top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Nászútról az intenzív osztályra – mikor gondoljunk szélütésre?

Egy fiatal nő tegnap még a mézesheteit töltötte a Maldív-szigeteken. Ma újra tanul írni, olvasni, járni és beszélni. A fogamzásgátló tabletta mellékhatásaként szélütés (stroke) alakult ki nála, amit ráadásul először nem is vettek komolyan az orvosok. Pedig a stroke nem csak az időseket fenyegeti.


Beszéljünk egy kicsit a stroke-ról! Ha felmerül benned a gyanú, a gyorsaság kulcsfontosságú, akár életet is menthet!

 

Sarah Revill-Dews mindössze 27 éves. Éppen a nászútjukról érkeztek haza újdonsült férjével Sri Lankáról és a Maldív-szigetekről, amikor a fiatal nőre lecsapott a stroke, népies nevén a szélütés vagy gutaütés, orvosi szóhasználattal az agyi érkatasztrófa. Az orvosok először migrénnek tulajdonították a panaszait, később azonban világossá vált, hogy ennél súlyosabb betegség támadta meg, stroke alakult ki nála, melyet valószínűleg a hosszú repülőút és a nő által szedett kombinált fogamzásgátló tabletta együttesen okozott.

A fiatal nő most úgy emlékszik vissza rá, hogy amikor 2017 májusában hazaérkeztek az Egyesült Királyságba, heves fejfájás jelentkezett nála, amit először maga is a jet lagnek, a hosszú repülőút és az időeltolódás hatásának tulajdonított. Ám amikor az utazás után ismét munkába állt, nagy rémületére azt vette észre, hogy nem tud beszélni, olvasni és írni. A nászutas élménybeszámolóra összesereglett kollégáknak csak annyit tudott mondani, hogy „minden rendben volt”.

„Amikor észleltem, hogy nem vagyok képes megfelelően beszélni, akkor tudtam, hogy valami nagy baj van – mondta el utóbb. – A munkatársaim hívták a mentőket, és a kiérkező mentősök aszpirint adtak, mert úgy látták, valószínűleg stroke-om van. A kórházba érkezve azonban a sürgősségi osztályos orvos úgy vélte, hogy ez csak egy kis migrén, és hazaküldött. Szerencsére már a mentőorvos előjegyeztetett másnapra egy vizsgálatra agyi érkatasztrófa kizárására, de még amikor visszamentem a kórházi orvosomhoz, akkor sem akarta elhinni, hogy ez stroke lehet – egészen addig, amíg nem látta meg az MR-vizsgálat eredményét. Senki nem gondolta, hogy ilyesmi lehet a háttérben, hiszen még csak 27 éves voltam, a stroke-ot pedig az idős emberek betegségének tartják. Abban a szörnyű percben, amikor közölték velem a diagnózist, egy világ omlott össze körülöttem. A felépülés első négy hónapja borzasztóan nehéz volt, de a családom és a barátaim nagyon sokat segítettek: elintézték nekem a vizsgálati előjegyzéseket, sudoku tucatjait oldották meg velem, hogy tornáztassuk az agyamat, és eljártak velem a tai chi órákra, hogy fejlesszük egyensúlyérzékemet. Ennek ellenére akkoriban nagyon magányosnak éreztem magamat, mert addig még csak eszembe se jutott, hogy ilyen fiatalon is lehet szélütést kapni. Dühös voltam magamra és a világra és folyton azt kérdezgettem: miért éppen én?”


Agyi érkatasztrófák fiatal korban is történnek

A stroke kezelésére szakosodott neurológusok arra figyelmeztetnek, hogy bár az agyi érkatasztrófa fiatal korban valóban nem számít gyakorinak, például a fogamzásgátló tabletták szedése elősegítheti a kialakulását.

Most elkezdhetném mondani, hogy orvosi tanács nélkül senki ne kezdjen fogamzásgátlót szedni, egyszer majd biztosan írok erről is, de most inkább beszéljünk arról, hogy lehet felismerni, hogy valakinél éppen stroke van kialakulóban.


A stroke figyelmeztető jelei

A leglényegesebb azt hangsúlyozni, hogy stroke bárkinél, bármikor, bárhol kialakulhat! Fontos, hogy tisztában legyünk a figyelmeztető tünetekkel, akár saját magunkon észleljük azokat, akár valaki máson a társaságunkban. A legfontosabb jelek felismerésére a FAST tesztet javasolják a szakemberek (egyébként nagyon találóan, hiszen a fast szó az angol nyelvben azt jelenti, hogy gyors, gyorsan):

F (mint face), azaz arc: Kérjük meg az adott személyt, hogy mosolyogjon vagy vicsorogjon. Figyeljük meg, hogy eközben az arca megőrzi-e a szimmetriáját vagy valamelyik oldalra elmozdul. Ez utóbbi stroke-ra utalhat!

A (mint arms), azaz karok: Kérjük meg az adott személyt, hogy emelje mindkét karját azonos magasságba és tartsa meg. Ha valamelyik karját nem képes megemelni, vagy a megemelt kar idővel lesüllyed, ugyancsak stroke jele lehet!

S (mint speech), azaz beszéd: Figyeljük meg, hogy a személy beszéde tiszta, érthető-e. Az elkent, érthetetlen beszéd vagy teljes beszédképtelenség szintén stroke gyanúját kelti!

T (mint time), azaz idő: A legfontosabb, hogy bármilyen gyanújel észlelésekor a legfontosabb a gyorsaság, mivel minél korábban kezdődik meg a kezelés, annál jobb eredmények várhatók, és annál kisebb annak esélye, hogy a kezelés ellenére maradandó funkciókárosodás marad vissza. Ha tehát felmerül a gyanú, akkor nincsen „várjunk egy kicsit, hátha elmúlik”, nincs „majd holnap talán megmutatom magam az orvosnak, ha addig se leszek jobban”, hanem tárcsázd a mentők számát! Azonnal.

További információk: Magyar Nemzeti Szívalapítvány


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page