ha valami nem úgy „működik” benne, ahogyan kellene.


De mégis, mi fordulhat elő?

Teljes listát természetesen ne várjatok, de nézzük a leggyakoribbakat!


  • A terhesség alatt és után: leggyakrabban szívproblémák, stroke, magas vérnyomás, cukorbetegség, preeklapszia, eklapmpszia

  • A szülés közben: erős vérzés, magzatvíz-embólia (magzati sejtek vagy magzatvíz kerül az anya keringésébe)

  • A szülés utáni 1 hétben: erős vérzés, magas vérnyomás, fertőzés, tüdőembólia

  • A szülés utáni 1 évben: leggyakoribb halálok a szívgyengeség (kardiomiopátia)

Fotó: Instagram


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:



bottom of page