top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Halott babája fotóival kampányol egy anya – a preeklampsziáról

Egy ausztrál anya szívszorító fotókat posztolt a Facebookra. A fényképeken halva született kisfiával a karjában látható, és a fotókkal egy súlyos terhességi szövődményre akarja felhívni a figyelmet. Azt szeretné, ha más családoknak nem kellene átélniük azt a borzalmat, amin nekik keresztül kellett menniük. Ezért azt tanácsolja: hallgass a tested jelzéseire!


Beszéljünk a preeklampsziáról!


 


Kristy Watson abban a reményben szánta el magát arra, hogy ezeket a fotókat megossza a nagy nyilvánossággal, hogy egyetlen anyának, egyetlen családnak se legyen része abban a fájdalomban és veszteségben, amiben neki volt.

A 20 éves anya terhessége korántsem volt könnyű, hiszen nem elég, hogy egyedülálló anyaként várta a babát, korábban már három vetélése is volt, mégis élete legszebb élményeként emlékszik arra a 32 hétre, ami addig eltelt, míg kisfia halottan jött a világra. Azért imádkozott, hogy teste elég erős legyen ahhoz, hogy ezt a babát rendben kihordja, azonban a 26. héten kezdte érezni, hogy valami nincs rendben. „Tudtam, hogy valami nem úgy történik, ahogyan kellene – emlékszik vissza az utolsó hetekre. – Kezdve attól, hogy nemcsak a kezeim és lábaim, de az arcom is rettenetesen megdagadt, heteken át erős fejfájások kínoztak, látászavaraim jelentkeztek, és a vérnyomásom hol az egekben volt, hol kicsit lejjebb ment. Tudtam, hogy ezek nem a normális várandósság természetes kísérőjelenségei. De megszámlálhatatlan orvosi vizitet követően − miután gyakorlatilag a kórház és az otthonom között ingáztam, és még egy másik kórházzal is igyekeztem felvenni a kapcsolatot, hogy másodvéleményt kérjek − azt mondták nekem az orvosok, hogy amit tapasztalok magamon, az normális.”

Azt meséli, hogy az utolsó hat hétben állandóan hazaküldték, amikor aggodalmait újra és újra megosztotta az orvosokkal. Egészen addig, amíg a 33. héten egy nővér az ágya mellé ült és tájékoztatta, hogy kiderült végre, hogy a panaszait az úgynevezett preeklampszia nevű állapot okozhatta, melynek következtében a vérnyomása megemelkedett és fehérje jelent meg a vizeletében. A nővér egyúttal azt a sokkoló hírt is megosztotta az anyával, hogy a magzatnak nincs szívhangja, a méhen belül meghalt. Három nappal később megindították a szülést, és Kristy 12 órás vajúdás után megszülte halott kisfiát, aki a Kaycen nevet kapta.


Hallgass a tested jelzéseire!

A megrendítő képek mellé írt posztban arra figyelmezteti a nőket, hogy higgyenek testük jelzéseinek, harcoljanak azért, hogy kérdéseikre választ kapjanak, és mindig bizonyosodjanak meg arról, hogy panaszaik értő fülekre találnak az egészségügyben. „Július 26-án reggel fél kilenc körül éreztem utoljára mozogni a babámat a hasamban, aztán a másnap kora reggeli vizsgálatnál már nem találtak szívhangot – mondja. – Elveszítettem a csodálatos pici fiamat amiatt, hogy az egészségügyi rendszer magamra hagyott, és nem hittek nekem, amikor azt mondtam, hogy érzem, hogy valami nagyon nincs rendben. Látnom kell a családomat, akiknek a szívét összetörte, hogy elveszítették az unokájukat, az unokaöccsüket és az unokatestvérüket csak azért, mert senki nem segített nekem akkor, amikor nagy szükségem lett volna rá. Azt akarom, hogy az emberek ismerjék meg a történetemet, és ha egy anya azt érzi, hogy valami nincs rendben, akkor addig menjen, amíg az orvosok kiderítik, hogy mi a helyzet. Hogy ne kelljen átélniük azt, amit most nekik: hogy haza kelljen mennem látni a teljesen berendezett babaszobát, ahol már minden együtt volt, amire szükségem lett volna ahhoz, hogy gondoskodjam a kisfiamról. Azt akarom, hogy mindenki tudjon arról, mi történt velem, hátha ez is segít abban, hogy ez soha többé ne történhessen meg senkivel.”


Mi is az a preeklampszia?

A preeklampszia vagy régebbi nevén terhességi toxémia a terhesség második trimeszterében előforduló súlyos szövődmény. Három alapvető tünetei van: a magas vérnyomás, a fehérjevizelés és a vizenyőképződés (az arc és a végtagok megduzzadása). Súlyos formában a preeklampszia az anya és a magzat életét is veszélyezteti.

A preeklampszia régebbi elnevezése, a terhességi toxémia onnan származik, hogy kezdetben valamilyen mérgező anyag, toxin hatását feltételezték a szövődmény elindítójaként, azonban ilyen méreganyagot nem sikerült kimutatni az érintett anyák szervezetében.

Sokan és sokat kutatták már, hogy valójában mi idézi elő a preeklampsziát, ám elméletek ugyan születtek, de kétségbevonhatatlan okokat eddig még nem sikerült azonosítani. A legvalószínűbb elmélet szerint az vezet a súlyos állapothoz, hogy az anya szervezete valamilyen ok miatt nem képes alkalmazkodni a terhességgel szükségszerűen együtt járó élettani változásokhoz. Azt is észrevették, hogy gyakoribb a preeklampszia azoknál az anyáknál, akiknél már a várandósságuk előtt magas vérnyomás, vesebetegség vagy cukorbetegség állt fenn.

Milyen tünetei vannak a preeklampsziának?

  • Vizenyőképződés. A terhesség vége felé egyébként is előfordulhat lábak megduzzadása, ami a vénás keringés elégtelenségének jele, ez azonban pihenésre, fekvésre általában megszűnik vagy legalább mérséklődik. Ha reggelre sem szűnik, és nemcsak a végtagokra, hanem az arcra vagy a hasfalra, ez mindenképpen aggodalomra adhat okot.

  • Fehérjevizelés. A vese vérellátásának zavarát jelzi, fokozódása a preeklampszia súlyosbodására utal.

  • Magas vérnyomás. Ezzel kellett volna kezdenem, hiszen ez a leggyakoribb tünet.

Jó-jó, de ezeket hogyan veszi észre egy várandós? – tehetjük fel joggal a kérdést. Milyen jeleket észlelhet tehát a kismama?

  • kezei-lábai megduzzadnak (erről az előbb már beszéltem)

  • gyakori vagy állandó heves fejfájás kínozza

  • látászavarai jelentkeznek

  • a bordák alatt fájdalmat érez

A preeklampszia kezelése összetett feladat, melynek során az anya és a baba állapotára is tekintettel kell lenni, ami tovább bonyolítja a helyzetet. A legfontosabb a korai felismerés, mellyel a gyógyulási esélyek nagyban javíthatók.

Tehát – ahogyan a történetben szereplő anya is mondta – hallgass a tested jelzéseire!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page